IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не армията – народът е гарант за политическите процеси в Турция

Пет години след опита за преврат срещу Реджеп Ердоган спомените продължават да са живи, пише Николай Кръстев

13:50 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Както през 2016 година, така и днес властите в Анкара смятат , че Фетхуллах Гюлен е основния поръчител на опита за преврата в Турция.  Все още не е ясен отговорът на въпроса дали е дала Русия информация на властите в Турция за готвения преврат  часове преди да се случи, както Москва твърди. Едно нещо обаче е важно в тази посока: отношенията между Москва и Анкара след този момент започнаха стремително да възстановяват и да се развиват, свързани с всички условности в тях.

Обществената памет за 15 юли  се пази добре  чрез  експозицията в специалния музей в Истанбул, намиращ се в азиатската част на мегаполиса. В него са показани експонати на загинали и пострадали по време на сблъсъците между армията и демонстрантите. Също така могат да бъдат видени улучените с куршуми стъкла , обувки на пострадалите по време на тези трагични събития, премазани автомобили  от танковете на военните, както и военни каски, а в интерактивната част има видео кадри и клипове от различни точки на сблъсъците и нападения от страна на превратаджиите в Истанбул и Анкара.

Снимка: Николай Кръстев

Сред експонатите може да бъде видян и телефонът на телевизионната водеща, през който Ердоган отправя призив на живо към гражданите на страната да дадат отпор на военните. В музея идват много хора и семейства, които гледат кадрите от онези дни, които ги връщат към 15 юли 2016 година. Освен за събитията от 15 юли, в музея се разказва и за предишните три военни преврата в съседна Турция, белязали за десетилетия политическото развитие в страната, както и военните преврати по света.

В непосредствена близост до музея има изграден мемориален парк в които са издигнати плочи с имената на загиналите, а до тях има и по малка възпоменателна сграда, в която са изписани отделно имената на пострадалите. В района на Великото национално събрание в столицата Анкара има своеобразна експозиция, напомняща на тези трагични събития, което прави спомена все още реален и осезаем.

Районите от парламента,  които са ударени при обстрелването, са запазени и укрепени през огнеупорни стъкла, за да напомнят, как е бил атакуван парламентаризма в Турция. Също така в двора на Меджлиса се намира паметник, посветен на 15 юли, а в непосредствена близост до него е направено от цветя знамето на Турция. Множество постери на различни обекти в основните градове на югоизточната ни съседка припомнят събитията  от 15 юли 2016 година, а на други са показани снимките на загиналите в тях.

Снимка: Николай Кръстев

В близост по президентския комплекс в района „Бештепе“ в Анкара е изложен автомобил, който е премазан от танк. Новопостроен паметник се издига в този район, който също напомня на случилото се.

Четири преврата и един опит за преврат в съседна Турция за 55 години бележат за дълго процесите в страната и все още пазят спомените за насилието и ескалацията в страната, които дават отпечатък върху процесите в нея.

15 юли 2016 година в съседна Турция се оформя като централна дата, през която се пречупват много спомените от тези трагични събития и напомня, че трябва да бъдат пазени устоите на парламентаризма.  Явно е, че Турция на Ердоган придоби ново самочувствие на световната и регионална сцена след неуспешния опит за преврат през 2016 година и заради неуспеха армията плати висока цена. Явно е, че вече не военните в Турция са гарант за политическите процеси, а народът, който се противопостави на опита за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още