IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" играе вабанк с празните европейски газохранилища

Газовият гигант рискува много с изкуствено създаденият дефицит в Европа, смятат в Германия

14:12 | 09.08.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От известно време в Германия се налага мнението, че Русия умишлено предизвиква газов дефицит в Европа, за да наложи проекта "Северен поток 2". Газохранилищата на континента са полупразни - включително и важния за "Газпром" и неговите доставки в Западна Европа газов хъб "Баумгартен" в Австрия. Според оценки хранилището е запълнило около 1/3 от капацитета си, при нормално за началото на август запълнени към 2/3 от капацитета.

Или с други думи - може да се каже, че отоплителният сезон ще започне при екстремни условия. Руската секция на DW се опитва да начертае няколко сценария как ще завърши всичко това.

Германският енергиен експерт Хайко Ломан коментира пред изданието, че "Газпром" едва ли ще успее да нагнети достатъчно газ в европейските хранилища до началото на сезона (традиционно хранилищата се пълнят до около началото на октомври, когато е началото на газовата година в Европа - бел. ред.). А вероятно и не желае това.

Според анализатора след студената зима в Европа от началото на 2021 г. руският гигант усилено разпродава газа от хранилищата, чийто капацитет е резервирал през последните години, а от началото на август реално прекрати нагнетяването в съоръженията в Германия и Австрия, които почти напълно контролира. Компанията не прави опити да запази повече капацитет за транзита през Украйна, Беларус и Полша въпреки търсенето и рекордните за това време на годината цени.

Всичко това се случва на фона на ограничения достъп на Европа до втечнен газ от САЩ - износът се насочва с предимство към Азия, където цената е по-висока и доставките за европейските клиенти са с 20% по-ниски от традиционното.

В Германия свързват действията на "Газпром" с желанието на Москва да покаже, че "Северен поток 2" е необходим на Европа. Включително и Handelsblatt публикува анализ в тази насока. Изкуствено създаденият дефицит обезпечава спорния газопровод и му дава добър старт, написа изданието преди дни.

Очакванията са, че Русия ще увеличи транзита през четирите тръби на проекта "Северен поток" към Европа и ще намали количествата по останалите трасета, включително и през "Турски поток". Така "Газпром" дава сигнал на Европейския съюз, че очаква по-бързо разрешително за работа на новите тръби по дъното на Балтийско море.

Има и още една интересна подробност. На 2 август от "Газпром" съобщиха, че износът на газ за страните извън ОНД се увеличава с 23%. Това се дължи най-вече на ръста на транзита през Турция, увеличените доставки за България, Сърбия и Гърция, както и за Румъния - тоест "Турски поток", който също заобикаля Украйна.

DW не отхвърля вероятността и "Газпром" да смята увеличените доставки за страните от Западна Европа с реализираните продажби на количествата газ от хранилищата. Това би обяснило ниските нива на запасите в Германия.

Тогава проблемни се оказват точно доставките за Централна и Западна Европа, където и отоплителният сезон започва по-рано, и ниските температури са по-вероятни.Но ако зимата се окаже студена и настъпи по-рано от очакваното, може да се окаже, че няма достатъчно време за въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" и газът да не стигне.

Не всичко зависи от политическата воля - има доста допълнителна административна и правна работа по издаването на разрешителното и прогнозите в Берлин например са, че газопроводът ще започне да функционира най-рано през февруари 2022 г. Нещо повече - има и доста неясноти около този проект. Например не е ясно кой ще сертифицира проекта, след като Det Norske Veritas се оттегли в началото на годината под заплахата от санкции от САЩ.

Така че очакването, че "Газпром" ще успее да запълни хранилищата навреме може да се окаже доста рисков залог. 

Версията за шантаж от страна на Москва за по-бързото признаване на нуждата от "Северен поток 2" става все по-реална. И този сценарий е напълно в интерес на "Газпром". Но може да има и друго развитие на ситуацията и то да е напълно в ущърб на държавната компания - след изборите на 26 септември Германия да блокира проекта, а заради високите цени в Европа американските компании да пренасочат доставките на втечнен газ.

При това стечение на обстоятелствата "Газпром" ще се окаже в напълно губеща позиция, защото сам се отказва от пазарния си дял в момента (почти 40% в момента), който ще бъде зает от алтернативните доставчици, привлечени от високите цени на газа в Европа.

Възможно да е има и "хибриден" вариант - "Северен поток 2" получава разрешение да работи с половината от капацитета си и "Газпром" спешно купува капацитет през Украйна и Полша, за да може в срок да запълни газохранилищата и да гарантира доставките за зимата. 

Има още много възможни изходи от ситуацията, но едно е сигурно - словосъчетанието "енергийна сигурност" ще доминира през тази зима в Европа и с нова сила ще се разгорят споровете за енергийното сътрудничество с Русия, както и за степента на зависимостта от руския природен газ, пише още DW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Много си *** зелко. *** кат кисело зеле си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
а ние сме плътно зад руснаците , тяхната мотика е и наша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
"Но може да има и друго развитие на ситуацията и то да е напълно в ущърб на държавната компания - след изборите на 26 септември Германия да блокира проекта, а заради високите цени в Европа американските компании да пренасочат доставките на втечнен газ."Особено интересен ми е този сценарий.За да постигнат необходимата цена сигурно ще прекарат доставките през украйна :-)А от европейските потребители се очаква да плащат каквото им кажат.. ако трябва и петорни цени. И те ще склонят глава, ще бръкнат по-дълбоко в джобчето и ще извадят парите, а като бонус ще платят и ЕКО такси.. че нали природата, градусите, Земята..За енергийната сигурност, за екологията на планетата и... за братята хохли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
пасъм
преди 2 години
А ние какво научихме от 2009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 2 години
Дали руснаците се учат от грешката си 2009 ? Така като гледам пак ще настъпят мотиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Американците не са поемали и не могат да поемат ангажимент, защото това са изцяло частни компании, които предпочитат по-високите печалби в Азия и Латинска Америка. Колкото до газът в европейските хранилища, голяма част от него си е газпромовси и се съхранява срещу такса. Нагнетяват лятото и продават зимата. Винаги е било така, но сега не го правят. Договорите може да си изпълняват, но с техните си количества са много назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
dakl
преди 2 години
Единствено което Газпром прави в момента е стриктно изпълнение на договорните си задължения, а всичко останало е от лукавого!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не водя спорове с никого. Просто се разтоварвам, когато мога да отделя време. Каквито и да са, служат за развитието на моята теза - путин ке падне. Така че малко или много съм им признателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
vzhekoff и markov са ботове управлявани от дядя вова . с тех нема как да водиш комуникация смислена . имат дежурни реплики и изречения . активират се под точно определени теми и мелят едни и същи неща . кога с връска с действителността , кога не , само словоредът понякога променят , предполагам е предвидена функционалност в софтуера . все пяк дядя вова знае кво е back doors , що да не може да активира допълнителни функции ... ?! улесняват го , за да може да се наслаждава на youtube творчеството на начинаещите и посредствените активисти на ростролнадзор ... нема кво да им се връзваш ... :))) ... всички са големи разбирачи на милиони и милиарди , ама като стане въпрос за цена на токът с 2ст по-висока или бензинът с 20ст и ги фаща редкото под всяка статия , иначе богаташка работа ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
markov
преди 2 години
Стоене , Газпром си изпълнява ангажиментите съгласно договорите. Това че не ще да запълни дефицита създаден щото Американците не си изпълняват обещаните количества LNG защото в Азия е продават по скъпо е друг въпрос. Ситуацията сега е следната...ако Газпром поеме дефицита делът му ще мине над 40 % на пазара и същите дето днес вият що не увеличал доставките , тогава ще завият че е монополист и как трябвало да му се ограничат доставките. Угодия няма ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още