IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа приключи славните си дни на мащабни търговски сделки

Заради климатичните амбиции и политиката за правата на човека нови пактове ще се раждат все по-трудно и мъчително

11:01 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

„Класическата търговска политика е свързана с ограничаване на търговските бариери и вдигане на митата. Ако намалите митата си върху морковите, партньорът ви ще намали тези върху колите“, казва Лами. „ако обаче искате да наложите проблемите с правата на човека или климатичните амбиции в замяна на достъп до вашия единен пазар, нещата стават по-сложни“, допълва той.

Привържениците на свободната търговия твърдят, че ангажирането с трети страни ще доведе до по-положителна промяна по въпроси като правата на работниците. Те подозират, че опасенията за климата и устойчивостта понякога са фронт за протекционизъм и редовно се присмиват на търговската комисия на Парламента, която се състои предимно от антитърговци.

Според привържениците на свободната търговия износът на зелената и социална програма на ЕС възпрепятства европейските износители. „Левицата понякога забравя, че не търгуваме за другите, а за себе си. Претоварването на търговските споразумения може да ни навреди икономически“, коментира пред медията бивш търговски служител, пожелал анонимност.

Повече от просто търговия

За голямо разочарование на свободните търговци корабът на ЕС сега се насочва в друга посока. Когато убеждава Европейския парламент в своите търговски пълномощия, настоящият търговски ръководител на блока Валдис Домбровскис казва, че „в днешния свят търговията е много повече от просто търговия. Европейската търговска политика трябва да направи повече, за да помогне да се справим с големите предизвикателства на нашето време“.

Търговската политика се отнася по-скоро до спазване на текущите задължения, а не до отваряне на нови граници. „Преговорите за търговски споразумения са важен инструмент за създаване на икономически възможности и насърчаване на устойчивостта; прилагането на тези споразумения и прилагането на правата и задълженията, съдържащи се в тях, ще бъдат много по-значими“, допълва се в стратегията за 2021 г.

Новоназначен главен служител по прилагане на търговията има за задача да гарантира, че търговските партньори са изправени пред санкции, ако не се спазват условията за климата и правата на човека. Създават се по-категорични инструменти за търговска защита, като въглеродна такса на границите за увеличаване на разходите за внос, чието производство произвежда много емисии, и механизъм за полицейските получатели на държавни субсидии извън ЕС.

„Настъпи изместване от силния фокус върху либерализацията като основна цел на търговската политика към по-равнопоставени условия“, казва де Вил, като посочва изменението на климата и Китай като основни задействащи фактори.

Години наред Западът и в частност ЕС се надяваха да превърнат Китай в либерална пазарна икономика чрез Световната търговска организация. Брюксел обаче осъзна, че не може просто да разчита на Световната търговска организация да се предпази от нелоялна конкуренция от Пекин, особено с все по-изолационистката политика на САЩ.

Пандемията нанесе още един удар върху вярата на ЕС в свободната търговия. Натискът върху веригите на доставки засили аргументите на привържениците на стратегическата независимост на ЕС, търговската защита и диверсификацията на веригите на доставки. В един свят, където вносът на важни стоки може да бъде прекъснат за една нощ, ЕС трябва да стане по-самостоятелен.

Може ли ЕС някога да сключи нова сделка за свободна търговия? Търговските партньори ще продължат да мрънкат за разширяващия се списък с изисквания на ЕС, но самият размер на пазара на ЕС означава, че си струва много от тях да направят допълнителни усилия за постигане на сделка. Използването на търговската политика за проектиране на ценностите на блока относно правата на човека и устойчивостта работи само ако тази политика влезе в текста на новите търговски сделки.

Тези сделки ще се случат, но с толкова много политика в комбинация те вероятно ще имат още по-дълго и по-мъчително раждане, отколкото в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още