IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансатлантическата търговска сделка се въздига от гроба за борбата с Китай

Предстои да се проведе първо заседание на Съвета по търговия и технологии на ЕС и САЩ, за да създаде дипломатическа платформа за съвместни регулаторни стандарти

21:01 | 10.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

И двете страни също искат да поемат ангажименти да контролират по-ефективно цифровия свят. Те ще обсъдят управлението на данни и регулирането на технологичните платформи, включително как Законът на ЕС за цифровите пазари може да се припокрива с плановете на Конгреса на САЩ за нови антитръстови предложения.

„Бихме могли да говорим много за нашите общи ценности и трябва да направим това ... но мисля, че нашата работа е да идентифицираме няколко конкретни области на ангажираност и след това няколко конкретни резултати“, казва още Раймондо.

За постигането на тази цел ЕС и САЩ се стремят към по-голямо сътрудничество по веригите на доставки, най-вече производството на полупроводници, според хора, които са пряко запознати с разговорите. И САЩ, и ЕС обявиха планове за връщане на производството на полупроводници у дома и надеждата е да се позволи на американските фирми да участват в усилията на Европа, както и обратното, с производителите на чипове.

Подводни камъни

Проблемът с блокирането на резултатите на първото заседание, казват официални лица и дипломати, е, че Съветът по търговия и технологии е създаден като много широко партньорство. Някои от работните групи са с много неясни имена, например „предизвикателствата пред световната търговия“. По-специално, Дан Мълани от офиса на търговския представител на САЩ и Игнасио Гарсия Берсеро от главна дирекция „Търговия“ на ЕК, който ще бъде съпредседател на тази група, са ключовите хора в неуспешните разговори за TTIP.

Широкият обхват задейства и вътрешни разделения от двете страни на Атлантическия океан.

Във Вашингтон Министерството на търговията и Държавният департамент искат различни неща от дискусиите, въпреки че компетенциите на държавата по тези въпроси са ограничени, докато търговската агенция рискува да бъде закрита. В Брюксел се отделя и антитръстовият отдел, тъй като регламентът за цифровите платформи не е в техните ръце, докато търговският отдел и цифровият отдел се борят за контрол.

За да се усложнят нещата още повече, над дискусиите се очертават трансатлантически вражди както в търговията, така и в технологиите. По отношение на търговията Брюксел и Вашингтон си поставиха краен срок от 1 декември, за да намалят ескалацията по отношение на митата за стомана и алуминий. Доналд Тръмп ги наложи, като използва разпоредба, известна като Раздел 232, която позволява на Вашингтон да налага мита, ако евтиният чуждестранен внос застрашава националната сигурност. Вдигането на митата е вътрешнополитическо главоболие за Байдън.

Що се отнася до технологичната политика, Вашингтон се опитва да възстанови трансатлантическата сделка за трансфер на данни. Раймондо продължава да споменава сделката за трансфер на данни като част от разговорите, според запознати източници от ЕС.

Оттеглянето на САЩ от Афганистан обаче притеснява столиците на ЕС, че Байдън няма да обърне тенденцията за деградиране на западния съюз. „Някои държави членки са разочаровани“, коментира Антъни Гарднър, бивш посланик на САЩ в ЕС. „Те смятаха, че САЩ вземат решения за свои собствени вътрешни цели и не обръщат достатъчно внимание на съюзниците. Така че тези търкания около Афганистан могат да се прехвърлят в готовността за сътрудничество и фокусиране върху китайското предизвикателство“, допълва той.

В същото време и от двете страни има политическа воля да се движат нещата напред. Докато Вашингтон първоначално беше скептичен, сега Брюксел смята, че настроението се е променило. Представители на ЕС виждат участието на държавния секретар Антони Блинкън като знак за това колко сериозно Вашингтон приема преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Преди няколко години,когато Обама беше на власт, TTIP беше отхвърлена от ЕС защото не отговаряше на интеревсите на европейците. Без много шум, без заплахи за ядрена война и селски изпълнения знаеш ли кой съм аз. Дипломатчино и професионално. После дойде мега селянина Тръмп, който започна икономическа война с ЕС, която не доведе до нищо. И Тръмп и Обама ги няма вече, ЕС си го има. А ти отивай да лъскаш руския ботуш и да *** паламарките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Костя Копейкин, ти ли си? ...чакай да хвърля 1 рубла на земята, ако се затъркаляш, ти си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Трансатлантическата търговска сделка се въздига от гроба за борбата с Китай > Оффф, еуропейци сущи, не ви ли омръзна да шпакловате зaдникa на хегемона??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още