IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансатлантическата търговска сделка се въздига от гроба за борбата с Китай

Предстои да се проведе първо заседание на Съвета по търговия и технологии на ЕС и САЩ, за да създаде дипломатическа платформа за съвместни регулаторни стандарти

21:01 | 10.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Активистите може би са смятали, че политически експлозивните преговори за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между Европа и Америка са мъртви и погребани. Един от най-важните елементи на тези преговори, които спряха през 2016 г., се въздига от гроба: регулаторното съгласуване между Вашингтон и Брюксел.

Предстои да се проведе първо заседание на Съвета по търговия и технологии (TTC) в Питсбърг на 29 септември, което има за цел да създаде дипломатическа платформа за Европейския съюз (ЕС) и САЩ, така че да работят съвместно по индустриални и технологични стандарти, пише Politico.eu. Целта е двете страни да се противопоставят на възхода на Китай в много сектори – от производство на микрочипове и роботи до изкуствен интелект.

Опитът за изграждане на общ фронт между САЩ и ЕС едва ли би могъл да дойде в по-чувствителен момент от политическа гледна точка, тъй като американското оттегляне от Афганистан проби дупка в европейската вяра в администрацията на президента Джо Байдън. Мнозина в Брюксел се чувстват разочаровани от оттеглянето на Вашингтон от Афганистан, докато САЩ смятат, че страните от ЕС не са поели техния дял от тежестта по време на 20-годишната война.

„Не можете да обсъждате Съвета по търговия и технологии, както и трансатлантическите търговски отношения като цяло, без Афганистан в съзнанието си“, казва търговски дипломат от ЕС, който говори пред медията при условие за анонимност. „Доверието изчезна и трябва да се възстановява стъпка по стъпка“, допълва той.

Двете страни обаче може да не се окажат перфектно съобразени с китайския им съперник.

Брюксел първоначално се надяваше да притисне американците да следват регулаторната линия на Брюксел в областта на технологиите и търговията. Сега големият страх сред европейските служители е, че ЕС би могъл да излезе на второ място в този процес и да отстъпи властта на САЩ, след като Вашингтон разтегна мускули в ранните преговори около предстоящата среща на високо равнище в областта на търговията и технологиите.

TTIP през задната врата?

Преговорите за споразумението се помнят най-вече с протестите заради евентуалното навлизане на пазарите от ЕС на американско говеждо, обработено с хормони, и изплакваните с химикали пилета. Основните ползи от TTIP обаче се крият в обединяването на конфликтните регламенти на ЕС и САЩ. Тогава Брюксел описа тази част от TTIP като „регулаторен орган за сътрудничество“, който обхваща и сектори като данни и киберсигурност.

Очаква се десет работни групи да определят как подобно съвместно създаване на трансатлантическа политика би могло да работи на практика. Този път не става въпрос само за, например, колани за автомобили и фармацевтични продукти. Дискусиите се фокусират върху критични нововъзникващи технологии като изкуствен интелект, полупроводници и управление на данни.

По този начин европейците и американците искат да отвърнат на възхода на Пекин като технологична суперсила.

„Определянето на световните правила не може да бъде оставено на автократични правителства“, коментира американският министър на търговията Джина Раймондо на среща на високо равнище в Талин тази седмица.

Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Преди няколко години,когато Обама беше на власт, TTIP беше отхвърлена от ЕС защото не отговаряше на интеревсите на европейците. Без много шум, без заплахи за ядрена война и селски изпълнения знаеш ли кой съм аз. Дипломатчино и професионално. После дойде мега селянина Тръмп, който започна икономическа война с ЕС, която не доведе до нищо. И Тръмп и Обама ги няма вече, ЕС си го има. А ти отивай да лъскаш руския ботуш и да *** паламарките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Костя Копейкин, ти ли си? ...чакай да хвърля 1 рубла на земята, ако се затъркаляш, ти си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Трансатлантическата търговска сделка се въздига от гроба за борбата с Китай > Оффф, еуропейци сущи, не ви ли омръзна да шпакловате зaдникa на хегемона??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още