IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървим ли към непрекъсната работна седмица?

Отмирането на традиционния модел "от 9 до 5", което е в ход от десетилетия, сега създава печеливши и губещи

17:14 | 15.09.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През 1929 г. Съветският съюз въвежда т. нар. „непрерывка”, или „непрекъсната работна седмица“. Работниците са били разделени на пет групи с петдневни цикли с различни почивни дни, така че производството никога да не спира. Станало е обичайно хората да оцветяват имената на приятелите в адресниците си според деня, в който почиват, пише Сара О’Конър за Financial Times.

Не е било популярно. „Какво можем да правим у дома, ако съпругите ни са във фабриката, децата ни са на училище и никой не може да ни дойде на гости?“, се оплаква един работник в писмо до вестник. Както отбелязва Оливър Бъркмън, който пише за непрерывката в новата си книга „Четири хиляди седмици”, „стойността на времето не идва от самото количество от него, с което разполагате, а от това дали сте в синхрон с хората, на които държите най-много.“

Съветският съюз се отказва от огромния си експеримент след 11 години. Но днешната икономика се връща към нещо като „непрекъсната работна седмица“. Установените принципи на работа през делника и почивка през уикенда се разпадат пред очите ни.

Моделът на работа „от 9 до 5“ отмира от десетилетия. През 2010-11 г. 20% от служителите в САЩ са работили повече от половината си часове извън стандартния диапазон от 6 до 18 или през почивните дни. Обширно проучване на работници в ЕС през 2015 г. установи, че около половината са работили поне една събота в месеца, почти една трета в поне една неделя, а приблизително една пета са бачкали през нощта.

Както и в Съветския съюз навремето, един от двигателите на тези модели на работа е желанието на производителите да оперират заводите си 24/7, за да увеличат максимално използването на машините и да намалят разходите от прекъсването на процеса.

Един обичаен модел на работа на смени в производството и складовете е да се работят четири 12-часови дневни смени, последвани от четири почивни дни и след това четири нощни смени, след което отново четири дни почивка.

Друг модел е работата на осемчасови ротационни смени. Както се посочва в една актуална обява за работа в склад във Великобритания: „Работното време е на смени: от 6:00 до 14:00, от 14:00 до 22:00 и от 22:00 до 6:00. Ще работите една седмица на една смяна и след това ще се въртите, затова е необходима гъвкавост от ваша страна за покриване на всички смени."

Фабриките и складовете не са единствените работни места, където се бачка денонощно. Работата на смени е обичайна за лекари, медицински сестри, болногледачи, шофьори и охранители. Изглежда, че тя е във възход. През 2015 г. 21% от работниците в ЕС съобщават, че работят на смени, в сравнение със 17% десетилетие по-рано.

Макар че работата на смени е подходяща за някои хора, доказателствата сочат, че тя уврежда здравето им, особено ако се редуват дневни и нощни. 12-часовите смени, ротационните смени и непредсказуемите графици се свързват с по-висок риск от психични заболявания, сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми.

Работата на смени също може да навреди на семейния живот. „Разводът е много лошо нещо. Виждаме много разводи само поради факта, че семействата, особено младите двойки, са далеч от семейството си за 12 часа и след това, когато се приберат у дома, искат просто да спят“, споделя един мениджър в промишлен завод в САЩ пред учени, изучаващи въздействието на работата на смени. Работник от същото проучване казва: „Това променя времето ни със семействата. Променя времето за нашия социален живот и църковните и обществени групи. Всички тези неща, в които бихте желали да участвате."

Старите работни модели се разрушават и в офисния живот, но в този случай двигателят са преди всичко служителите. Пространствената свобода за работа извън офиса, засилена неимоверно от пандемията, увеличи свобода за работа по всяко време. „Асинхронна работа“ е новата модна дума в средите на човешките ресурси и мениджмънта. Това си има и предимства: избягва се неприятното тъпчене във влаковете всяка сутрин и вечер, и се позволява на хората да нагаждат работата си според други приоритети или отговорности.

Има и недостатъци. Проучване сред работници от 15 държави, публикувано през 2017 г., установи, че въздействието на дистанционната работа върху баланса между професионалния и личния живот е „много двояко“: работниците докладват за повече време със семействата си, но също така за увеличено работно време и размиване на границата между платената работа и личния живот.

Регулаторите вече обмислят как да защитят квалифицираните работници. Франция и Мексико, например, обещаха „право на изключване“ от имейли и телефони. Но регулаторите трябва да обърнат повече внимание и на работниците на смени, чиито часове, диктувани от работодателя, могат да не съответстват на биологичния им часовник или семейния живот.

Разпадането на старата работна седмица създава печеливши и губещи. Едно от ярките разделения в света след пандемията ще бъде между тези, които могат да приспособят работата към живота си, и тези, които трябва да организират живота около работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
то не зависи от фирмите, ако зависеше ... (тук въображението ми може да напише много!) :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 2 години
Ами то нещата са малко двустранни. Лично аз предпочитам да съм на 4 дневна работна седмица, по възможност от 9 до 16. Но! Искам кварталния супермаркет да работи от 7 до 22:30, хайде в събота и неделя до 21:30. Вероятно работещите в супермаркета са ядосани, че чиновниците затварят рано рано и не работят в събота и неделя, когато ти трябва някакъв документ.Това в рамките на шегата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"...лесно ли е по 12 часа ..." ...................гевендиева , точно ти да повдигаш тоя въпрос ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Никакъв шанс, особено в някои сфери, където липсват кадри и се мъчат да придърпат хора от други фирми, с разни благинки (здравни застраховки, бонус отпуски, бонуси, 13-та заплата и тн). Като цяло хората с реален опит, няма да останат без работа или да бъхтят като коне, защото нямат алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
питате ли го дядя вова лесно ли е по 12 часа всеки ден да соли ЕС и хамериканците ... ?! ми не е ... ама скоро като се разпадне всичко и възтържествува земният рай , произведен и опакован в китай с рассийски ресурси ще си дойдем на думата ... дядя вова ще друсне в/у останките на колективния запад барабар с нас един казачок ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Мой познат е кажи-речи в това положение - работи постоянно, повече от 8 часа, вече му личи, че е изпушил, за около 5г. в компанията им. Има повече текучество на кадри от кварталния магазин, а са голяма компания (не е българска).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ъхъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ето мина 5 и нема кой да оправи бъга на сайта ... иначе отново подвеждащо заглавие ... а статията е плява.. перфектна за тролене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Е някои вървим към 4-дневна, други вървите към 7-дневна, средно 5.5 дневна, не реви ся :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още