IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо изборите в Канада имат значение за Европа?

Ако Трюдо изгуби премиерския пост, ЕС ще се сблъска с нов, консервативен премиер, чийто дневен ред е много по-различен

14:18 | 20.09.21 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Снимка: архив Ройтерс

Лидерът на консерваторите сигнализира, че ще направи почти обратен завой по политиката за изменение на климата. Като една от най-замърсяващите държави в света на глава от населението Канада при Трюдо започна да прилага благоприятни за климата политики, за да ограничи отпечатъка на своята мощна петролна и газова промишленост. През април Трюдо обяви, че Канада цели да намали емисиите с 40% до 45% спрямо нивата от 2005 г. до 2030 г.

О’Тул възнамерява да се върне към предишната цел на Канада да намали емисиите с 30 процента до 2030 г. На среща на високо равнище по въпросите на климата той обвини либералното правителство, че насърчава климатичните амбиции само за да впечатли международната общност, като същевременно притиска канадската петролна индустрия.

Евентуално консервативно правителство би съживило отпадналите газопроводи и ще изгради нови. „Трябва да се уверим, че демократичните страни използват канадски ресурси, а не ресурси от Саудитска Арабия или Венецуела или Русия“, казва той.

Консервативната партия иска да защити нефтената и газовата индустрия на страната и се ангажира да пресече протестите срещу тръбопроводите, както и да премахне забраните за навлизане на петролни танкери в защитени природни зони. Консервативен кабинет ще инвестира също така повече в сондажи на петрол и износ на природен газ.

О’Тул иска да ограничи цената на въглерода, ключов инструмент за ограничаване на емисиите. Консерваторите искат тя да достигне не повече от 50 канадски долара (33,40 евро) за тон спрямо сегашните 40 канадски долара. Правителството на Трюдо планира ежегодно увеличение до 170 канадски долара на тон до 2030 г.

„Наличието на пазарен подход означава, че не можем да пренебрегнем факта, че нашият интегриран партньор от Северна Америка -САЩ, все още няма национална система за ценообразуване на въглерода“, казва се в консервативната платформа.

Поглед към Азия

Представяйки Канада като тихоокеанска нация, предизборната платформа на О’Тул твърди, че е в интерес на Канада да се присъедини към осигуряването на бъдещето на мирен Индо-Тихоокеански регион.

Консерваторът е заел твърда позиция по отношение на Китай и обещава да забрани оборудването на Huawei от 5G мрежовата инфраструктура, за да защити националната сигурност. Той засилва и реториката за „агресията на Китай“.

Подходът контрастира с този на Трюдо, който е много по-внимателен с Пекин, което отразява подходът, възприет от Европа.

В четвъртък О’Тул заяви, че консервативно правителство ще се стреми да се присъедини към САЩ, Великобритания и Австралия в наскоро представения им пакт за споделяне на отбраната и технологиите. Той също така казва, че ще се стреми да се присъедини към алианса Quad, който включва САЩ, Япония, Австралия и Индия.

Дори Либералната партия на Трюдо да спечели достатъчно места за съставяне на правителство на малцинството, той ще се сблъска с разделен и нестабилен парламент, тъй като ще трябва да потърси подкрепа от други партии, като лявата Нова демократична партия, сепаратисткия блок Québécois и Зелената партия.

Това може да го направи по-труден партньор за Брюксел, а сътресенията, предизвикани от такъв резултат, могат да продължат да дестабилизират канадската политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
еййй, да може и нас да ни съсипят държавата така ... и на съсипвачи не уцелихме, баси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
а в Банкя приятели имаш ли ? :):) Тяхното мнение също ни е важно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Имам доста приятели в Канада и никой от тях не го харесва този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Трюдо е най-гадния либерал, който съсипа Канада също като баща си.Тази фамилия би било по-добре да й забранят със закон да се занимава с политика. Колкото до Ерин О'Тул и той не е по-малко ляв. Като цяло Канада е от всякъде закопана. Единствено People's Party of Canada ще премахнат фашистиките паспорти и ще върнат малко равновесието, но медията, която е изцяло спонсорирана от държавата, подкрепя Трюдо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
.. и печката! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
зада могат да стоят по близо до мивката... еволюционно предимство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
не знам ... :))) ... защо ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
... и жените обратно в кухнята :):):) ... нали знаеш защо ходилата им са по къси от тези на мъжете ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още