IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Уолстрийт“ приветства новата ера при цените на петрола

Броят на петролните и газови сондажи в световен мащаб може да се е възстановил от миналогодишното дъно, но той все още е с 20% под нивата от преди пандемията

17:00 | 23.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Може ли ерата на евтините доставки на петрол да е приключила завинаги?

Това е заключението на някои от инвестиралите на „Уолстрийт“, докато банките повишават дългосрочните си прогнози за петролните цени, често с 10 или повече долара.

Въпреки че бумът на американската шистова индустрия задържа за дълго време евтини петролните доставки, сега пазарът е фиксиран върху изменението на климата и намаляващия апетит за инвестиране във изкопаеми горива. Вместо да увеличават предлагането, компаниите от индустрията са подложени на натиск да ограничат разходите си, което води до недостатъчни структурни инвестиции в ново производство, което ще поддържа цените по-високи за по-дълго време, пише Bloomberg.

Пропастта между търсенето и предлагането не е нещо, с което петролната индустрия се сблъсква за първи път. След като цените се сринаха през 2014 г. анализаторите видяха възможност търсенето да изпревари предлагането в резултат на недостатъчни инвестиции.

Но спадът в цените на енергията на фона на разпространението на Covid-19, съчетан с глобалния преход към нисковъглеродна икономика, дават основание да мислим, че този път нещата са различни.

петрол1 петрол1

Броят на петролните и газови сондажи в световен мащаб може да се е възстановил от дъното, когато цените на петрола достигнаха отрицателни стойности през пролетта на 2020 г., но той все още е с 20% под нивата от началото на миналата година.

Текущите данни са толкова ниски, колкото и тези от 2016 г., според Baker Hughes Co., въпреки че цените на петрола доближават 7-годишен връх.

Перспективите

Сред банките, които очакват цените на петрола да продължат да растат за по-дълго време, Goldman Sachs обяви прогноза за средна цена от 85 долара за барел за 2023 г., докато Morgan Stanley повиши дългосрочната си прогноза с 10 долара до 70 долара за барел. BNP Paribas очаква суровия петрол да се търгува на цена от почти 80 долара за барел през 2023 г.

Други банки, включително RBC Capital Markets, смятат, че петролът се намира в началото на структурна бича вълна.

петрол2 петрол2

Подобни оценки предполагат, че суровината, жизненоважна за световната икономика, е станала структурно по-скъпа. Очакванията за цените на петрола тласкат нагоре пазарната капитализация на големите петролни компании като Royal Dutch Shell Plc и BP Plc.

В същото време апетитът на банките към отпускане на заеми за петролната индустрия продължава да намалява. Само през последната седмица най-големите френски кредитори заявиха, че ще ограничат финансирането на шистовата индустрия от началото на следващата година.

Липса на устойчивост

Не всички обаче подкрепят идеята, че цените могат да се задържат високи за дълго време. Citigroup Inc. заяви, че цена на петрола под 30 долара и над 60 долара за барел изглежда неустойчива в дългосрочен план. Устойчива цена над 50 долара за барел може да добави 7 милиона барела на ден допълнително предлагане, пишат в бележка анализаторите на банката.

„Средносрочните показатели за разходите продължават да клонят към диапазон на между 40-55 долара за барел“, посочват те.

В същото време листнатите американски шистови компании са ограничени при увеличаването на производството. Когато EOG Resources Inc. заяви през февруари, че планира да увеличи добива, акциите ѝ отчетоха най-големия си ценови спад, откакто компанията влезе в S&P 500.

През ноември Пермският басейн беше единственото оншорно поле в САЩ, което показа значителен годишен ръст на производството. Всички останали подобно района или отчитат спадове или остават на предходните нива, според доклад на американската Администрация за енергийна информация.

Подобно е положението и в рамките на ОПЕК и по-широката версия ОПЕК+. Докато някои страни разполагат със свободен капацитет, който могат да включат през следващата година, други страни, като Нигерия и Ангола, вече показват признаци, че изпитват затруднения с по-нататъшното увеличение на производството.

В един свят, който харчи по-малко пари за изкопаеми горива, вниманието се насочва към търсенето, което за момента не изглежда, че ще достигне скоро своя пик.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви по-рано този месец, че разходите за изкопаеми горива ще се окажат по-ниски от необходимото, ако настоящият ръст на търсенето продължи. МАЕ очаква търсенето на петрол да започне да намалява през следващото десетилетие при текущите политики.

Въпреки това Morgan Stanley изчислява, че предлагането може да спре да нараства до 2025 г., оставяйки значителна празнина спрямо търсенето.

Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
на троловете като тебе и зелената гевендия мога само да им е.а пу...ата май.а .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А не ползвам чиста електричка защото първо имам нужда от 7 местна заради броя деца и второ до момента честно казано не съм харесал модел. Тесла макар и да имам акции не ми харесва. Вътре за мен е спартанско :( и някак ми навява на нещо китайско......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ами върви си с пълна сила .... аз много отдавна имам приуси от преди над 14 години беше първия .... а със соларните панели се чувствам много добре (дори и зимата). С излишната енергия копам етери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
изобщо не се отлага, мише... върви с пълна сила и няма какво да я спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
електрификацията на транспорта ше се поотложи , щото тока не се произвежда от контакта , дето ръгаш щепЦела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
нека първо петролът достигне поне предпандемичните си нива на търсене и предлагане пък тогава да свирят фанфарите , щото все още не е там ... плавното поскъпване на суровината има два положителни аспекта : катализира процеса на електрификация на транспорта , дава време и ресурс на държавите бензиноколонки да си подготвят икономиките за намаляващо потребление ... виж какво се случва в норвегия , и то при това все още ниско разпространение на електрически автомобили ... https://***.ssb.no/en/energi-og-industri/olje-og-gass/statistikk/sal-av-petroleumsprodukt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
""...В един свят, който харчи по-малко пари за изкопаеми горива, вниманието се насочва към търсенето, което за момента не изглежда, че ще достигне скоро своя пик....""А като си спомня само преди година кви ги пишеха, от сорта, че едва ли не пандемията е нанесла последният удар на изкопаемите горива и вече никога няма да видим нива на търсене като отпреди 2020 год...Това на английски се нарича wishful thinking, а на нашенски-самозалъгване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още