IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната на върха на Бундесбанк вещае нова германска икономическа ера

Глобалното напрежение убеди всички в страната, че една икономически силна и обединена Европа е по-важна от балансирания бюджет

08:17 | 26.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Необходими са и повече публични инвестиции в борбата срещу изменението на климата - темата, която е начело на притесненията на германците. Сега, когато върховният съд в Германия налага климатични цели, не остава място за убежище на фискалните ястреби. Или следващото правителство ще се задейства като повиши цените на въглеродните емисии и засили регулацията - което е меко казано политически трудно - или ще увеличи субсидиите за частни инвестиции, за да помогне на фирмите и домакинствата да направят зеления преход. Не е изненада, че консерваторите започват да клонят към идеята за повече обществена подкрепа за инвестиции.

И накрая, глобалното напрежение убеди както политиците, така и голяма част от германската общественост, че икономически силна и обединена Европа е по-важна от балансирания бюджет. Популистките шокове от президентството на Доналд Тръмп и Brexit, добавени към агресивността на Китай и Русия, изискват страните от ЕС да излязат от рецесията достатъчно силни, за да устоят на икономически изнудвания от чужбина. Налагането на строги икономии, преди икономиките да са се възстановили напълно, сега се възприема в Берлин като грешка. А продажбата на европейска инфраструктура на китайски компании - като гръцкото пристанище Пирея - вече не се счита за интелигентен начин за набиране на средства за запушване на фискалните дупки.

Има голям шанс задаващото се германско правителство да приложи този нов, предпазлив фискален консенсус без да позволи въпросът да се превърне в политически разделител. Трите партии (социалдемократи, либерали и зелени – бел. прев.), които вероятно ще споделят властта, се съгласяват като цяло относно необходимостта от инвестиции и модернизация през следващите четири години. Що се отнася до Европа, проектът за коалиционно споразумение посочва, че Германия трябва да насърчава силното възстановяване от пандемията - въз основа на устойчиви финанси - и да гарантира, че климатичните инвестиции са достатъчно високи. Реформирането на конституционната дългова спирачка или на европейските фискални договори бе изключено, но може да се очаква гъвкаво прилагане на правилата.

Настоящият пристъп на инфлация, макар и временен, ще бъде по-предизвикателен за ЕЦБ. Консервативните коментатори без съмнение ще направят тур за овации, въпреки че инфлацията е продукт на пандемията, а не на купуването на облигации от ЕЦБ, за което предупреждаваха от години.

Германия се нуждае от силен ръководител на Бундесбанк, готов да се обедини с обществеността по новия монетарен консенсус без да рискува позицията на банката като аполитичен пазител на стабилността, който се радва на доверие. Това би изисквало да се изключи тази позиция от коалиционните преговори и да се избере модерен, консенсусен кандидат. Германия се променя по начина, по който винаги го прави: малко късно и твърде предпазливо, но в правилната посока. Новият президент на Бундесбанк трябва да бъде част от тази промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
alexn7
преди 2 години
Тези не разбраха, че с "печатане на пари" се унищожават икономики и континенти, а не обратното. Вече приличаме повече на централизирана комунистическа система, от колкото на капитализъм. Както и да било, продължаваме напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още