IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко изпитва търпението на Путин със заплахите за газовите доставки за ЕС

Лидерът на Беларус е по-зависим от всякога от подкрепата на Москва, но има граници, които Кремъл няма да му позволи да премине

15:38 | 14.11.21 г. 5
<p>
	Президентът на Беларус Александър Лукашенко (вляво) на среща с президента на Русия Владимир Путин (вдясно). <em>Снимка: EPA/Mikhail Voskresenskiy</em></p>

Президентът на Беларус Александър Лукашенко (вляво) на среща с президента на Русия Владимир Путин (вдясно). Снимка: EPA/Mikhail Voskresenskiy

Настоящата криза обаче не е без предимства за Путин. Това му даде шанса да покаже мускули близо до границата с НАТО в момент, когато напрежението с алианса е високо и Москва иска да покаже, че енергично защитава себе си и съюзниците си срещу това, което представя като агресивни маневри на алианса в Черно море.

Потенциалът мигрантската криза да посее хаос в Европа е в съответствие със стратегията на Путин за предизвикване и подкопаване на ЕС. "Мисля, че дестабилизацията, конфликтите в различни съседни страни в ЕС, места като Великобритания, като цяло са част от наръчника на Кремъл през последните години“, коментира Олга Онуч, специалист по Източна Европа от Университета в Манчестър. За нея Лукашенко може да играе ролята на "непредвидим лунатик", докато все още работи с мълчаливото одобрение на Москва и в съответствие с нейните цели. 

"Нищо добро“, ако Беларус спре газа към ЕС

Путин каза в събота, че Минск не се е консултирал с него, преди да повдигне възможността за намаляване на потоците на руски природен газ към Европа. Той добави, че подобен ход би рискувал да навреди на връзките между Беларус и неговия ключов съюзник.

Лукашенко заплаши в четвъртък, че ще отмъсти срещу евентуални нови санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Минск заради мигрантите на границата между Беларус и ЕС, като каза, че може да спре транзита на газ и други стоки през Беларус. Предупреждението му за кратко вдигна спот цените на газа в Европа, която получава около една трета от доставките на синьото гориво от Русия, включително чрез газопровода "Ямал-Европа", който минава през Беларус до Полша и Германия.

Беларуският участък от газопровода "Ямал-Европа" е собственост на руския държавен газов монополист "Газпром".

"Наскоро говорих с Лукашенко два пъти и той не ми спомена това нито веднъж, дори не намекна“, каза Путин в интервю за държавната телевизия, като направи първите си публични коментари за беларуската заплаха. "Разбира се, на теория Лукашенко като президент на транзитна страна може да нареди да бъдат прекратени доставките ни на газ за Европа. Това обаче би означавало нарушаване на договора ни за транзит на газ и се надявам това да не се случи", добави Путин.

Заплахите на Лукашенко идват в чувствителен момент за руския износ на енергия за Европа. Европейските цени на газа - и следователно сметките за енергия, се покачват тази година, тъй като възстановяването от пандемията предизвика скок в търсенето, принуждавайки клиентите от Европа до Азия да се борят за доставки. Някои европейски политици обвиниха Москва, че не е направила повече от това просто да изпраща договорените обеми на газ, за ​​да успокои цените.

Европейската комисия (ЕК) заяви в петък, че ако Лукашенко изпълни заплахите си, това ще навреди допълнително на доставчиците на газ. 

Русия, която тази седмица започна да увеличава доставките за презареждане на европейските хранилища преди зимния отоплителен сезон, заяви, че може да предлага по-големи количества, след като новопостроеният газопровод "Северен поток 2" получи зелена светлина от Германия. Той е предназначен да заобикаля транзитните страни, особено Украйна, която има история на противоречия в цените на газа с Москва.

Кремъл определя газопровода като "чисто комерсиален проект" и отрича политиката да стои зад него по някакъв начин. 

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
лукашенко разцъква лошото ченге , зануленият го играе доброто ... елементарни постановки основно за вътрешна употреба и да се меткат тука рассийските проксита по баламатума на шпагат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
От прозорец няма да е, но виж чай със странични ефекти като нищо - ГРУ има опит в тази област...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
много екшъни гледаш ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Не е сигурно... даже никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Тоя в момента, в който спре газта и бръкне директно в джоба на Русия, вече ще е паднал от някой прозорец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още