IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Tiger промени правилата, по които работи рисковият капитал

Американският инвестиционен фонд залага на глобални макро тенденции, а не на отделни акции

20:25 | 15.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дори и най-умните рискови капиталисти пропускат звездни инвестиции. Те се втурват към електрическите автомобили, но избират Fisker, а не Tesla. Те скачат в социалните мрежи, но инвестират във Friendster, а не във Facebook. Неуспехът е характеристика, а не отклонение, на индустрията на рисковия капитал, като някои фирми, доста забавно, дори празнуват своите най-излагащи ги грешки, пише за Financial Times Джон Торнхил, основател на новинарския сайт за европейски стартъпи Sifted.

Например, Bessemer Venture Partners, фирма за рисков капитал, чиито корени водят до стоманената империя на Андрю Карнеги, публикува „анти-портфолио“ от своите 16 най-големи пропуска. В него е записано как един от партньорите в Bessemer е отхвърлил покана от приятелка да се срещне с двама „наистина умни“ студенти от Станфорд, работещи в нейния гараж, и по този начин е изпуснал Google. Фирмата също е отхвърлила възможността да инвестира в Apple, когато компанията е била оценена на 60 милиона долара, смятайки, че е „безобразно скъпа“. Според уебсайта на Bessemer „дългата история на нашата компания предостави безброй възможности за пропуснати успешни инвестиции“.

Въпреки тези неуспехи Bessemer все още процъфтява, защото многото й пропуски и загуби бяха повече от компенсирани от няколкото й големи удара, какъвто е случаят с повечето успешни компании за рисков капитал. Един чудовищен удар може да компенсира девет калпави инвестиции и често е достатъчен за „връщане на фонда“, както се казва. В свят, узрял за технологични промени и пълен с евтин капитал, най-логичната стратегия може би е за инвестиране и изчакване - да се индустриализира специализираният рисков инвестиционен процес, като се подкрепят възможно най-много стартиращи фирми.

Този подход остава анатема за традиционните фирми за рисков капитал, които все още се гордеят с инвестиционния си нюх и ценят личните си взаимоотношения с основателите. Но той беше възприет от няколко „кросоувър“ фонда, като Tiger Global и Coatue, които изглежда постоянно набират капитал и наливат пари в стартъпи с изключителна скорост. През третото тримесечие Tiger направи 86 инвестиции по целия свят, около 1,3 сделки всеки работен ден. След като през март събра фонд от 6,7 милиарда долара, той инвестира по-голямата част от него до юни.

Вместо да остане локален, Tiger се превърна в глобален. Вместо да се фокусира върху микро възможностите, Tiger залага на макро тенденции. Вместо да се занимава с отделни акции, Tiger създава по-скоро широко базиран непубличен пазарен индекс. По този начин той разруши правилата на индустрията на рисковия капитал. Или по-точно може би играе различна игра с „по-бърз часовник”.

За момента макро тенденцията е приятел на Tiger, тъй като институционалните пари все повече се пренасочват от публичните към непубличните пазари. Общо рекордните 158,2 милиарда долара рискови капитали бяха инвестирани в 9 363 сделки през третото тримесечие, според CB Insights. След като възникна от легендарния хедж фонд на Джулиън Робъртсън, Tiger разбира добре глобалните капиталови потоци и проектира инвестиционен инструмент за насочване на институционални пари в голям мащаб.

Tiger е различен и на оперативно ниво, според анализ, публикуван от технологичния бюлетин The Generalist. Докато на традиционните рискови фондове може да им отнеме седмици, за да договорят срокове, Tiger сключва сделки за дни. Фондът предимно аутсорсва своя дю дилиджънс (обстоен анализ на потенциални инвестиции - бел. прев.) на консултанти по мениджмънт, превръщайки фиксираните разходи в променливи. Той е изключително агресивен при спечелването на сделки и няма проблем да надплаща, тъй като е готов да приеме по-ниска възвръщаемост. Tiger не се меси в управлението на стартиращите фирми и не заема места в техните бордове. „Засега поне това е най-близкото нещо до печеливша машина, което рисковият капитал е създал“, заключава The Generalist.

Две неща обаче могат изтъпят ноктите на Tiger. Първо, конкуренцията вече се засилва, като най-силните рискови фондове от западното крайбрежие на САЩ отговарят на предизвикателството. Sequoia Capital възнамерява да набере по-големи средства и да създаде постоянни инвестиционни структури. Той също така ускори темпа на инвестициите. Sequoia Capital China дори надмина Tiger, като направи 96 инвестиции през третото тримесечие. Andreessen Horowitz също бързо разширява инвестиционния си екип.

Второ, благоприятната макро среда може скоро да се промени. В един момент лихвите ще се повишат, фондовите пазари ще спаднат и непубличните пазарни оценки ще се свият. Едва тогава ще видим изцяло многото начини, по които Tiger може да се е провалил.

Но за момента истинските победители от стратегията на Tiger са стартъпите по света, които могат - поне на теория - да набират пари по-бързо и по-евтино от всякога. Очаквайте нов прилив на съзидателно разрушение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още