IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията винаги наказва американската левица

Най-лесният начин на Байдън за борба с нея са твърдите мерки срещу ковид

15:41 | 04.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Втората грешка на Байдън беше да заложи, че ковид ще избледнее с разпространението на ваксините. Ако беше станало така, американските потребители щяха да се втурнат да харчат своите помощи за всички видове услуги, от които бяха лишени по време на пандемията. Но коронавирусът не изчезна - отчасти поради появата на по-заразния делта вариант, но главно защото голяма част от американците отказаха да се ваксинират или да спазват социалното дистанциране. Устойчивостта на ковида означаваше, че потребителите изразходваха набъбналите си спестявания за стоки, а не за услуги, което насочи доларите към по-тясна подгрупа от нормалното потребление. Свързаните с пандемията смущения в глобалната верига за доставки също оказаха влияние. Но основният виновник беше нарастването на търсенето.

Както често се случва, демократите станаха жертва на пожелателното мислене. Байдън не може да бъде виновен за изкривената защита на „свободата“, която предизвика толкова много анти-ваксърски настроения, откакто той встъпи в длъжност. Протестиращите, носещи жълти звезди по подобие на евреите, принуждавани някога от нацистите, са пример за гротеска, с която никой президент на САЩ не може да има нещо общо. Но Байдън можеше да бъде далеч по-строг по отношение на ваксините - и все още трябва да бъде. Белият дом също би могъл да обясни по-добре защо високата инфлация е нещо, от което левицата трябва да се страхува много повече, отколкото го прави.

Жертвите на инфлацията на първа линия са тези с фиксирани заплати, които се опитват да спестяват за пенсионирането си, както и самите пенсионери. След години на стагнация на доходите, средната класа в САЩ би трябвало да се радва на предимствата на затегнатия пазар на труда. Но въпреки най-високия ръст на заплатите от десетилетия, инфлацията е дори по-висока, което означава, че американците със сини якички не усещат възхода на възстановяващата се икономика по джоба си. По-високите цени на храните и енергията засегнаха най-силно тези, които живеят от заплата до заплата. Инфлацията е добра за длъжниците, които включват класата на милиардерите в Америка, чието потребление се финансира предимно от заеми срещу нереализирани капиталови печалби. Противно на левия фолклор по-високата инфлация увеличава неравенството, както показа МВФ. Следователно ценовата стабилност е прогресивна.

Както Байдън знае, президентите на САЩ нямат много правомощия да влияят върху инфлацията, след като тя излезе извън контрол. Изкушението за него е да използва трикове, за да изглежда така сякаш действа. Ходът на Байдън да освободи 50 милиона барела петрол от стратегическия резерв беше триумф на впечатлението над съдържанието. Новото предлагане представлява едва около половин ден от световното потребление. Цените на петрола всъщност се повишиха при новината. Задържането на Пауъл на поста му беше правилната стъпка, въпреки че председателят на Фед използва думата „преходна“ (по отношение на инфлацията) отвъд предела й.

Така нещата се свеждат до ковид. Тук има нещо, което Байдън вече трябваше да направи. Появата на новия омикрон вариант го прави още по-спешно. Очевидните стъпки включват създаване на федерална QR (бърз отговор - бел. прев.) идентичност за ваксинираните и забрана за неваксинираните да летят. Колкото по-бързо отшуми коронавирусът, толкова по-бързо ще се върне към нормалното си състояние американският сектор на услугите. Алтернативата може да бъде по-висока основна лихва на Фед, отколкото е калкулирано от пазарите. Изправен пред избор, Байдън трябва да прегърне здраво културната война в полза на ваксините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
хаха ... след десетата инжекция , инфлацията ше отшуми ... ковидът не ...*** статийка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още