IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и случаят Ноле

Премиерът Скот Морисън има отличен усет за обществените настроения. Това обяснява позицията му по казуса с Новак Джокович, но разкрива и минуси

08:16 | 12.01.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Той е &quot;тяхното всичко&quot; - феновете боготворят Ноле. <em>EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND</em></p>

Той е "тяхното всичко" - феновете боготворят Ноле. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Сега Морисън не бива да допуска грешка, не бива да отблъсква избирателите си. Но ако има нещо, което лидерът в Канбера притежава, то е доброто усещане за обществените настроения. В средата на май 2019 г. неговата либерално-национална коалиция неочаквано спечели изборите. Това се дължи на „тихите австралийци“, каза Морисън след това: „Тихите австралийци, които работят усилено всеки ден, които мечтаят да имат работа, да започнат бизнес, да получат образование, да срещнат някого, да създадат семейство, да си купят къща и да спестят за пенсия. Това са тихите австралийци, които днес спечелиха голяма изборна победа“.

Но същият този средностатистически австралиец се размърдва в леглото си, събужда се и става по-критичен: барабанният огън на защитниците на климата кара все повече хора да се съмняват в консервативната политика по отношение на въглищата. Цените на електроенергията нарастват неимоверно. Къщите в Сидни или Мелбърн поскъпнаха с хиляди долари миналата година - ден след ден. В същото време мрежата за социална сигурност показва своите пропуски.

Истинската наглост за хората обаче се дължи на грешни преценки на правителството на Морисън: когато на световния пазар не бяха налични достатъчно ваксини срещу коронавируса (Европейският съюз, наред с други, също не успя да ги достави навреме) Морисън затвори границите в Канбера. Австралийците също не можеха да пътуват обратно до страната си в продължение на повече от година. Минаха рождени дни, децата пораснаха, родителите починаха, любимите хора се разделиха. Но правителството остава твърдо. Брутално твърдо, по мнението на мнозина.

Междувременно 93% от австралийците са ваксинирани. В понеделник Морисън обяви програма за ваксиниране на деца. Той разпореди да се намали периодът на изолация на работниците в супермаркетите, за да се запълнят отново рафтовете. Но това не е достатъчно: защото мускулестият министър-председател с тънък усет за ситуацията в страната е разбрал, че мнозинството от хората биха сметнали за недопустимо, ако сега, по време на кризата с омикрон, на един неваксиниран мултимилионер от Сърбия му бъде позволено да пресече границата, за да играе тенис, след като тя бе останала затворена дори за австралийци в продължение на твърде много месеци. Затова гъвкавият Морисън промени мнението си в четвъртък.

Отсега нататък „правилата са си правила“; Джокович трябва да остане извън играта. Това напомня на предшественика му на поста Джон Хауърд, който веднъж изпрати бежанците обратно в лодките с изречението: „Ние решаваме кой да дойде в тази страна. Никой друг". Съветниците на Морисън също така отбелязаха, че щатът Виктория може да е допуснал процедурни грешки при допускането на Джокович. Това е уместно, като се има предвид, че Мелбърн се управлява от Даниел Андрюс, „ляв“ премиер, когото мнозина смятат за представител на по-добрата Австралия. Ясно е, че Морисън не е искал да пропусне възможността да покаже къде е истинската власт в страната, кой има необходимата строгост, за да прилага закона. Фактът, че сърбите, включително и техният президент, с удоволствие биха влезли в Канбера, за да освободят своя Джокович, подкрепи популярността на Морисън у дома.

Но в понеделник следобед, малко след пет часа местно време, в Мелбърн съдия Кели седна пред герба на Австралия, на чиято дясна страна има ему, а от лявата - кенгуру. Той направи така, че правителствената стратегия да се разпадне като домино под въздействието на буря. Джокович, който не се интересува от вътрешноавстралийските дрязги, е бил третиран несправедливо: „Какво повече трябваше да направи този човек“? Съдията се позовава на медицинското разрешение за изключение (за ваксинация), което световният номер едно е получил от „професор и висококвалифициран лекар, а освен това и от друга независима група експерти, назначена от правителството на щата Виктория“.

Дори в девет часа вечерта в понеделник сърбите продължаваха да празнуват освободения си играч пред Park Hotel , развявайки червено-синьо-белите знамена на страната си. След това полицията използва лютив спрей пред офиса на адвоката му Никълъс Уудс, за да разпръсне феновете. Те отново скандираха: „Освободете Новак". Носеха се слухове, че правителството в Канбера не отстъпва: Всъщност министърът на имиграцията Алекс Хоук накара адвокатите си да работят до късно през нощта, за да проверят дали правителството ще приеме решението. Министърът има право на вето. Ако е убеден, че законът е бил нарушен, той може да поиска Джокович да бъде арестуван отново и след това депортиран.

Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Както винаги приказки на ангро от теб :):) по същата причина Сащ е Сащ, русия си е русия... зимбабве си е зимбабе ! ... а евлоги си е евлоги ... празните приказки са си празни приказки и те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Ето защо Австралия е Австралия, а Сърбия си е Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ти кво пак не разбра... съда го е освободил, тоест СЪДА е признал, че правителството НЕ Е спазило закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
принципно го мразех, щото е сърбин... но след тази "драма", много ми се издигна в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Повечето спортисти са просто глупави, в това няма лошо, не им се е налагало да правят нещо повече от спорта в който са, но може би е редно тия, които "отговарят" за тях, да ги предпазват от *** изказвания и подобни грешки. Бях слушал интервю на Бекъмп преди години, та той не може две изречения да каже. Да не говорим, че тия неща влияят и на десетките им рекламни договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
За мен, Джокович е уникален тенисист и ...нищо повече. Доколкото знам, за хората, нищо особено не е сторил. Само гони една топка по корта. И още не си дава сметка явно че, СВОИТЕ декларации, е длъжен да попълва САМ, а не вместо него, някакъв агент. Излиза, решил е да си измие ръцете с други. Срамно е. Отделно че, "фашистка" или не, Австралия - с основание - стои зад зачитане собствените си закони. Както е и редно. Виж, ако баща му твърди, че Ноле е Исус, значи, не му е той баща и не е ясно, къде се вре, при това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Бащата на Джокович твърдял че синът му бил Исус. Може ли Инвестор да провери, наистина ли Ноле се е явил на този свят след непорочно зачатие? В Австралия употребяват сърбите да им работят. Вече 5-6 то поколение тези хора не искат да се интегрират в авсралийското общество и затова си стоят като кръпка. Пресилен анализ, правен от човек чиито предци са живели в условията когато господарите са имали право на първа брачна нощ. Само такива хора могат да оправдават лъжите на "Исус" че не е ходил в чужбина(а тренира в Испания) и че дал положителен тест на 16, а всъщност на 17-ти е бил на събитие. Тъмен балкански субект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Боян Асенов
преди 2 години
Джокович призна за невярна информация и нарушаване на протокола за COVID-19 ... Не знам какво им натрива, ама е престъпник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
melon
преди 2 години
Браво на Джокович! Натрива им носа на фашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Боян Асенов
преди 2 години
Да, всъщност и на мен ми хареса - подробе опит за обяснение на действията на сръбския п*дал и австралийците, дето все пак имат и задни мисли. Политици, сър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още