IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и случаят Ноле

Премиерът Скот Морисън има отличен усет за обществените настроения. Това обяснява позицията му по казуса с Новак Джокович, но разкрива и минуси

08:16 | 12.01.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Той е &quot;тяхното всичко&quot; - феновете боготворят Ноле. <em>EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND</em></p>

Той е "тяхното всичко" - феновете боготворят Ноле. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Това ще доведе до тригодишна забрана за влизане. Така най-добрият тенесист може да се опита да спечели десетата си титла в Мелбърн най-рано на 37-годишна възраст. За опозиционния политик Кевин Ръд, който два пъти е бил министър-председател, правителството е упорито по някаква причина: „Всичко това е отклоняване на вниманието от липсата на тестове, бустерни дози и ваксинации за децата“. Някои от представителите на правителството обаче са убедени, че правната ситуация ясно говори в ущърб на Джокович и че окончателното експулсиране все пак ще се състои.

Това не е изключено: през последните няколко дни австралийската полиция арестува още трима души от тенис цирка, които бяха влезли в страната, и ги качи на самолет след няколко дни престой в страната. Причината е, че документите от организатора на турнира Tennis Australia и щата Виктория се смятат от мнозина за съмнителни.

Борбата на Новак Джокович, демонстрациите на негови поддръжници пред хотела, който не е хотел и се намира в недостъпен за обитателите му парк, имаха и друг страничен ефект, който не може да бъде добър за правителството. Този спектакъл разсейваше вниманието на вероятно 32-те други задържани, но в същото време им обръщаше внимание. Според църквата в Мелбърн някои от тях седят в стаите си от две години. Те не знаят какво да очакват. Бежанците от Афганистан, Иран или Мианмар не могат да се осмелят дори да си помислят за адвокатски екип като на Джокович. 

Някои от задържаните в хотела са там от години...

А те не искат да спечелят милиони долари от тенис, а да получат достъп до страна, която вероятно им се струва рай зад тъмните стъкла на Park Hotel. Служителите, които помагат на бежанците, вече нарекоха хотела в малкия градски парк „ковчег“, „аквариум“ и „център за изтезания“. Затворниците се оплакват от червеи в храната и мухъл. Персиецът Мостафа Азимитабар, който е бил държан като бежанец в австралийски институции в продължение на осем години, заяви пред телевизия ABC: „Добре е, че Джокович внася делото в съда в рамките на три дни. Това е много добре. Когато бегълците се опитват да направят същото, това отнема години“. 

Междувременно седмица след като за първи път се качи на самолета за Мелбърн, във вторник Новак Джокович най-накрая стигна до дестинацията, на която се надяваше през цялото време: сините кортове на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Джокович проведе първата си официална тренировка преди турнира, който започва на 17 януари, за да се отърси от напрежението след това, което вече се превърна  в едно от най-прочутите пътувания в спорта. Успешното му обжалване на отмяната на визата в понеделник означава, че в момента той е свободен да преследва рекордна 21-ва титла от Големия шлем.

„Въпреки всичко, което се случи през изминалата седмица, искам да остана и да се опитам да се състезавам на Откритото първенство на Австралия", написа Джокович в социалните мрежи. „Оставам фокусиран върху това“.

Имиграционната процедура обаче може и да не е приключила. Сагата предизвика политически дебат относно ваксинацията и мерките срещу анти-Covid движението в Австралия. Министърът на имиграцията на страната все още може да отмени визата на Джокович за втори път заради предположения, че той може да е попълнил неправилно документите за пътуване. Възможните несъответствия между пътуването му през декември и това, което е казал на граничните власти, се появиха в съдебните документи от успешното му обжалване. Това може да повлияе на решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук дали да упражни правомощията си съгласно строгите австралийски имиграционни закони за отмяна на визата по съображения като обществена безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Както винаги приказки на ангро от теб :):) по същата причина Сащ е Сащ, русия си е русия... зимбабве си е зимбабе ! ... а евлоги си е евлоги ... празните приказки са си празни приказки и те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Ето защо Австралия е Австралия, а Сърбия си е Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ти кво пак не разбра... съда го е освободил, тоест СЪДА е признал, че правителството НЕ Е спазило закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
принципно го мразех, щото е сърбин... но след тази "драма", много ми се издигна в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Повечето спортисти са просто глупави, в това няма лошо, не им се е налагало да правят нещо повече от спорта в който са, но може би е редно тия, които "отговарят" за тях, да ги предпазват от *** изказвания и подобни грешки. Бях слушал интервю на Бекъмп преди години, та той не може две изречения да каже. Да не говорим, че тия неща влияят и на десетките им рекламни договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
За мен, Джокович е уникален тенисист и ...нищо повече. Доколкото знам, за хората, нищо особено не е сторил. Само гони една топка по корта. И още не си дава сметка явно че, СВОИТЕ декларации, е длъжен да попълва САМ, а не вместо него, някакъв агент. Излиза, решил е да си измие ръцете с други. Срамно е. Отделно че, "фашистка" или не, Австралия - с основание - стои зад зачитане собствените си закони. Както е и редно. Виж, ако баща му твърди, че Ноле е Исус, значи, не му е той баща и не е ясно, къде се вре, при това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Бащата на Джокович твърдял че синът му бил Исус. Може ли Инвестор да провери, наистина ли Ноле се е явил на този свят след непорочно зачатие? В Австралия употребяват сърбите да им работят. Вече 5-6 то поколение тези хора не искат да се интегрират в авсралийското общество и затова си стоят като кръпка. Пресилен анализ, правен от човек чиито предци са живели в условията когато господарите са имали право на първа брачна нощ. Само такива хора могат да оправдават лъжите на "Исус" че не е ходил в чужбина(а тренира в Испания) и че дал положителен тест на 16, а всъщност на 17-ти е бил на събитие. Тъмен балкански субект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Боян Асенов
преди 2 години
Джокович призна за невярна информация и нарушаване на протокола за COVID-19 ... Не знам какво им натрива, ама е престъпник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
melon
преди 2 години
Браво на Джокович! Натрива им носа на фашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Боян Асенов
преди 2 години
Да, всъщност и на мен ми хареса - подробе опит за обяснение на действията на сръбския п*дал и австралийците, дето все пак имат и задни мисли. Политици, сър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още