IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За истинската цена на антиваксърството

Щетата за семействата на неваксинираните жертви ще отекне през поколенията

12:13 | 23.01.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Междувременно антиваксърите ще обвиняват предполагаемата физическа слабост на жертвата или ще се преструват, че смъртта не е от коронавирус. Те не могат лесно да променят мнението си за болестта, защото това би означавало да се откажат от своята антиваксърска идентичност и общността, която идва с нея.

Има и хора, които не обсъждат причината за смъртта от страх да не политизират трагедията. (Нова тенденция в части от САЩ е да не се споменава ковид в некролога.) Така че децата може да нямат с кого да говорят за най-лошия момент в живота си.

Това е известно като „обезправена скръб“ - термин, въведен от психолога Кенет Дока, за да опише чувствата на опечалените, които не могат да обсъждат загубата си, защото причината за смъртта е стигматизирана. Това беше често срещано явление по време на епидемията от СПИН и все още е, когато някой умира поради самоубийство, свръхдоза или във война, в която участва на недолюбваната страна. Един мой приятел претърпя подобна скръб, когато бившата му любовница почина и той не можеше да каже на човека, когото обичаше най-много - жена си.

Днес опечалените роднини на антиваксъра - които могат да бъдат ваксинирани или пък съмняващи се - понякога се ядосват на мъртвия човек и/или на обществото, което се подиграва на тяхната болка.

Оцелелите могат да бъдат обременени с доживотна вина, особено ако смъртта е настъпила след голямо семейно събиране на неваксинирани. А и смъртта често изостря напрежението в семействата, които вече са разделени на неваксинирани и ваксинирани. Едва ли не първото нещо, което опечалените трябва да решат заедно, е дали трябва да се носят маски на погребението.

Отхвърляйки съвременната медицина, антиваксърите върнаха минали епохи, когато хората са умирали като мухи. И двете ми баби, например, са загубили бащите си като тийнейджърки, а после всяка е загубила дете. Това е било нормално преди век. Било е и непоносимо, особено защото тогава почти е нямало начин, по който да се говори за мъката. При цялата тревога днес относно ужасите в социалните медии, онова поколение вероятно е било по-засегнато от нашето. Мъката беше завещана на техните потомци: и двамата ми родители бяха оформени от нещастието на майките си, повлиявайки и на мен.

Представете си страха, стреса и объркването на дете, отглеждано от антиваксъри сега. Вирусът е навсякъде и убива хора около него. Би било естествено то да започне да се чуди дали останалият свят е прав и дали мама и тате не са се присъединили към култ към смъртта. Това е преживяване, което може да отчужди тези деца в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ваксините са много опасни. Не просто опасни. Щетите за ваксинираните особено децата ще са унищожителни. Малко по малко излизат стряскащи данни за последиците.Всички, които са въвлечени в схемата трябва да бъдат съдени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Борис Джонсън и Байдън вече отмениха ваксърството! Да живеят антиваксърите!!! Вази тpoлчета що ви е?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
mariata
преди 2 години
От написаното в статията излиза, че близките на починалите получават като негатив обезправена скръб и подигравки от ваксинираните оцелели. А какъв позитив получават близките на починалите ваксинирани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 2 години
За кой Чорбанов говориш ? За ония дето получава пари от Институт Пастьор ( крупен производител на ваксини) да не спира да плюе по конкурентите им от Пфайзер ли ? Дал пък причината не е щот Пастьор не успяха да захлебят покрай короната ? Ама не го мисли , от никуму не извесна плюнка в БАН се издигна до депутатското столче и захлеби някой лев на гърба на антиваксърчетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ето, първите двама от долуописаните току-що се преброиха. Само щракваш с пръсти на тема ваксини и изскачат от хралупите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Тъй, тъй. Ти не знам за какъв се бараш, ама щом обявиха за антиваксър проф. Чорбанов, който си вади хляба с разработката на различни ваксини и знае за тях неща не от "мисирките", какво повече да говорим (пишем)? То за тебе е простено, все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
и за тебе мое да поизчакам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Антиваксърството е най-лесния начин за преброяване на слабоумните, нискообразованите и неуките. В 99% от случаите и на неуспелите в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ше поизчакаме да видим кога ше спреш да дращиш тука ... това може да е някакъв показател ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още