IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделена Европа не гледа по-далеч от носа си

Разсейването в западната ѝ част улеснява Путин да направи ход на Изток

08:33 | 26.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но повечето от по-малките страни в Европа гледат към Америка за гаранции за своята сигурност. Всъщност някои се опасяват, че френският президент може да подкопае сигурността им, опитвайки се да сключи сделка с Русия през главите им. Тези тревоги се засилиха наскоро, когато Макрон изнесе реч, в която предложи ЕС да започне своя собствена дипломатическа инициатива с Русия.

Френските официални представители реагираха гневно на предположението, че техният президент отслабва западното единство и НАТО. Но те едва ли могат да бъдат изненадани от тази реакция, като се има предвид, че Макрон преди време каза, че НАТО е в „мозъчна смърт“.

Във всеки случай всички негови изявления трябва да се разглеждат в контекста на президентските избори. За момента политиката на относителна твърдост спрямо Москва изглежда политически проницателна за Макрон – особено след като отчита историческите симпатиите на френската крайна десница към Путин. Но ако руска атака срещу Украйна предизвика енергийна криза и икономически спад в целия ЕС, моментът ще бъде много неудобен за Макрон - точно преди вота през април.

Най-голямата въпросителна виси над Германия. Кризата в Украйна изостря една от най-ярките разделителни линии в новото коалиционно правителство. Зелените, които държат външното министерство, са относително ястребово настроени към Русия. Но партията на Шолц, социалдемократите (SPD), има много хора в редиците си, които симпатизират на Русия. Герхард Шрьодер, последният канцлер на SPD преди Шолц, председателства акционерния комитет на „Северен поток 2”, спорният газопровод от Русия до Германия, който заобикаля Украйна. Този газопровод се превърна в символ на нездравословната зависимост на Германия от Русия, като представлява презрение към интересите на страните, които се намират между Русия и Германия.

Вицеадмирал Шьонбах, главнокомандващ германския флот, беше принуден да подаде оставка, след като отбеляза, че това, което Путин иска, е уважението, което той "вероятно заслужава". Но много европейци подозират, че той просто каза публично това, което мнозина влиятелни германци мислят. Продължаващият отказ на Берлин да доставя оръжие на Украйна е повод за остро негодувание в Киев.

Желанието на Германия да омаловажи или дори да игнорира опасностите, които създава путинова Русия, е дълбоко вкоренено в историята. Но то едва ли ще бъде устойчиво. Берлин е по-близо до Лвов, най-големият град в Западна Украйна, отколкото до Париж. Харесва ви или не, Германия сега е неудобно близо до фронтовата линия на най-опасния конфликт в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Е то и нашето харвардче ще дойде ориентирано като макарон-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Всъщност от тия паляци най-читав излезе макарон, който е узурпатор и противоестественик. Правете си сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Разделена Европа не гледа по-далеч от носа си >> Време е Хегемона да опъне васалите си и да стегне редиците! На бой другари и другарки! Но пасаран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още