IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия помогна за прокарването на пътя на Путин към Украйна

Решението на Кремъл да погребе Минските споразумения трябва да сложи край на твърденията, че Путин някога е приемал призивите на Берлин за „диалог“

18:36 | 24.02.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстрант с плакат &bdquo;Не на войната&ldquo; стои пред руското посолство в Берлин, Германия. <em>Снимка: EPA/ CLEMENS BILAN</em></p>

Демонстрант с плакат „Не на войната“ стои пред руското посолство в Берлин, Германия. Снимка: EPA/ CLEMENS BILAN

След това Германия продължи да дава аванси на Путин въпреки периодичните напомняния – дали за ролята на Русия в унищожаването на Сирия, или убийството на чеченския бунтовник Зелимхан Хангошвили в Берлин посред бял ден, че на руския лидер не може да му се вярва.

Решението на Путин тази седмица да погребе Минските мирни споразумения, договорени до голяма степен от Германия, трябва да сложи край на твърденията, че той някога е приемал призивите на Берлин за „диалог“ – нещо, което в продължение на години се повтаряше като мантра от бившия канцлер Ангела Меркел и нейния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който стана и президент.

Путин игра, за да си спечели време.

С високите цени на петрола, от които се пълни руската хазна, и подобряването на бойните способности на руската армия Путин е напълно готов да реализира по-голямата си цел.

Много германци обаче виждат друг виновник зад кризата в Украйна: НАТО. Митът, че Вашингтон е обещал на Русия да не разширява НАТО на изток е популярен в много части на Германия. Това се дължи до голяма степен на факта, че на обществеността точно това ѝ се казва по германската обществена телевизия.

Като част от фалшивия баланс, който германските медии са склонни да създават, когато става дума за Русия, членовете на левицата, партия, родена от бившата комунистическа партия на Източна Германия, често са канени в новинарски програми и токшоута за Украйна. (Няма значение, че партията спечели по-малко от 5 процента на последните избори в Германия.) „НАТО се разширява, а не Русия“, коментира Севим Дагделен, водещ член на левицата, в праймтайма миналата седмица.

Сахра Вагенкнехт, един от най-изявените членове на левицата, няколко дни по-късно коментира в популярна неделна програма, че Америка „призовава“ към инвазия с „агресивна“ реторика.

Макар че може да е лесно за проницателния зрител да отхвърли подобни твърдения като абсурдни, тяхното постоянно повтаряне пред милионна аудитория помогна на Русия да забие клин в германското обществено мнение. Путин използва това в подкрепа на „Северен поток 2“ и за да посее съмнения относно съюза на страната със САЩ.

Показателно за ситуацията е, че повече от половината германци не искат Украйна да се присъедини скоро към НАТО. Миналия месец две трети от германците подкрепиха пускането на Северен поток 2 в експлоатация.

Един от хората, които са отговорни за създаването на този клин, е Зигмар Габриел, бивш лидер на социалдемократите, който също беше министър на икономиката и външните работи в кабинета на Меркел. „Подкрепях „Северен поток“, защото вярвах в идеята, че икономическите проекти носят дивидент за мир“, коментира той в интервю за германското национално радио в сряда. „Въпросът за мен и Меркел е дали не сме били твърде големи оптимисти“, каза той в интервюто.

Путин изглежда е решил този въпрос веднъж завинаги. Друг е въпросът дали Германия ще се откаже от великодушната си позиция спрямо Русия.

Във вторник около 600 души се събраха пред руското посолство в Берлин, за да протестират срещу нахлуването на Кремъл в Украйна. Нито Габриел, който също присъства на бала през 2008 г., нито някой от другите гости на партито се виждат някъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мислех да ти тегля една пу.ка ***.на , ама и туй не си заслужава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Украйна имаше третия по големина ядрен арсенал на планетата след САЩ и Русия. Кой я подлъга да си предаде собствената защита ... сега можеше просто да стрелне 10-ина ракети към някой руски град точно както русия стреля по украински градове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Нека да не се лъжем приятел. Първите споразумения са от 1994-та година и подписани лично от Путин ! Дайте ядрения арсенал ние гарантираме целостта на Украйна. - Лъжа ! Украйна дори не планираше влизане в НАТО и ЕС, но Русия нападна и анексира Крим. Украйна записа в конституцията цел влизане на НАТО. Путин - ние няма да влизаме в Украйна - Лъжа ... влезна. Има ли смисъл да продължавам ?!?! И кой е Путин ,че да казва на някоя държава къде и как да членува ?!?! Ще членува където си иска ако ще и в гей клуб. Агресорите винаги са били наказвани рано или късно ! Поне това се вижда от историята. А такива агресори като Путин имаме и на югоизток. Когато те влезнат в Кърджали под предлог,че там всъщност са 90% турци а и през по голямата част от съществуването си Кърджали е било в империята ще ти дадем един нож да отидеш и да браниш родината. Нали обичаш агресорите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Да не би да очаквахте, след анексирането на Крим, Германия да обяви война на Русия?След втората световна война, Германия предпочита да бъде на страната на победителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 2 години
Маркетинг е пряко отговорна . Тя създаде тоя ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Москва ли погреба Минските споразумения? А не обяви ли пaлякът, че няма да ги спазва? Осем години какво направи украйна, за да спази и приложи Минските споразумения? Накрая така ще му скъсате нервите на Путин, че ще се чудим къде да се скрием !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Това на снимката ,автора да не накарал охраната да снима Не мяза на селфи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още