IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия помогна за прокарването на пътя на Путин към Украйна

Решението на Кремъл да погребе Минските споразумения трябва да сложи край на твърденията, че Путин някога е приемал призивите на Берлин за „диалог“

18:36 | 24.02.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстрант с плакат &bdquo;Не на войната&ldquo; стои пред руското посолство в Берлин, Германия. <em>Снимка: EPA/ CLEMENS BILAN</em></p>

Демонстрант с плакат „Не на войната“ стои пред руското посолство в Берлин, Германия. Снимка: EPA/ CLEMENS BILAN

Докато Москва водеше война в Грузия през есента на 2008 г., германските политически и бизнес елити се събраха в посолството на Русия в столицата на страната за пищен бал с хайвер, шампанско и музика.

„Русия не се страхува от Берлин“, коментира по това време един от посетителите на събитието. "Русия е сред приятели“, припомня Politico.

За Германия партито така и не свърши.

От грузинската инвазия до анексията на Крим, свалянето на самолета MH-17 и отравянето на Алексей Навални, Германия винаги е намирала начин да прости на своя източен приятел. Както тогавашният главен изпълнителен директор на BASF Егерт Вошерау е казал пред купонджиите през 2008 г., мирът не може да бъде постигнат „чрез изключване“.

Настроенията - неофициалната руска политика на Германия оттогава, помогнаха за прокарването на пътя на Владимир Путин към Украйна и ускориха това, за което мнозина се опасяват, че може да се превърне в срив на европейската архитектура за сигурност след Студената война.

След като Путин подписа укази за обявяване на отцепилите се региони Донецк и Луганск за независими от Украйна и изпрати войски там, Германия обяви, че няма да даде лиценз за експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Твърде късно обаче.

Много са бащите на бедствието в Украйна. САЩ от години отказваха да повярват, че Путин може да бъде толкова опасен. Обединеното кралство се интересуваше повече от привличането на богатството на олигарсите, отколкото от въпроса откъде идва то.

Никоя страна не е направила повече, за да омаловажи и прости прегрешенията на Русия, от Германия, пише медията. В популярната митология тази лоялност (както много други неща в съвременна Германия) е заплетена във военната вина. Истината обаче е, че германците обичат да правят бизнес с Русия. Както главният изпълнителен директор на BASF отбелязва на бала през 2008 г., „богатата на енергия Русия“ и „богатата на технологии Германия“ са добър отбор.

Освен бившия канцлер Герхард Шрьодер, на събитието тогава са присъствали доста представители на германския елит, от футболната легенда Франц Бекенбауер, други държавни лидери, вкл. и главния изпълнителен директор на Porsche.

За Путин големият урок от Грузия беше, че руската армия не е толкова способна, колкото той си мислеше, така че той се зае да я модернизира с — както се досещате — помощта на Германия. Един особено противоречив проект включваше продажбата на системи за симулация на боеве за 100 млн. евро. Под натиска на съюзниците германското правителство в крайна сметка отмени сделката - след като обаче 95 процента от оборудването беше доставено.

Дори след като Путин анексира Крим и предизвика войната в Източна Украйна, Берлин отказа да се присъедини към САЩ в санкционирането на Москва. Германия се съгласи на санкции чак след свалянето на самолета от полет MH-17, когато загинаха близо 300 души.

Последна актуализация: 12:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мислех да ти тегля една пу.ка ***.на , ама и туй не си заслужава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Украйна имаше третия по големина ядрен арсенал на планетата след САЩ и Русия. Кой я подлъга да си предаде собствената защита ... сега можеше просто да стрелне 10-ина ракети към някой руски град точно както русия стреля по украински градове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Нека да не се лъжем приятел. Първите споразумения са от 1994-та година и подписани лично от Путин ! Дайте ядрения арсенал ние гарантираме целостта на Украйна. - Лъжа ! Украйна дори не планираше влизане в НАТО и ЕС, но Русия нападна и анексира Крим. Украйна записа в конституцията цел влизане на НАТО. Путин - ние няма да влизаме в Украйна - Лъжа ... влезна. Има ли смисъл да продължавам ?!?! И кой е Путин ,че да казва на някоя държава къде и как да членува ?!?! Ще членува където си иска ако ще и в гей клуб. Агресорите винаги са били наказвани рано или късно ! Поне това се вижда от историята. А такива агресори като Путин имаме и на югоизток. Когато те влезнат в Кърджали под предлог,че там всъщност са 90% турци а и през по голямата част от съществуването си Кърджали е било в империята ще ти дадем един нож да отидеш и да браниш родината. Нали обичаш агресорите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Да не би да очаквахте, след анексирането на Крим, Германия да обяви война на Русия?След втората световна война, Германия предпочита да бъде на страната на победителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 2 години
Маркетинг е пряко отговорна . Тя създаде тоя ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Москва ли погреба Минските споразумения? А не обяви ли пaлякът, че няма да ги спазва? Осем години какво направи украйна, за да спази и приложи Минските споразумения? Накрая така ще му скъсате нервите на Путин, че ще се чудим къде да се скрием !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Това на снимката ,автора да не накарал охраната да снима Не мяза на селфи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още