IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът не може да рискува да тласка Путин до ръба

Той трябва да му предостави път за отстъпление, за да не прибягва към по-нататъшна ескалация

15:36 | 10.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че Владимир Путин има донякъде изкривен поглед върху руската история, той, подобно на своите сънародници, познава историята на страната си достатъчно добре, за да разбере какво е заложено на карта за него и за тях – и в крайна сметка за нас – в Украйна, пише Джерард Бейкър за Wall Street Journal.

Конфликтите имат тенденцията да определят политическия път на големите сили през историята, но в случая на Русия войните изиграват особено важна роля за оформянето на нейната национална идентичност, международен имидж, конституционно уреждане и социална стабилност.

Руският народ с право се гордее, че храбростта му в последователни векове спря, а след това триумфално обърна, двете най-амбициозни усилия за създаване на империя в цяла Европа – на Наполеон през 19-ти век и на Хитлер през 20-ти. 

Отечествената война от 1812 г. не само гарантира на цар Александър I собствения му трон и създаде героичен образец на руския културен гений. Тя също така предизвика реакция из целия континент срещу подривните приливи на либерализма и секуларизма. Свещеният съюз, който Александър сформира през 1815 г. с Прусия и Австрия, беше монархическата опора на режима срещу тези течения, произлезли от Френската революция, като той оцеля около 40 години.

Великата отечествена война от 1941-45 г. донесе на Русия статут на световна суперсила, наложи определящата идеологическа борба от втората половина на 20-ти век и направи Йосиф Сталин най-могъщият руски владетел след Александър. Войната даде на Москва контрол над територията на половин Европа и, поне за известно време, контролиращо влияние върху умовете на почти половината световно население.

Но Русия също е губила катастрофално войни - и при всеки такъв случай през последния век и половина поражението довежда до смяна на режима у дома и съкрушителен обрат на световната сцена.

Поражението в Кримската война през 1856 г. води до откъсването на руските владения в Източна Европа и загубата на Черноморския й флот. Този конфликт също така ускорява преждевременната смърт на цар Николай I, чийто наследник Александър II предприема мащабни реформи в руската автократична система.

През 1905 г. поражението в руско-японската война води до Първата руска революция. Цар Николай II е принуден да въведе реформи, за да смекчи деспотичното управление, което е наложено отново след убийството на Александър II, но протакането и авторитаризмът на Николай не бяха в негова полза.

Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Дай малко инфо, цени? Колко му искате на Сибир? За един приятел питам . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
В момента разпродаваме Рашастан - таман и свалихме хубаво цената, ей го даже и Китай се появи да изкупи на безценица Сибир :) Мечката остана и без бърлога... скоро и без кожа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Затова директно да го бутнем през ръба, преди да е направил още някоя глупост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
обратното от заглавието е възможно, написаното - не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Предстои да видим... ;) Аз в нищо не вярвам, освен в кинтите и в числата. Ако няма, кофти за Путин и руснаците. Ако има, мнооо кофти за такива като тебе, дето верват в "Приказки от 1001 нощ" и дедо Коледа, а и за цела Европа... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
мечката се оказа миеща... демек опосум и то от най проскубаните и по добре да се прибира, че у дома я чака една Панда да клеца баба Меца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Ти наистина ли вярваш, че руската армия има капацитета да окупира цяла Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
fon
преди 2 години
Може да му предложим *** от такива като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
fon
преди 2 години
Путин и без това вече е на ръба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Търсиме начин да върнеме мечката в бърлогата? Нема такива, Бейкър. Искахте война - имате я! Какво ще му предложите на Путин, за да отстъпи? Украйна? Че той ще си я вземе и така. Войната там ще има неква интрига, докато разтреби източна Украйна до Одеса и Киев. После ще бъде друга война - нито толкова ще пази градовете, нито ще са останали некви сериозни сили, които да му се опъват. Цялата военна машина на Украйна, подготвена за неква сериозна съпротива, е на изток. Като вземе Лвов и излезе на границите на НАТО, какъв път за отстъпление ще му предложите? Великодушно ще му позволите да задържи Украйна, или да ви я върне...? Или да му свалите санкциите? Е оти ручахте жабетата тогава? А ако Путин не иска път назад, а напред? Тогава единственото, което ще ви остане за търгуване, ще бъдат американските бази в източна Европа. Ако ги върнете зад Елба, може и да стане пазарлъкът. Но докарате ли го до там, значи, че Русия вече не е нещото, което вие "наказвате", което как ще промени света - сещайте се сами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още