IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът не може да рискува да тласка Путин до ръба

Той трябва да му предостави път за отстъпление, за да не прибягва към по-нататъшна ескалация

15:36 | 10.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Беше необходимо поражение в Първата световна война, за да се смаже не само царят, но и всяка надежда за истински демократична руска революция. Русия смени един диктаторски режим с друг чрез клането на Николай II и семейството му в мазе в Екатеринбург и издигането на Владимир Ленин в Москва.

Седемдесет години по-късно позорното оттегляне на Съветския съюз от Афганистан разкри кухата руска военна мощ и безполезността на жертвата на хиляди руски семейства. Това директно доведе до разпадането на СССР две години по-късно.

Путин сега е здраво набит на кола на този дълъг исторически прецедент. Вече изглежда, че войната за Украйна без победител е вероятен изход, но историята сочи, че има само две алтернативи за руския лидер – някаква победа, на всяка цена, или рухването на режима му.

Този урок подчертава опасността за всички нас. Ние наблюдаваме със страхопочитание храбростта на украинския народ в съпротивата му срещу руската агресия. Но залогът за Путин е толкова голям, че създава ужасяващ парадокс на руската слабост: колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям е стимулът за него да я ескалира. Страхът от пълномащабна ядрена война може да е пресилен, но вече сме няколко стъпала нагоре по стълбата, която води до нея.

За Запада определящ момент ще настъпи през следващите няколко седмици. Изкушени сме да натискаме повече в Украйна не само от съпричастност към невинните, които страдат там, но и заради нарастващата перспектива за поражение за Русия и падане на режима. Но всяка следваща стъпка нагоре по стълбата – снабдяване на украинците с пари, оръжия и бойни самолети, дори и без да се прилага забранена за полети зона, за което някои призовават – повишава риска Путин да засили или разшири конфликта, за да предотврати собственото си сваляне от власт.

Тогава сме в ранните етапи на процес, който ще изисква почти нереално ниво на сложност в нашия дипломатически подход.

Не можем да позволим на Путин да спечели. Всичко, което изглежда като капитулация на Украйна пред основното му искане никога да не й бъде позволено да се присъедини към Запада, само го укрепва. Но не можем да рискуваме да го тласнем до ръба. Ние трябва да намерим начин да сложим край на страданията в Украйна, да гарантираме принципа на национално самоопределение, но и да предоставим на Путин път за отстъпление, за да не прибягва към по-нататъшна ескалация. Каквито и опасения да имаме относно качеството на дипломатическия екип на Джо Байдън, по-добре е да се помолим те да имат точната смес от твърдост и интелектуална гъвкавост.

Защото едно друго нещо, което знаем от руската история, е, че последствията от катастрофалните войни могат да бъдат дълбоки не само за царете или техните съвременни еквиваленти, но и за останалите от нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Дай малко инфо, цени? Колко му искате на Сибир? За един приятел питам . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
В момента разпродаваме Рашастан - таман и свалихме хубаво цената, ей го даже и Китай се появи да изкупи на безценица Сибир :) Мечката остана и без бърлога... скоро и без кожа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Затова директно да го бутнем през ръба, преди да е направил още някоя глупост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
обратното от заглавието е възможно, написаното - не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Предстои да видим... ;) Аз в нищо не вярвам, освен в кинтите и в числата. Ако няма, кофти за Путин и руснаците. Ако има, мнооо кофти за такива като тебе, дето верват в "Приказки от 1001 нощ" и дедо Коледа, а и за цела Европа... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
мечката се оказа миеща... демек опосум и то от най проскубаните и по добре да се прибира, че у дома я чака една Панда да клеца баба Меца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Ти наистина ли вярваш, че руската армия има капацитета да окупира цяла Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
fon
преди 2 години
Може да му предложим *** от такива като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
fon
преди 2 години
Путин и без това вече е на ръба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Търсиме начин да върнеме мечката в бърлогата? Нема такива, Бейкър. Искахте война - имате я! Какво ще му предложите на Путин, за да отстъпи? Украйна? Че той ще си я вземе и така. Войната там ще има неква интрига, докато разтреби източна Украйна до Одеса и Киев. После ще бъде друга война - нито толкова ще пази градовете, нито ще са останали некви сериозни сили, които да му се опъват. Цялата военна машина на Украйна, подготвена за неква сериозна съпротива, е на изток. Като вземе Лвов и излезе на границите на НАТО, какъв път за отстъпление ще му предложите? Великодушно ще му позволите да задържи Украйна, или да ви я върне...? Или да му свалите санкциите? Е оти ручахте жабетата тогава? А ако Путин не иска път назад, а напред? Тогава единственото, което ще ви остане за търгуване, ще бъдат американските бази в източна Европа. Ако ги върнете зад Елба, може и да стане пазарлъкът. Но докарате ли го до там, значи, че Русия вече не е нещото, което вие "наказвате", което как ще промени света - сещайте се сами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още