IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът не може да рискува да тласка Путин до ръба

Той трябва да му предостави път за отстъпление, за да не прибягва към по-нататъшна ескалация

15:36 | 10.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Беше необходимо поражение в Първата световна война, за да се смаже не само царят, но и всяка надежда за истински демократична руска революция. Русия смени един диктаторски режим с друг чрез клането на Николай II и семейството му в мазе в Екатеринбург и издигането на Владимир Ленин в Москва.

Седемдесет години по-късно позорното оттегляне на Съветския съюз от Афганистан разкри кухата руска военна мощ и безполезността на жертвата на хиляди руски семейства. Това директно доведе до разпадането на СССР две години по-късно.

Путин сега е здраво набит на кола на този дълъг исторически прецедент. Вече изглежда, че войната за Украйна без победител е вероятен изход, но историята сочи, че има само две алтернативи за руския лидер – някаква победа, на всяка цена, или рухването на режима му.

Този урок подчертава опасността за всички нас. Ние наблюдаваме със страхопочитание храбростта на украинския народ в съпротивата му срещу руската агресия. Но залогът за Путин е толкова голям, че създава ужасяващ парадокс на руската слабост: колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям е стимулът за него да я ескалира. Страхът от пълномащабна ядрена война може да е пресилен, но вече сме няколко стъпала нагоре по стълбата, която води до нея.

За Запада определящ момент ще настъпи през следващите няколко седмици. Изкушени сме да натискаме повече в Украйна не само от съпричастност към невинните, които страдат там, но и заради нарастващата перспектива за поражение за Русия и падане на режима. Но всяка следваща стъпка нагоре по стълбата – снабдяване на украинците с пари, оръжия и бойни самолети, дори и без да се прилага забранена за полети зона, за което някои призовават – повишава риска Путин да засили или разшири конфликта, за да предотврати собственото си сваляне от власт.

Тогава сме в ранните етапи на процес, който ще изисква почти нереално ниво на сложност в нашия дипломатически подход.

Не можем да позволим на Путин да спечели. Всичко, което изглежда като капитулация на Украйна пред основното му искане никога да не й бъде позволено да се присъедини към Запада, само го укрепва. Но не можем да рискуваме да го тласнем до ръба. Ние трябва да намерим начин да сложим край на страданията в Украйна, да гарантираме принципа на национално самоопределение, но и да предоставим на Путин път за отстъпление, за да не прибягва към по-нататъшна ескалация. Каквито и опасения да имаме относно качеството на дипломатическия екип на Джо Байдън, по-добре е да се помолим те да имат точната смес от твърдост и интелектуална гъвкавост.

Защото едно друго нещо, което знаем от руската история, е, че последствията от катастрофалните войни могат да бъдат дълбоки не само за царете или техните съвременни еквиваленти, но и за останалите от нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
факт, аз само исках да кажа на митьо че има място за отстъпление и че никой не го е натискал, сам се набута! Но ми прави впечатление че са активирали платените от тях западни журналисти, да му праявт ПР, зада отърве трибунала... което подсказва че малкото пу май усети, че влезна в селската кръчма без познати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
За да се случи това за което си мислиш, в бункера освен пистолет трябва да има и мъж, а не КГБмъстия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
в бункера има пистолет... винаги може да постъпи като мъж, има мято за отстъпление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 2 години
кви са тия глууупости... като чета заглавието човек ще рече че Запада е нападнал Русия и е пред Москва, а не че Русия граби земи за трети път в рамките на 15 години... баси и притискането!Путин е станал сам на ръба, на 100 километра няма никой.... и вика, стига сте ме бутали, ще падна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
То и на западът трябва да му се подсигури път за отстъпление, защото иначе ще стане мазало. Не от Русия - от гражданите на тоя същия запад. До няколко часа чакаме да научим контрамерките на Русия - износът на кои ли стоки ще бъде ограничен или спрян напълно? Как ще оправдаят те - западните политици, тежката икономическа криза и евентуалната енергийна катастрофа? Това за "лошите руснаци" няма да държи влага дълго време... хората не са толкова зомбирани, за да не разбират, че именно западът провокира тая криза и нищо не направи да я спре? Дори и сега - някой нещо да се опитва да направи, освен Макрон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още