IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът не може да рискува да тласка Путин до ръба

Той трябва да му предостави път за отстъпление, за да не прибягва към по-нататъшна ескалация

15:36 | 10.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че Владимир Путин има донякъде изкривен поглед върху руската история, той, подобно на своите сънародници, познава историята на страната си достатъчно добре, за да разбере какво е заложено на карта за него и за тях – и в крайна сметка за нас – в Украйна, пише Джерард Бейкър за Wall Street Journal.

Конфликтите имат тенденцията да определят политическия път на големите сили през историята, но в случая на Русия войните изиграват особено важна роля за оформянето на нейната национална идентичност, международен имидж, конституционно уреждане и социална стабилност.

Руският народ с право се гордее, че храбростта му в последователни векове спря, а след това триумфално обърна, двете най-амбициозни усилия за създаване на империя в цяла Европа – на Наполеон през 19-ти век и на Хитлер през 20-ти. 

Отечествената война от 1812 г. не само гарантира на цар Александър I собствения му трон и създаде героичен образец на руския културен гений. Тя също така предизвика реакция из целия континент срещу подривните приливи на либерализма и секуларизма. Свещеният съюз, който Александър сформира през 1815 г. с Прусия и Австрия, беше монархическата опора на режима срещу тези течения, произлезли от Френската революция, като той оцеля около 40 години.

Великата отечествена война от 1941-45 г. донесе на Русия статут на световна суперсила, наложи определящата идеологическа борба от втората половина на 20-ти век и направи Йосиф Сталин най-могъщият руски владетел след Александър. Войната даде на Москва контрол над територията на половин Европа и, поне за известно време, контролиращо влияние върху умовете на почти половината световно население.

Но Русия също е губила катастрофално войни - и при всеки такъв случай през последния век и половина поражението довежда до смяна на режима у дома и съкрушителен обрат на световната сцена.

Поражението в Кримската война през 1856 г. води до откъсването на руските владения в Източна Европа и загубата на Черноморския й флот. Този конфликт също така ускорява преждевременната смърт на цар Николай I, чийто наследник Александър II предприема мащабни реформи в руската автократична система.

През 1905 г. поражението в руско-японската война води до Първата руска революция. Цар Николай II е принуден да въведе реформи, за да смекчи деспотичното управление, което е наложено отново след убийството на Александър II, но протакането и авторитаризмът на Николай не бяха в негова полза.

Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
факт, аз само исках да кажа на митьо че има място за отстъпление и че никой не го е натискал, сам се набута! Но ми прави впечатление че са активирали платените от тях западни журналисти, да му праявт ПР, зада отърве трибунала... което подсказва че малкото пу май усети, че влезна в селската кръчма без познати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
За да се случи това за което си мислиш, в бункера освен пистолет трябва да има и мъж, а не КГБмъстия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
в бункера има пистолет... винаги може да постъпи като мъж, има мято за отстъпление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 2 години
кви са тия глууупости... като чета заглавието човек ще рече че Запада е нападнал Русия и е пред Москва, а не че Русия граби земи за трети път в рамките на 15 години... баси и притискането!Путин е станал сам на ръба, на 100 километра няма никой.... и вика, стига сте ме бутали, ще падна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
То и на западът трябва да му се подсигури път за отстъпление, защото иначе ще стане мазало. Не от Русия - от гражданите на тоя същия запад. До няколко часа чакаме да научим контрамерките на Русия - износът на кои ли стоки ще бъде ограничен или спрян напълно? Как ще оправдаят те - западните политици, тежката икономическа криза и евентуалната енергийна катастрофа? Това за "лошите руснаци" няма да държи влага дълго време... хората не са толкова зомбирани, за да не разбират, че именно западът провокира тая криза и нищо не направи да я спре? Дори и сега - някой нещо да се опитва да направи, освен Макрон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още