IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът и Украйна трябва да започнат да планират мира отсега

Несигурността около изхода на войната не е оправдание да се забави мисленето за бъдещето

19:44 | 16.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Моделите за реконструкция могат да бъдат тествани още днес в Западна Украйна, притокът на бежанци към която изисква незабавно нова инфраструктура, освен ако скорошните руски бомбардировки там не предвещават всеобхватни атаки върху цялата територия на страната.

Украйна се нуждае и от институционално възстановяване. Ако страната все още е свободна, когато боевете спрат, ще се отвори прозорец от възможности за дълбоки промени в начина, по който тя се управлява. Тези промени трябва да са към по-добро, а не към по-лошо. Като евентуален победител Зеленски, ако се заобиколи от най-големите професионалисти, ще бъде в състояние да освободи страната от олигархичната хватка и институционалната некомпетентност, които провалиха реформите в миналото.

Именно в този контекст ЕС трябва да разгледа молбата на Украйна за членство. Никога няма да има по-добър шанс за Украйна да „подобри“ управлението си, да утвърди това, с което ЕС обича да се хвали като свой „начин на живот“ в една насочена на запад нация с повече от 40 милиона души.

Същото може да се каже за инфраструктурата и реконструкцията, които не трябва да се правят евтино. Украйна трябва да бъде подготвена за интеграция не само с днешния ЕС, но и с неговото по-зелено и по-дигитално превъплъщение в бъдеще.

Задачата сега е да се начертае жизнеспособен път към ЕС за свободна Украйна. Това ще означава изоставяне на стария процес за присъединяване към ЕС глава по глава и вместо това да се изготви поетапен процес, в който украинските постижения вървят ръка за ръка с ползите от по-дълбоката интеграция. По настояване на Франция процесът на присъединяване вече теоретично беше адаптиран в тази посока.

Макар че „преговорите“ за членство са до голяма степен за привеждане в съответствие с правилата на ЕС, самите украинци трябва да определят най-добрите начини за постигане на това привеждане. ЕС трябва да работи с тях, а не да представя подробни институционални решения, които да се приемат пасивно. В един такъв процес Европейското икономическо пространство е естествена последна станция преди членството; трябва да се намерят други междинни спирки.

Всичко това зависи от изхода на войната, разбира се. Дори частична победа ще остави Украйна разконцентрирана, докато се подготвя за неизбежната следваща атака на Путин. Но несигурността не е извинение да не се планира. Друг израз на прозорливост от 1941 г. е изнесеният тайно от фашистки затвор манифест на Алтиеро Спинели, който призовава за обединена следвоенна Европа. Исторически дълг на лидерите на ЕС е да подготвят европейското бъдеще на Украйна днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Не лъжи !!!! Оцелели хора разказват, че укpoпите са минирали сградата. В Мариуполь огромното мнозинство от населението е руско. Руснаци не бомбардират свои, цивилни при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Май ти се пръскаш от злоба, вмирисан копейник, а идолите ти ги плющят и на фронта и икономически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
тези двамата под мене пръскат злоба като немски нацисти 2 дни преди 8 май 1945
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Ходи си умирай, никой не те спира. Вземи и *** със себе си. Украйна значи "У дома", *** неграмотна матрьошка такава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Руските нацисти са застреляли 10 човека в Чернигов, които чакали на ...опашка за хляб. Обстрелвали са и театър. Тези са руски изро999ди- нямам друго определение за руските умишлени убийци и за техния геноцид над украинците. А ако руският тр000л ''дядя вова'' се пробва да ми каже, че пиша ''емоционално'', аз бих го нарекла социо999пат- човек, който не може да изпитва емпатия- т.е. повредено човешко същество, точно като нациста путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, ти си галактически уникален! Трябвало ФЕД това, трябвало ЕС онова. Трябва 1 - да умреш. Всичко друго е по желание. Ако има изобщо Украйна. Окрайна на Унгария, Полша и Румъния може да има. Окрайна на ЛДНР и Русия пак може да има, но кой взема на сериозно окрайни (погранични райони) ??!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още