IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай едва ли ще подкрепя силно Русия на фона на икономическите си проблеми

С нарастващия си дълг, свиващото се население и пазарните сътресения страната изглежда все повече като Япония през 90-те години

21:35 | 31.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фактът, че кредитният растеж в Китай продължава да е слаб въпреки усилията на централната банка за стимулиране на икономиката, може да е ранен знак за „японизация“. С нарастващия си дълг, свиващото се население и пазарните сътресения Китай изглежда все повече като Япония през 90-те години. Тогава Япония влезе в дефлационен капан, тъй като кредиторите не бяха склонни да отпускат заеми, без значение колко ликвидност централната банка наливаше в системата.

Общият дълг в Китай се утрои през последните три десетилетия до близо 300 процента от БВП, нивото, постигнато от Япония около 1990 г., в началото на така наречените й загубени десетилетия. Населението на Китай в трудоспособна възраст започна да намалява през 2015 г., стъпка към стагнацията, която Япония направи в средата на 90-те.

По-малкото работници означават по-бавен растеж. Разглеждайки данни от 200 държави за последните шест десетилетия, моето изследване установи 38 случая на население в трудоспособна възраст, което намалява през цяло десетилетие. Ръстът на БВП в тези страни е бил средно едва 1,5% и надхвърля 6% само в три случая. И трите бяха малки държави при специални обстоятелства, като например възстановяване от криза.

Силният икономически растеж е почти нечуван, когато населението в трудоспособна възраст се свива, което прави много малко вероятно Пекин да постигне целта си за растеж от близо 6 процента, особено когато производителността също намалява.

Китайският държавен капитализъм беше успешен, когато държавата беше в отстъпление, но сега тя марширува. Правителството въвежда агресивни нови регулации във високопроизводителни сектори като технологиите и предприема драконовски стъпки за овладяване на пандемията. Кампанията на Пекин за ограничаване на случаите на Covid до нула защити голяма част от населението от инфекция, но също така го остави уязвимо за нови варианти. Сега тези варианти настъпват, задействайки нови блокади съгласно политиката за нулева толерантност срещу коронавируса. Икономическата активност, включително фабричното производство и продажбите на дребно, изглежда ще се свие този и следващия месец.

Така че Западът е изправен пред по-уязвим и вероятно по-малко единен източен фронт в новата студена война, отколкото много глобални наблюдатели отчитат. С икономика само една десета от размера на китайската, Русия е в състояние на финансова опасност без еквивалент, до голяма степен откъсната от останалия свят. Но до степен, която е широко недооценена, Китай също е изправен пред опасности и рискува големи щети за уязвимата си икономика, ако направи нещо, което да замрази достъпа му до чужд капитал. Това означава, че Пекин вероятно ще помисли два пъти, преди да предложи щедра подкрепа на Русия или се противопостави на западните санкции срещу войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
0
преди 2 години
На 31.03.2021х котайците потвърдиха-сътрудничеството ни с Русия ,няма граници,Смени си опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Опа, пак се събрали копейниците тpoлове да църкат недоволни? Мдаа, истината не е приятна и различна от опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Това трябваше да го обясниш на селското чадо Бочко. Аз използвам само един вече общоприет термин, който преглъщат дори медийните цербери. Все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
На мъжката мисирка и викат пуяк :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Да, ве. Китай да не е ЕССР, дето на равно място направи небивала и всеобхватна криза, подписвайки смъртната си присъда? Дядя Сэм ще е много благодарен, ако благоволят сами да си заплатят въжето, на което ще ги бесят. Ама Китай щял да трепери за търговийката, докато се разправят с Русия. А после и с него. Но така могат да разсъждават и постъпват само случайни човечета, попаднали на отгворни държавни постове, за които освен послушание, направлявано и поддържано с наличието на бол компромати, нямат никакви други полезни знания и умения. И медийните "***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
"едва ли" според вас. хората могат да четат и други медии и ще видят друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още