IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет начина да водим информационната война

Добрата новина е, че всички ние сме се обучавали за нея през целия си живот

17:50 | 03.04.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Трето, имаме съюзници в нашата борба за истината. Има нарастващо движение на усърдни независими организации, които проверяват фактите, а има и хора, наречени „журналисти“, чиято работа е да разберат какво се случва. Някои от тях са доста добри в това, което правят, а някои от тях рискуват живота си в момента за тази цел.

Четвърто, трябва да помним, че нихилистичното неверие е поне толкова вредно, колкото и безрезервната вяра. Може да изглежда умно да отхвърляме всяко твърдение като потенциална дезинформация, но е по-разумно да се опитаме да разберем разликата между истината и лъжата.

Всъщност дезинформацията често е предназначена не толкова да измами лековерните, а да принуди всички нас да се свием, инстинктивно отхвърляйки самата идея, че истината някога ще бъде известна. Малко хора се заблуждават от неумели кадри на фалшив президент Зеленски, който нарежда на украинците да се предадат, но повече ще отхвърлят кадри, които са напълно истински.

Новинарската организация с нестопанска цел ProPublica наскоро съобщи за феномена на фалшива проверка на фактите. Публикации в социалните медии, украсени от руската държавна телевизия, се използват като факти, развенчаващи „украинската дезинформация“. В действителност те сами по себе си са дезинформация, отхвърляща твърдения, които никога не са били правени. Това е по-усъвършенствана версия на Консервативната партия на Обединеното кралство, която за кратко през 2019 г. се ребрандира в Twitter като организация за проверка на факти. И в двата случая вероятно не се цели директна измама, а объркване, цинизъм и разсейване.

Което ме води до петия урок: не трябва да губим от поглед това, което има значение. Пиша тази статия за дезинформацията, защото знам повече за нея, отколкото за Кремъл или за войната с разнообразни оръжия. Жизненоважно е да не позволяваме на дискусията за дезинформацията да ни отклони от случващото се – отвратителна война, икономическа криза и хуманитарна катастрофа.

Макар че повечето от нас са далеч от танковете и бомбите, всички ние участваме в информационната война. Добрата новина е, че всеки от нас се е обучавал за това през целия си живот. Развихме остро чувство към небивалиците и напълнихме нашите когнитивни кутии със здрави и остри инструменти за ясно мислене.

Всяка статия във вестник, която сме прочели, всеки политически дебат, който сме гледали, всеки разговор, който сме водили и всяка публикация в социалните мрежи, която някога сме мислили да споделим - всички те са ни подготвили за предизвикателната, но насъщна задача да поемем отговорност за това, което четем, споделяме, вярваме или не вярваме.

За повечето от нас оскъдните ресурси в тази информационна война не са годините на обучение или интелектуален блясък. Това са по-меките активи: любопитство, търпение, постоянство и преценка. Все още не е късно да ги впрегнем в битката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Янките нямата такъв заради първата поправка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
На фейковото видео имаше нацисткото: 14 88 >> https://ru.wikipedia.org/wiki/14/88
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Нямат ?! Не си в час пич. Всичко имат и то още, когато Комунистическият интернационал е бил международен фактор.. И работят жестоко и безотказно. Само справка: Бутина (за тъппотто янки Бутина, Путина - все тая).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Бит кой H
преди 2 години
Русите наскоро излюпиха закон за "фалшиви" новини, който техните медии не спазват. Янките нямат такъв, за да не се налага да го нарушават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Защото матрицата ти е изключително елементарна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Моите знания за доктрината герасимов произхожда от помощта ми за дисертационният труд на съпруга ми. Въпросът е защо ти тро00лиш 24/7 и налиташ като муха на мед на всеки мой коментар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"юристи" ама друг път ... тролеви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пет начина да водим информационната война == 1. Духов оркестър 2. Юристи 3. Наглост 4. Безочие 5. Лукавство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Препоръчвам на автора да прочете повече за ''доктрината Герасимов'', която именно дефинира информационната война и я прави от проста пропаганда, в специална военна доктрина за определена форма- асиметрична война- на конвенционалната война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Всъщност отговорът за връзването на дезинформация е ного *** - нозина се поддават, просто защото им се иска да вярват в това, в което са ПРОГРАМИРАНИ да вярват. В конкретната ситуация, основното правило на дезинформиращите е: "Руснаците са зли агресори, убийци" и т.н. за средностатистическият русофoб (огромна част от тях, макар и далеч не всички, са по природа нискоинтелигентни, некомпетентни и глyпави) това е достатъчно, защото съвпада с неговата мозъчна матрица. Той вярва на всичко, което съвпада с тази матрица, дори да става дума за лъжа, изобличаема и от сравнително интелигентно 10-годишно хлапе. А моята главна рецепта - в конкретният случай - за борба с дезинформацията е проста - НЕ ВЯРВАЙ НА УКPOПИТЕ. Разбирам, че това също е матрица, предразсъдък. Но такъв голям процент от твърденията им досега са се оказвали лъжи, че рецептата като цяло работи, дори с цената на отделни грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още