IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не може да е зелен остров в един мръсен свят

Европа трябва да помогне на другите страни да променят икономическите си системи и да намалят вредните емисии

09:11 | 22.05.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

ЕС може да се похвали с лидерство в областта на климата, след като пое правно обвързващи ангажименти за климатична неутралност и създаде амбициозна рамка от политики, за да ги изпълни. За разлика от САЩ и други глобални играчи Европа подплати думите си с дела, пише за Financial Times Хедър Граб, директор на Института отворено общество за европейски политики.

Но тази история ще започне да изглежда по-малко достойна за похвала, ако ЕС не адресира последиците от своя преход в световен мащаб, както е посочено в наскоро публикувания „Международен компас за промяна на системата“. Казано направо, ЕС не може да бъде зелен остров в един мръсен свят. Освен ако неговите търговия, помощи и други външни политики не помогнат на други региони да постигнат свои собствени зелени преходи, амбициите на ЕС ще се провалят. 

Има само един климат, така че намаляването на емисиите от един континент не помага, ако той продължи да внася продукти, произведени с мръсна енергия другаде по света. До 2030 г. ЕС вероятно ще бъде отговорен за по-малко от 5% от глобалните емисии, благодарение на своя пакет „Fit for 55“. Но европейското търсене води до голяма част от останалите 95% от емисиите поради въглеродния диоксид, вграден във вноса от други региони.

Въглеродните емисии не са единственият проблем. ЕС е огромен вносител на първични ресурси, които се добиват в други части на света. Глобалният добив на природни ресурси се е утроил през последните 50 години, според Международния ресурсен панел на ООН, докато глобалната производителност на материалите е намаляла и се очаква потреблението на материали да се удвои до 2060 г. За да се избегнат аутсорсингът на емисии и екологичните щети от това потребление, страните с високи доходи трябва да използват ресурсите много по-ефективно, като преминат към кръгова икономика.

Ефективността на ресурсите стана по-неотложна сега, когато стремежът към декарбонизация на Европа увеличава търсенето на критични суровини, като литий за батерии. Ако САЩ и Европа запазят същите нива на потребление, известните в момента ресурси или планираните мини биха могли да доставят само около 50% от лития и 80% от медта, необходими на хората, за да преминат към електрическа мобилност и производство на възобновяема енергия, според Международната агенция по енергетика.

Изграждането на възобновяеми източници е решението за Европа: това е най-добрият начин за декарбонизиране на икономиката и осигуряване на дългосрочна енергийна сигурност, много по-добър от намирането на нови източници на нефт и газ. Възобновяемите енергийни източници са гориво на свободата, защото слънцето и вятърът са изобилни и добре разпределени по целия свят. Но критичните суровини за производството на слънчеви панели и други чисти технологии са концентрирани на определени места и по-голямата част от доставките се контролират само от една страна - Китай. След огромните усилия на Европа да се измъкне от зависимостта си от руските въглеводороди, тя ще се окаже още по-зависима - от Китай. Освен това бумът в добива на материали за възобновяемите технологии може да доведе до нови конфликти за ресурси. Значително предизвикателство за следващата фаза на Европейската зелена сделка е разработването на цялостен план за гарантиране на добро управление на природните ресурси.

ЕС трябва да засили инвестициите си както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането. Заедно със САЩ и Китай, ЕС трябва да разглежда преминаването към по-ефективно използване на материалите като императив за сигурността, както енергийната, така и като стратегия за избягване на конфликти. Кръговата икономика би била по-устойчива, тъй като по-високата повторна употреба и рециклиране на материали означава по-малко уязвимост към външни вериги за доставки. Това също би означавало по-малко конкуренция за първични ресурси между тези три големи икономики.

Но ЕС трябва да смекчи въздействието върху своите търговски партньори с по-ниски доходи от съкращенията на вноса и въвеждането на търговски бариери, мотивирани от климата. Преди да въведе трансграничния въглероден механизъм, планиран за 2026 г., ЕС трябва да поеме паралелни ангажименти за финансиране и трансфер на технологии, за да помогне на своите търговски партньори с по-ниски доходи да развият свои собствени устойчиви индустрии и да се придвижат нагоре по веригата на стойността.

Глобалната репутация на Европа е поставена на карта. За да бъде лидер по отношение на климата, ЕС трябва да избегне започването на нова ера на екстрактивизъм (добиване на природни ресурси – бел. прев.), напомняща колониалното му минало, и вместо това да направи собствената си икономика по-ефективна откъм ресурси и енергия. Той трябва да помогне на други региони да променят своите икономически системи, а не само да ги заплашва с мерки, които те смятат за протекционизъм в зелена обвивка. Европейската зелена сделка ще успее само ако насърчи глобална зелена сделка, която помага на търговските партньори на Европа по техния собствен път към устойчивостта.

Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 месеца
Микроцефалчик, Циклопов право казва. Светът просто НЯМА РЕСУРСИТЕ за т.нар. "енергиен преход". И тук не става дума за пари - просто ресурсите липсват - а суровини не се произвеждат или печатат - или ги има - или: НЕ. Ама ти няма как да разбереш това - нямаш нужният капацитет - и същото се отнася за цялата ви гeй-дружинка туканка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 месеца
Тоест какво се предлага в статията - европейците да се самоубием, за да не замърсяваме директно или индиректно? И как това ще помогне, когато тия, дето най-ного цапат, най-ного и се плодят? Зеленашеството се ПРОВАЛИ. Именно покрай кризата с укарйна и Русия, това се видя и от слепите. Сега е крайно време да търсим сметка на политиците-зеленаши, защото ТЕ превърнаха ЕС в роб на Русия... и единственото което ни предлагат е - още от същото !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
scott
преди 4 месеца
пукесвам от смех!НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОТРОВИ И НЕЕКОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ СЕ ПРАВАТ ОТ СЕКТОРИТЕ С НАЙ-ГОЛЕМО,НАЙ-НАРАСТВАЩО И НАЙ-НЕСПИРАЕМО ФИНАНСИРАНЕ: ВОЕННИТЕ ИЕНЕРГЕТИЦИТЕ!Имаме ядрено бойни глави, имаме отработено ядрено гориво на склад, имаме петролни платформи, имаме етомни централи! СИЧКИТЕ ТЕ ПРАВАТ ТАКЪВ *** И РАДИЯЦИЯ, ЧЕ ХОРАТА ДА СПРЪТ ДА ЯДЪТ -нема изчистване! Радиационния фон, тежките елементи и химикалите са ти в ПОЖДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ! Край на чисто-еко-полезните храни и условия. Сичкото екоталибен е само за да ЦИЦА ОЩЕ ПАРИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА ПОД БЛАГОВИДЕН ПРЕДЛОГ. Ало, балънът, правителствата по светът са изнудени от военни, бизнеси, фармамафията: за еколъжите и за хората пари НЕМА ДА ИМА. Ей затва, където ти е най-изобилното финансирани, там ше има ръст, цикъл и употреба. Земи тез войни, земи тоз глад, земи тоз атом. ЕКОЛЪЖИТЕ ДОРИ НЕ СЕ КЛАСИРАТ В КАРТИНКАТА. Европата ги поддържа, щото елита застарял, приемственос от векове. Ше има горчива чаша за сички, които им се вържат на ъкълът-зелен. Исламистите и икономическите убийци вече са на позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
Alex Silver
преди 4 месеца
"Зеленикаквите" технологии нямат нищо общо с екологията. Целта им е редуциране на излишното население по недоразвитите части на планетата. Производството на фотопанелите изобщо не е екологично, затова то се извършва извън Цивилизацията. Литият и батериите също. Перките на вятърните мелници също. Но за ватирани папагалски мозъци това не е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 месеца
да, колегата е прав.. няма смисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
corner
преди 4 месеца
До толкова са големи тия дългове , че вкараха цялата ЕЗ в паралелен свят , половин % над 0 - та и половината "гушват букета" . Не виждам , защо точно сега ще им е дерта с екология да се занимават . Освен за превенция на психичните отклонение по пътя към ада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
С хора, за които о яснението е "Европа няма пари", няма смисъл да се говоеи, обяснява и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
corner
преди 4 месеца
А като опит за изкарване на капитал и задвижване на икономиката - ще е пълен провал .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
corner
преди 4 месеца
Той и светът като цяло няма дългове ............. Още по-лошо е ! Дълговете са в тези от които се иска да правят зеления преход .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 4 месеца
Европа няма никакви дългове, копейка.. я си изясни понятията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още