IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата пред инвеститорите през второто полугодие са различни

Преминаването от загриженост за инфлацията към безпокойство относно рецесия предполага нов секторен баланс в портфолиото

10:54 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролните акции може да са преминали пика си, тъй като забавянето на икономиките ще доведе до намалено търсене. Цената на петрола сорт Брент напоследък падна с 10%. Инвестициите в газовата инфраструктура обаче вероятно ще трябва да продължат още няколко години. Ако имате нерви за волатилността - имам предвид колебания от понякога плюс/минус 7 процента на ден - може да помислите за Halliburton и Schlumberger, две от най-големите обслужващи компании в индустрията.

Ами стойността? Вселената на „стойността“ може да включва много циклични акции, от търговци на дребно на нехранителни стоки до строителни компании и банки. Рецесиите обикновено не са добри времена за тях, особено ако те изпитват и повишаване на заплатите или цените на суровините.

Макар че спекулативните технологични акции вероятно ще изпитват още затруднения, някои от по-утвърдените технологични компании - които се представиха зле през първата половина на годината - може да започнат да се разглеждат като защитни срещу икономическия спад. Най-добрите от тях са по-малко податливи на инфлацията от промишлените компании, тъй като наемат пропорционално по-малко хора и имат ограничени разходи за компоненти. А някои имат и по-голяма устойчивост към рецесии – софтуерните абонаменти продължават да се плащат дори в трудни времена.

Вземете Microsoft. Малко вероятно е да видим значително забавяне на абонаментите за облачния й бизнес Azure, въпреки че ако компаниите намалят мащаба си, ще видим спад на платените потребители на Microsoft Office. Акциите на Microsoft са поевтинели с 21% тази година (в синхрон с американския широк борсов индекс S&P 500).

Може би по-интересна е Salesforce.com - акциите й загубиха 32% от стойността си тази година и са почти наполовина спрямо пика си през ноември миналата година. Нейният софтуер за подпомагане на управлението на служители е добре установен и интегриран в бизнеса. Компаниите може да съкратят своите отдели по продажби, но вероятно ще запазят софтуера. Salesforce.com изглежда има много години на силен растеж пред себе си, но може да бъде уязвима към по-нататъшни спадове в цената на акциите си, ако очакванията за продажбите не се сбъднат в краткосрочен план. Като се има предвид по-голямата корекция в цената на акциите й, инвеститорите, които могат да поемат малко риск, може да я предпочетат пред Microsoft.

За предпазливия инвеститор индустриите, които се представят най-добре при рецесии, са тези, които доставят неща, без които не можете – като здравеопазване, основни потребителски стоки и може би дори козметика. Производството на автомобили е спаднало със 75 процента по време на Голямата депресия, но продажбите на червило са се увеличили.

Изследванията показват, че във времена на рецесия импулсът за пазаруване намалява, отлагаме важни решения за покупки, заменяме премиум хранителни продукти с по-евтини и излизаме навън по-малко. Съсредоточаваме се върху най-важното, но то може да включва малки луксове като еспресо кафе машина, шоколад и крем за лице.

В тези категории компании като Procter & Gamble и Nestlé могат да бъдат привлекателни. Nestlé има още една силна страна - произвежда храна за домашни любимци. Тук заместването може да не е опция. Малко стопани могат да понесат тъжния или дори презрителен поглед на любимците си, след като са се осмелили да им изсипят евтина храна в паничката!

Преминаването от загриженост за инфлацията към безпокойство относно рецесия предполага различен секторен баланс в портфолиото. Географският баланс обаче остава почти същият. Докато лихвените проценти в САЩ продължават да се покачват и американската икономика е по-малко затруднена от другите, запазването на значителен размер на инвестициите в доларови акции си остава ключът към справянето с тежката втора половина на годината.

Предвид всички проблеми, пред които сме изправени, химнът на благоразумния инвеститор днес може да не е толкова „God Save the Queen“, колкото по-късният хит на Talking Heads „Road to Nowhere“. Защитата на нашите портфейли – първо от инфлация, а сега и от рецесия – е приоритет за повечето от нас. Възможностите за инвестиране във възстановяваща се икономика ще дойдат с времето, но засега търпението изглежда разумно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още