IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пасивните фондове се представят по-добре при волатилни пазари

Този тип инвестиции обаче също се нуждаят от внимателен надзор, като и при тях има активна компонента

19:15 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Активните фондове също така са много по-вълнуващи за четене и писане. Инвеститорите и финансовата преса охотно поглъщат истории за „звездни“ фонд мениджъри като Тери Смит, Джеймс Андерсън, Ник Трейн и Нийл Уудфорд. Всички те са се радвали на сериозно превъзходство в своето време (някои по-дълго от други), но последните събития показаха, че дори най-големите зверове не могат да продължават да побеждават пазарите безкрайно.

Така че трябва ли ние като инвеститори все още да се занимаваме с активни фондове?

Когато погледнете средното представяне на активните спрямо пасивните фондове за 10 години, броят на активните фондове, които надминават пазара, нараства до 45 процента. Но това все още е по-малко от половината - и Халаф отбелязва, че това е подпомогнато от "феномена на оцеляването", тъй като неуспешните фондове се прекратяват или се сливат с други.

Ако сте дългосрочен притежател на фондове на Fundsmith, Baillie Gifford или Lindsell Train, скорошното потъване е дошло след дълъг период на огромна възвръщаемост. Таблицата обаче показва, че успехът на активните мениджъри далеч не е еднакъв в различните сектори.

Докато пасивите фондове формират основата на моята спестовна схема, имам няколко активни (и понякога единични акции), където съм убедена в способността на фонд мениджърите (или корпоративния мениджмънт) да се представят по-добре от пазара.

Не винаги се оказвам права – никой не го прави – но ми харесва да опитвам, експозицията ми е ограничена до определен дял от портфолиото ми и преглеждам вложенията си във фондове на всеки около шест месеца.

„Ако искате да възприемете смесен подход, бъдете придирчиви към областите, в които сте активни“, предлага Халаф, отбелязвайки как в миналото САЩ са били много по-труден за побеждаване пазар от мениджърите.

Дори и с пасивни фондове, инвеститорите трябва да са готови да направят активен избор. Повечето платформи за фондове вече включват пасивни фондове в своите списъци за „най-добра покупка“, но подобни продукти често имат изключително различни такси.

Изследването на AJ Bell установи, че най-скъпият индексен фонд в Обединеното кралство е 21 пъти по-скъп от най-евтиния (текущите такси варират между 0,05 и 1,06 процента).

Машините може и да господстват над мениджърите, но инвеститорите все пак би било разумно да ги следят внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още