IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пасивните фондове се представят по-добре при волатилни пазари

Този тип инвестиции обаче също се нуждаят от внимателен надзор, като и при тях има активна компонента

19:15 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Отново средната възвръщаемост и за двата вида фондове беше отрицателна (-11,8% за пасивните спрямо -13,3% за активните), но липсата на големи технологични компании беше общият знаменател, обединяващ най-добре представящите се активни фондове.

Според данни на Morningstar, GQG Partners US Equity е постигнал кумулативна възвръщаемост от 8,8 процента, а американските фондове за доходни акции на Quilter и BNY Mellon са постигнали над 6 процента.

Погледнете под капака на тези фондове и ще откриете големи петролни компании като ExxonMobil, компании за финансови услуги като US Bancorp и Comerica и акции от областта на отбраната като Raytheon Technologies – почти без представител на групата FAANG!

В Обединеното кралство двата най-добре представящи се активни фонда (Invesco UK Opportunities и Jupiter UK Special Situations) са силно наклонени към BP, Shell и BAE Systems. Независимо дали предпочитате пасивна или активна стратегия, мисълта да инвестирате в британски фондове може да бъде по-скоро академична за инвеститорите в страната.

Все още е по-вероятно да влагаме парите си в американски фондове за акции, според последните данни на Инвестиционната асоциация, с 241 милиона паунда приток през април в сравнение с 689 милиона отлив от британските фондове през същия месец – факт, отразен в таблиците за най-купуваните фондове на британските брокерски компании.

Но това създава значителен риск от концентрация, като по-младите инвеститори изглеждат особено склонни към това.

Следя няколко акаунта в Instagram, където нови инвеститори предлагат своите портфейли за „анализ“, те често се състоят изцяло от инвестиции в единични акции на Tesla или някой измежду FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google).

Халаф изчислява, че тези технологични титани колективно са се сринали с 31% от началото на тази година - добър урок защо си струва да се диверсифицира.

Инвеститорите в двадесетте и тридесетте си години имат времето на своя страна, за да компенсират тези загуби, но бих ги призовала да обмислят подхода „малко и редовно“ за извършване на автоматични месечни вложения в някои качествени пасивни фондове – основата на моята спестовна схема.

Робин Пауъл, основател и редактор на уебсайта Evidence-Based Investor, казва, че не е ни най-малко изненадан от лошото представяне на активните фондове. В предстоящата си книга „Как да финансирате живота, който искате“ той твърди, че инвестиционната индустрия рядко промотира индексните фондове, „защото печели много повече пари от продажбата на активно управляваните“.

Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още