IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Великобритания може да пострада при спиране на руския газ

Ако Москва врътне кранчето за Европа, Обединеното кралство може да изпадне в недостиг и нарастваща конкуренция за горивото

10:51 | 03.08.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако руският президент Владимир Путин напълно затвори газовите кранове за Европа, то какви са рисковете от изгасване на светлините или спиране на отоплението във Великобритания, се пита Дейвид Шепърд на страниците на Financial Times.

Ако слушате публични изявления на правителството, може да ви бъде простено, ако мислите, че шансовете са изключително ниски: Обединеното кралство няма директни връзки с руски тръбопроводи; има собствено производство в Северно море плюс значителни доставки от надеждната Норвегия; и има достатъчно капацитет за внос по море на втечнен природен газ (LNG), когато е необходимо.

Домовете би трябвало да останат отоплени, а доставките на електроенергия сигурни, дори ако цената е изключително болезнена, е официалната линия. Но реалността е по-сложна и тревожна.

Въпреки че е вярно, че енергийната индустрия вярва, че Обединеното кралство е в по-добра позиция от повечето европейски страни, ръководителите тихо признават, че има причини да се тревожат не само за цените на газа, но и за физическия достъп до доставките. Ако Москва напълно затвори крановете, далеч не е сигурно, че Обединеното кралство също няма да се сблъска с недостиг.

Министерството на икономиката на Обединеното кралство беше достатъчно притеснено за сигурността на доставките преди пет години, че да поръча обширно проучване. То включваше сценарий за пълно спиране на руския газ. Резултатите не са приятни.

Установи се, че ако спирането на руския газ е за продължително време и страните от континентална Европа са готови да платят колкото трябва, за да осигурят суровината, тогава Обединеното кралство може да изпита „значително незадоволено търсене“.

С други думи, недостиг, който би изисквал ограничаване на промишленото търсене и дори потенциално това за малките фирми и домове.

При най-екстремния сценарий на много високо търсене, като например при особено студена зима, проучването установи, че цели 28 процента от търсенето в Обединеното кралство ще остане незадоволено, като повече газ ще тече от Норвегия и дори от находища в Обединеното кралство към континента.

При такъв сценарий доставките на електроенергия могат да бъдат застрашени. Обединеното кралство разчита на газ за около 40 процента от своето производство на електроенергия и дори повече в най-студените дни, когато търсенето е високо, а генерирането от вятър обикновено е ниско.

Чи Конг Чьонг от университета в Кеймбридж, който е помогнал за моделирането в проучването, каза, че въпреки че Обединеното кралство се радва на някои предимства, рискът за него със сигурност не е нулев.

Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, цената тук е без значение, защото никоя цена не оправдава убийствата на хора, изнасилванията, поредния грабеж на земя с цялото имущество на нея, прогонването на хората и разрушаването на домовете им и тн. Така, че на тоя фон каквато и да е цената, все струва по-малко от изброеното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Че каква връзка има Микробритания с Рашата? Никакъв газ от Мордора. Светът ги презира. Никой няма да купи и грам аФФторитарен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Абе няма проблем - ще се разходят по пазара и ще си купят. Газ има навсякъде, казва зелков - а няма причина да не му вярваме. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още