Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Безос, Мъск, Блумбърг... Как щатските милиардери не плащат данъци

25-те най-богати американци плащат по-малко данъци – средно под 16% от коригираните си брутни доходи – от повечето американски работници

Безос, Мъск, Блумбърг... Как щатските милиардери не плащат данъци

Джеф Безос трупа милиарди, но плаща значително по-ниски данъци. Снимка: EPA/STR 

През 2007 г. и 2011 г. милиардерът Джеф Безос не е платил нито цент данък върху доходите си. По това време основателят на Amazon вече беше на Олимпа на супербогаташите. Но американските данъчни закони са направили възможно това.

Същото важи и за Илон Мъск, който също не е платил никакъв данък върху доходите през 2018 г. Списъкът с милиардери, които плащат почти нищо пред данъчните власти, е дълъг: медийният предприемач Майкъл Блумбърг е един от тях, както и инвеститорите Карл Айкан и Джордж Сорос.

Данните са публикувани от онлайн портала ProPublica, чиито журналисти са получили непубликувани преди това данни от данъчния орган IRS. Информацията вероятно ще разгневи много американци, които плащат данъци. Тъй като според данъчната си декларация Джеф Безос е похарчил повече, отколкото е спечелил, той дори е успял да получи 4000 долара от данъчните власти за децата си, твърдят от ProPublica.

Морис Пърл, председател на групата Patriotic Millionaires, която се застъпва за по-високи данъци за богатите, определи анализа на ProPublica като шокиращ, но не изненадващ.

„Известно е, че най-богатите хора в САЩ са създавали данъчните закони в своя полза, така че да могат да пресъздадат данъчните правила по такъв начин, че да могат почти напълно да предотвратяват плащането на налози“, обяснява Пърл, който е спечелил милионите си на Wall Street, за последно като управляващ директор на най-големия мениджър на активи в света Blackrock.

Сега данъчният орган на САЩ IRS възнамерява да провери как поверителните данни на свръхбогатите могат да достигнат до обществеността. „Мога да потвърдя, че има разследване“, каза шефът на IRS Чарлз Ретиг по време на изслушването в Сената във Вашингтон. Неразрешеното разкриване на поверителна правителствена информация е незаконно, заяви говорител на Министерството на финансите.

ProPublica заяви, че анализира „огромната маса данни от данъчната служба” за данъците на милиардерите и ще публикува допълнителни подробности през следващите седмици.

Въпреки че Ройтерс не е успял да потвърди твърденията на сайта, предполагаемото изтичане на данни се случва в момент, в който дебатът за размера на данъка, платен от богатите, и нарастващото неравенство става все по-разгорещен.

ProPublica твърди, че 25-те най-богати американци плащат по-малко данъци – средно 15,8% от коригираните си брутни доходи – от повечето американски работници.

Журналистите на сайта пишат, че „използвайки напълно законни данъчни стратегии, много от супербогатите са способни да свият сметката си за данъци и да не платят нищо или почти нищо на държавата”, дори когато богатството им се увеличава през последните няколко години.

Американците принципно могат да намалят данъците си чрез благотворителни дарения и теглене на пари от доходи от инвестиции вместо от огромна заплата.

Още по темата

Използвайки данни на списание Forbes сайтът ProPublica заяви, че богатството на 25-те най-богати американци е нараснало с общо 401 млрд. долара от 2014 до 2018 г., но те са платили данък върху доходите през тези години в размер на само 13,6 млрд. долара.

Президентът Джо Байдън обеща да увеличи данъка за най-богатите американци като част от мисията си за подобряване на равенството и събиране на пари за мащабната си  инвестиционна програма за инфраструктура. Той възнамерява да повиши най-високата данъчна ставка, да удвои данъка върху печалбите от инвестициите, както и да промени данъка върху наследството.

„Въпреки че някои богати американци, като например мениджърите на хедж фондове, биха плащали повече данъци съгласно настоящите предложения за администрация на Байдън, по-голямата част от топ 25 на богаташите почти няма да усетят промените”, пишат обаче от ProPublica. 


Илон Мъск, снимка: ЕРА

Твърди се, че един от споменатите милиардери, филантропът Джордж Сорос, е плащал минимален данък. От неговата компания не са коментирали темата пред BBC, но са заявили в изявление пред ProPublica, че Сорос не дължал данъци няколко години заради загуби от инвестиции.

Според изчисления на сайта най-богатите 400 американци днес имат повече активи от най-бедните 150 млн. американци. „Нашата система облага само „облагаемия доход“ и ако наистина сте богати, не ви трябват „облагаеми доходи“, обяснява председателят на Patriotic Millionaires, който между другото се застъпва за данък върху богатството.

Голямото несъответствие между натрупаното богатство за милиарди долари и ниският или никакъв данък върху дохода се дължи и на факта, че в САЩ няма данък върху богатството. Това означава: Докато богатството нараства с цената на акцията, няма данък. Само когато акциите се продават с печалба, данъчните власти могат да наложат ставки, ако печалбите не бъдат компенсирани от загуби.

„Няма оправдание за данъчните закони, които позволяват на милиардерите да плащат значително по-ниски данъчни ставки от работещите американци", казва Морис, настоявайки: „Трябва да променим данъчното законодателство, за да принудим богатите да плащат справедливия си дял".

ProPublica сравнява ръста на богатството на супербогаташите с декларираните доходи и данъци, платени между 2014 и 2018 г. Най-голямо разминаване има при инвеститора звезда Уорън Бъфет, който преди много години критикува факта, че данъчната му ставка е по-ниска от тази на секретарката му.

Бъфет е увеличил активите си с 24,3 млрд. долара между 2014 и 2018. Но общият му доход през петте години е бил само 125 млн. долара, върху които е платил 23,7 млн. долара данъци. Бъфет, който дарява голяма част от състоянието си, посочи след статията на ProPublica, че за разлика от Доналд Тръмп той е публикувал данни за своето състояние и данъчни декларации.

Бъфет казва, че плаща това, което дължи на държавата съгласно приложимото законодателство. За съжаление, това било много малко. Той се придържал към своята позиция, че данъчното законодателство трябва да бъде значително преразгледано.

И за останалите милиардери данъчната тежест през същия период остава ниска, ако се сравни с увеличението на богатството: Джеф Безос увеличи богатството си с 99 млрд. долара. Но тъй като е имал доходи за само 4,22 млрд. долара, са били дължими данъци за само 973 млн. долара.

Илон Мъск е увеличил състоянието си с 14 млрд. долара между 2014 и 2018 г., декларирал е доходи за 1,5 млрд. долара и е плащал данъци в размер на 455 млн. долара. Ръстът при Блумбърг е с 22,5 млрд. долара, доходът е 10 млрд. долара, а платените данъци са в размер на 292 млн. долара.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
1
 
7
novata_ikonomika до: evlogi
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Има смисъл. Ако горния 1% има печалба 100 милиона (казвам печалба, защото са фирмаджии а не служители повечето) и са платили 10 милиона данък всичко е ок. Но ако са платили 1 милион (вратички в закона, укриване на данъци)? И така останалите сегменти. Да видим кой какъв дял плаща и какво е разпределението на доходите
3
 
2
 
6
khao до: evlogi
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
смятай колко трябва да си изпаднал, та точно Безос да ти е пример в живота... айде мъск е друга бира.а да наречеш над 90% от хората некадърници и мързеливци е цинично!.. ама кво да се очаква от поклоник на безос...
2
 
5
 
5
evlogi до: novata_ikonomika
преди 3 месеца
При нас няма много смисъл това да се прави към момента, заради плоският данък.
2
 
5
 
4
evlogi до: khao
преди 3 месеца
На некадърниците и мързеливците може би им писва.На много други хора обаче служат за пример какво може да се постигне.
5
 
6
 
3
khao до: evlogi
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ти си пиши глууупостите си, но на хората започва да им писва някви типчета да правят милиарди на гърба им и да не плащат нищо към обществото...

Още от Анализи
Колко близо е споразумението за трансатлантическия трансфер на данни?