IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Apple и Microsoft карат останалите на пазара да изглеждат като джуджета

Двата технологични гиганта продължават възхода си

18:10 | 26.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple и Microsoft помогнаха за изкачването на индустриалните компании в Dow с над 28000 пункта за първи път по-рано този месец – събитие, което подчертава колко много влияят двете най-големи американски компании на основите борсови индекси, пише в анализ Wall Street Journal.

Подкрепени от оптимизма за търговска сделка между САЩ и Китай и силния ръст на печалбата, компаниите помогнаха на по-широкия технологичен сектор да нарасне, докато се борят за титлата най-голяма американска фирма. От началото на годината стойността на книжата на Apple е скочила с 66%, благодарение на което стойността на компанията надмина тази на Microsoft, и достигна 1,16 трлн, долара. Ръстът на приходите на бизнеса с услуги на Apple и на продуктите отвъд iPhone, дадоха вълна от нов ентусиазъм за акциите.

Въпреки че се нарежда след конкурента си по пазарна капитализация, Microsoft все пак има добра година. Цената на акциите ѝ скочи с 47%, давайки на софтуерния гигант пазарна капитализация от 1,14 млрд. долара. Силният сегмент за облачни услуги на компанията помогна на Microsoft да компенсира по-бавният ръст в други области.

С комбинирана пазарна капитализация от над 2,3 трлн. долара, Apple и Microsoft изпреварват значително конкуренти като Google.

Ето и колко влиятелни са станали двете компании:

Докато енергийният сектор в S&P 500 изостава от широкия пазар, тъй като цените на газа и петрола са в застой, Apple и Microsoft заедно с два пъти по-големи от цялата група енергийни компании. Секторът включва играчи като Exxon Mobil и Chevron, но записва спад с повече от 9% през последната година, а инвеститорите очакват стабилното производство от САЩ и други страни да ограничи ръстовете при петрола и газа.

Технологичното дуо надмина и комбинираният пазар на всички компании в Russell 2000. Последният се понижи по-рано тази година заради икономически чувствителни компании, като банките, докато т.нар. циклични части на пазара наскоро се възстановиха.

Заедно Apple и Microsoft са по-големи от 197-те най-малки фирми в S&P 500 според Dow Jones Market Data. Технологичните гиганти изпревариха и сектора за недвижими имоти, и комуналните услуги.

Apple спечели от непрестанните ръстове на приходите от Северна и Южна Америка, отразявайки по-голямата тенденция за стабилни вътрешни потребителски разходи, които насърчават цените на акциите, въпреки че икономическата активност на други места е в стагнация. Продажбите на Apple в Северна и Южна Америка нараснаха в три поредни фискални години до септември 2019 г,, помагайки да се компенсират спадовете в Европа от последните години, както и случващото се в Китай, Хонконг, Макао и Тайван.

Докато като Apple разчита на силата на своите услуги и продукти отвъд iPhone, за да компенсира спада на продажбите на флагманите си, облачните услуги на Microsoft тласкат цената на акциите ѝ още по-високо. Сегментът включва продуктовата линия Azure, а приходите на групата са се увеличили почти са се удвоили от фискалната 2014 г. до края на фискалната 2019 г. през юни.

Двете най-големи технологични акции напоследък надминават тези на конкуренти като Amazon.com и Alphabet, които изостават заради опасения за нарастващите разходи и стриктните регулации. От началото на годината книжата на Amazon са повишили стойността си с 16 на сто, а тези на Alphabet – с 24%, което ги поставя с около 250 млрд. долара и повече зад пазарната стойност на Apple и Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Странно, след като епъл ползват олед дисплейте на самсунг, а вероятно и тяхната рам, просто има само 3-*** производители на рам в света. Аз мога да ти изброя много неща, които съм скъсвал от употреба и още работят. Лаптоп на ейсър, всички нокии, които съм си купувал през годините, един стар комп, който съм си събирал аз. Просто електрониката, ако не я удавиш или удариш силно, ще си работи с години, без проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Лесно :) Аз каквото съм купил от тях все още продължава да работи ! Дория стария APPLE II който сигурно е на над 30 години. Имам все още ипад1 и iphone 3 работещи дори батерията им е здрава :) Виж samsung и хуавей които имах окапаха на 2-рата година..... Та да добиеш представа защо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Microsoft подписаха договор с тяхното министерство на отбраната или както му викат, за 10млрд., епъл нямам представа как изобщо са на плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още