IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как новата сделка на Microsoft може да промени начина, по който работим?

Технологичният гигант се опитва да яхне следващата голяма вълна на иновациите

21:25 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Представете си работното място на бъдещето, където компютри с изкуствен интелект се грижат за най-досадните административни задачи, правейки служителите по-щастливи и по-продуктивни. Microsoft иска да бъде в челните редици на това бъдеще и нейната сделка за компанията за услуги за гласово разпознаване и изкуствен интелект Nuance Communications показва, че е готова да похарчи много пари, за да го постигне, пише Тай Ким за Bloomberg.

Днес компанията обяви, че придобива Nuance Communications за 56 долара на акция, или близо 20 млрд. долара, включително дълга. На пръв поглед това може да е странен кандидат за второто по големина придобиване в историята на Microsoft след сделката за LinkedIn за 26 млрд. долара. През по-голямата част от последното десетилетие продажбите на Nuance стагнират, тъй като компания, която е сред пионерите в продуктите за гласово разпознаване, не успяваше да създава иновации достатъчно бързо. Но това се промени. Ако се има предвид впечатляващата технология и потенциалът на най-новото ѝ решение с изкуствен интелект, насочено към здравеопазването, покупката на Nuance определено е оправдана.

Продуктът на Nuance, наречен Dragon Ambient eXperience (DAX), беше пуснат през февруари 2020 г. Докато предишни предложения караха лекарите да ползват устройства, за да пишат бележки, а след това да прекарват часове в края на деня в работа с документация, DAX премахва административния товар от плещите им. При всеки преглед системата записва разговорите между лекар и пациент, а след това използва изкуствен интелект, за да открие правилния контекст на разговора и автоматично да създаде подробна медицинска документация. Единственото, което лекарят трябва да направи, е да я подпише. Поне за лекарите това звучи като панацея, донесена от изкуствения интелект.

Болниците са влюбени в идеята. Те получават по-щастливи лекари, които могат да преглеждат повече пациенти, а съответно и по-малък риск от грешки. Позовавайки се на проучване, Nuance посочва, че делът на лекарите, които усещат прегаряне и умора, е спаднал до 17% след ползването на DAX, спрямо 72% преди него. Докторите твърдят, че продуктът дава възможност за по-добра грижа, защото могат да се фокусират върху пациента, вместо върху документацията.

Това вълнение достигна до инвеститорите. По време на последното представяне на финансовия отчет на компанията, почти всеки въпрос от Wall Street беше свързан с перспективите пред DAX. Въпреки че използването на продукта все още е в ранен етап на развитие, финансовото бъдеще изглежда светло. По-рано тази година Nuance заяви, че приходите от DAX могат да нараснат до близо 250 млн. долара до 2023 г., при очаквани 15 млн. долара тази година. Освен това продуктът се радва на все по-голям интерес от сегашните и от нови клиенти.

Сливането на Microsoft и Nuance увеличава възможностите за растеж, тъй като заради мащаба си Microsoft може да постигне по-голямо разпространение. Има и други възможности за синергия. DAX, който вече използва облачната услуга на Microsoft – Azure, и се възползва от нейните технологии с изкуствен интелект, може да бъде интегриран в услугите на технологичния гигант, за да се създадат още по-развити решения с изкуствен интелект за работното място, които да се ползват и от други индустрии.

И все пак Microsoft трябва да действа внимателно. Нито една друга технологична компания не е придобивала толкова активно големи компании. В края на март Bloomberg писа, че Microsoft води преговори за придобиването на чат услугата за геймъри Discord за над 10 млрд. долара. По-рано гигантът купи гейминг студиото ZeniMax за 7,5 млрд. долара, а през последните месеци обмисляше и придобиването на Pinterest. Не на последно място Microsoft се опита да се сдобие с американските операции на TikTok през миналата година.

Твърде много големи сделки могат да привлекат вниманието на регулаторите, които вече са фокусирани върху  придобиванията на Facebook и Alphabet.

Ако Microsoft успее да финализира сделката с Nuance без да си създава твърде много проблеми, тя ще се сдобие с ключовата експертиза, от която се нуждае, за да поведе следващата голяма вълна от иновации. А това определено си заслужава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още