IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-желаните работодатели за 2020 г.?

За първи път служителите поставят акцент и на финансовата стабилност на дадена компания, отчита ежегодното проучване Employer of Choice

16:48 | 20.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Free To Use Sounds on Unsplash</em></p>

Снимка: Free To Use Sounds on Unsplash

IT секторът се очертава отново като един от най-предпочитаните от служителите и във времена на криза, след като в ТОП 5 на най-предпочитаните от служителите компании се нареждат цели четири фирми от сектора. В несигурната обстановка на пазара на труда в първата половина на 2020 г. ежегодното проучване Employer of Choice, с което ексклузивно разполага Investor.bg, проучи как се промениха желанията и мнението на работещите към работодателите в България. Анкета от над 50 въпроса проучи мнението на работещите у нас и класира работодателите по имидж и атрактивност сред настоящи и потенциални служители.

В новата променена обстановка имаме и нов лидер – през 2020 г. фирмата с най-висок имидж като работодател е VMWare (през 2019 г. под номер 3). Веднага след софтуерната компания се нарежда миналогодишният номер 4, тази година първи подгласник Coca-Cola Hellenic, представена в България с бутилиращата си компания и център за услуги. На трето място е друга софтуерна компания - SAP Labs, a топ 5 се допълва от подразделенията на двата IT световни гиганта - Hewlett Packard Enterprise и IBM Bulgaria.

Една от най-важните промени, които се наблюдават в проучването е, че сред най-важните причини за формиране мнението на работещите за първа година влиза и определението „Финансово стабилна компания“.

„Съвсем естествено в момента ако трябва да избира нов работодател, средностатистическият българин ще обърне внимание и на финансовата стабилност на компанията, или поне до колко има имидж на финансово стабилен работодател“, коментира Георги Георгиев, част от екипа, организатор на проучването за България.

Ето и кои са топ 5 най-високо оценени преимущества на компаниите, които привличат служителите:

1.     Има добра репутация сред клиентите си
2.     Има силен и известен бранд
3.     Предлага висококачествени продукти/услуги
4.     Финансово стабилна
5.     Предлага професионално обучение и възможности за развитие

А ето и кои са топ 100 на компаниите с най-висок имидж като работодател за 2020 г. според работещите в България:

Важно е да напомним, че всяка компания има различна привлекателна сила и е абсолютно необходимо да знае коя е тя. Представената обобщена информация може да е само насока, а индивидуалните резултати от проучването Employer of Choice за всяка компания са инструмент за измерване на имиджа сред потенциалните служители. Той може да послужи на компанията да измери имиджа си и „Какво виждат в нея потенциалните служители?“, но останалата работа трябва да бъде свършена вътре в организацията.

Това най-общо е и „формулата“ за управление на работодателската ни марка“, коментира още Георги Георгиев от ToTheTop Agency.

Проучването Employer of Choice се провежда за втора поредна година по международно призната методология на Modern Management Consulting, UK. Обхваща територията на цяла България и е попълненo от 8092 служители, среден и висш мениджмънт от всички индустрии. 

А ето и кои са най-желаните от българските студенти работодатели за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Далеч не са тия 5 преимущества. Повечето ИТ компании имат стаи за отдих, нефиксирано работно време или поне не в някакви строги часове, няма изисквания за облекло и от сорта, извънредният труд, ако го има, то той не е за тоя дето духа, а се плаща. Не че няма и мизерни компании, но са в пъти по-малко от другите сектори, защото знаят, че читави хора се намират трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още