Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

SeedBlink: Младите български компании срещат затруднения с финансирането

Платформата дава възможност на български инвеститори да вложат парите си в компании, преди да излязат на борсата, казва Ангел Хаджиев

SeedBlink: Младите български компании срещат затруднения с финансирането

Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

В България има много голям потенциал от страна на младите компании, които обаче срещат трудности при намирането на финансиране. Това мнение изказа в ефира на UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Ангел Хаджиев, мениджър на SeedBlink за България.

Традиционният и най-често практикуваният метод за финансиране в страната ни е дълговото финансиране, но то е обвързано с обезпечение. „Тук говорим за изцяло дялово финансиране на стартиращите предприятия. Те могат да предложат гениалната идея, гениални перспективи за развитие, но някой трябва да повярва в тази идея и екип“, подчертава Хаджиев.

И разказа за инвестиционната платформа SeedBlink, която дава възможност на инвеститори да влязат в активи, позволяващи диверсификация на техните портфейли, което няма как да се слуи, ако не са част от инвестиционен фонд. „Така голяма част от тези инвеститори могат да вложат парите си в частни компании, преди те да бъдат листвани на борса. Насочили сме се единствено към сегмента на технологични стартъп компании, които на свой ред търсят финансиране“, каза още гостът.

Първоначалните стъпки на компанията са в Букурещ, но в Централна и Източна Европа подобна платформа не съществува. По тази причина след отварянето на офиса в България предстои разширяване в Гърция и в Чехия.

„Стратегията ни за развитие е насочена към добавената стойност, която може да дадем на стартъп компаниите. Компанията ни е глобална, а колегите ми работят през компютрите си отвсякъде и наличието на физически офис не е от значение“, каза още Хаджиев.

И признава, че войната в Украйна вече се отразява на компаниите, с които работи фондът, а някои от тях вече са наели невероятни инженери, които са преместили местоработата си от измъчваната от войната страна.

Целия разговор може да гледате във видеото.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Неволите на Snap повлякоха надолу всички технологични акции