Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Славните дни на китайските технологични гиганти приключиха

Тежката ръка на Пекин се стовари върху онези, които пораснаха прекалено много

Славните дни на китайските технологични гиганти приключиха

Централата на Alibaba в Ханджоу. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пълните последици от бързите действия на Пекин срещу интернет империята на Джак Ма през последнити дни няма да станат ясни със седмици, но едно е сигурно – славните дни на китайските технологични гиганти приключиха, пише в свой анализ Bloomberg.

Правителството на страната наложи авторитета си над технологичната индустрия в Китай в рамките на няколко дни. С няколко забележителни изявления Пекин наложи рекордна глоба от 2,8 млрд. долара на Alibaba Group Holdings за злоупотреба с пазарна доминация, а след това разпоредиха, че е нужно сериозно преструктуриране на Ant Group. Във вторник регулаторите свикаха 34 от най-големите компании в страната – от Tencent Holdings до собственика на TikTok (ByteDance), за да ги предупредят, че „червената линия на закона не трябва да бъде докосвана“.

Неизреченото послание към Ма и неговата кохорта беше, че десетилетието на неограничен растеж, което създаде играчи от ранга на Facebook и Google, вече е приключило. Отминаха дните, когато гиганти като Alibaba, Ant или Tencent можеха да навлизат във всякакви бизнеси, възползвайки се от финансовата си мощ и купищата данни.

„Предвид правилата за Ant и глобата от 2,8 млрд. долара за Alibaba, златните дни за големите китайски фирми вече ги няма“, коментира Марк Танер, основател на базираната в Шанхай China Skinny. „Дори и тези, които не са таргетирани със същата сила, ще ограничат стратегиите си за експанзия и ще адаптират много елементи от бизнеса си към новата среда“, посочва той.

Още по темата

Вероятно технологичните компании ще действат много по-предпазливо към придобиванията например и ще търсят одобрението на Пекин. Ant в частност ще трябва да намери начин да отдели най-голямата в Китай услуга за разплащания от бизнеса си с потребителско кредитиране.

Дори компаниите, на които регулаторите не са обръщали особено внимание до този момент, като Tencent или Meituan и Pinduoduo, вероятно ще имат по-малко възможности за растеж.

Достигането на този преломен момент отне години. В началото на последното десетилетие предприемачи визионери като Джак Ма и съоснователя на Tencent Пони Ма създадоха империи за милиарди долари, като развиха различни бизнеси – от търговия на дребно до комуникации. Те започнаха да обслужват стотици милиони китайци и служеха като модели на подражание за все по-заможното младо поколение. Но огромните възможности, съчетани с години на свръхрастеж, насърчиха и мисленето, че победителят взима всичко, който не се хареса на Комунистическата партия.

Регулаторите се притесниха, че играчи като Alibaba и Tencent агресивно защитават и разширяват бизнеса си, използвайки данни, за да изтласкват встрани конкуренцията или принуждавайки търговци и създатели на съдържание да сключват ексклузивни споразумения. Нарастващото им влияние върху всеки аспект от живота на китайците ставаше все по-очевидно, тъй като те се превърнаха в канали, чрез които голяма част от населението на страната купува и плаща за различни неща, предавайки огромни масиви от данни за навиците на харчене. Основните облагодетелствани се оказаха Alibaba и Tencent, които се превърнаха в най-големите играчи в индустрията и инвестираха милиарди долари в стотици стартиращи компании.

Всичко това приключи, когато през 2020 г., преди очакваното първично публично предлагане на Ant за 35 млрд. долара, Джак Ма отправи критики към регулаторите и „старчетата“ от влиятелната банкова индустрия.

Безпрецедентната поредица от регулаторни действия след това показа как Пекин възнамерява да обуздае своите интернет и финтех гиганти чрез мащабна кампания, която изтри близо 200 млрд. долара от пазарната капитализация на Alibaba от октомври насам. Бързата капитулация на гиганта в онлайн търговията след четиримесечните разследвания на властите подчертават неговата уязвимост от по-нататъшни действия от страна на Пекин.

Китайски гиганти – от Tencent до Meituan, са следващите, тъй като те са доминиращи играчи в своите области. Регулаторите могат да се фокусират върху практиката на принудителни ексклузивни споразумения на Meituan, особено при експанзията ѝ в процъфтяващи области като електронната търговия. Същевременно могат да разследват и доминиращите гейминг услуги на Tencent и дали нейната чат услуга WeChat не ограничава конкуренцията, твърдят анализаторите на Credit Suisse Кенет Фонг и Ашли Сю.

„Дните на безразсъдна експанзия и луд растеж приключиха завинаги, а оттук нататък развитието на тези фирми вероятно ще бъде поставено под строг държавен контрол. Това се очаква в обозримо бъдеще“, посочва Шен Мън, директор на базираната в Пекин бутикова инвестиционна банка Chanson & Co. По думите му компаниите ще трябва да се изправят пред една нова реалност, в която ще е необходимо да намалят влиянието си в различните отрасли. Случилото се с Ant и Alibaba ще послужи като пример за други компании, които ще се насочат към преструктуриране.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
9
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Така и трябва, иначе в един момент тех гигантите започват да си въобразяват прекалено много - например изнасят всички работни места в чужбина, укриват си изцяло печалбата и не плащат никакви данъци, а накрая започват да цензурират президента на страната в социалните мрежи
7
 
4
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Славните дни на Китай приключиха. Сега ще поиска да си върне Тайван, след това заграбената от русия Манджурия(около 2 млн кв. км).

Още от Анализи
Защо Европа има толкова строг подход към Big Tech?