IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Amazon и Google не атакуват банките?

Технологичните гиганти са преди всичко приятели на банковия сектор и подхождат особено внимателно към него

09:04 | 28.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичните гиганти и големите банки се движат предпазливо едни до други, особено в сферата на разплащанията. До такава степен, че са повече приятели, отколкото конкуренти.

Причината: банките все повече се очертават като потенциални клиенти на бързо растящите бизнеси с облачни услуги на Amazon.com, Alphabet и Microsoft. А това кара технологичните компании внимателно да обмислят всеки свой ход, за да не отдалечат банките, превърщайки се в техен директор конкурент, пише в свой анализ Wall Street Journal.

“Съвсем съзнателно се обръщаме към банковите клиенти с възможността да им помогнем, а не да навлизаме в тяхното пространство”, коментира Джудсън Алтхоф, изпълнителен вицепрезидент на глобалния търговски бизнес на Microsoft. “Банките виждат други доставчици на облачни услуги да инвестират в мобилни разплащания и имат притеснение относно липсата на посредничество”.

Докато потребителите все повече използват телефоните си за извършването на парични трансфери и за получаване на финансови съвети, някои анализатори прогнозираха, че технологичните компании ще изместят традиционните банки като доставчици на много банкови услуги.

Но динамиката, която виждаме, не е точно такава. Най-големите банки, като JPMorgan Chase & Co. и UBS Group, инвестират милиарди долари в нови технологии и за първи път започват да използват публични платформи за облачни услуги.

Водещите доставчици на тези бързи и сложни споделени изчислителни облаци са Amazon Web Services, Google Cloud и Azure.

От години банките се съпротивляваха на това да преместят чувствителните данни или процеси в облака, посочвайки, че имат опасения за сигурността. Финансовите фирми вече инвестираха милиарди в техни собствени вътрешни платформи за данни, включително в т.нар. частни облаци.

Но напоследък нещата се променят, след като регулаторите в САЩ започнаха да използват данни за съкранение на данни, включително главният регулатор на финансовата индустрия, който ползва Amazon Web Services. Това накара много банки да започнат да правят същото. То може да им помогне по-лесно да приемат използването на изкуствен интелект и други нови технологии, които изискват големи изчислителни ресурси.

Разходите на банките за облачни услуги се очаква да нараснат значително. До 2021 г. банките в глобален мащаб се очаква да похарчат над 12 млрд. долара за публична облачна инфраструктура и услуги, свързани с данните, което е над миналогодишните 4 млрд. долара, сочат данни на Data Corp.

По много показатели облачният бизнес предлага по-добри възможности за технологичните фирми отколкото например търговията на дребно или банковите услуги. Приходите на индустрията с облачни услуги растат с около 60% на годишна база, изчислява Jefferies.

Според Ами Гривал, ръководител дигитални стратегии в GFT Group, технологичните компании ще имат доста по-стабилни приходи като доставчици на инфраструктура, отколкото от банкиране.

Редица банки, включително Capital One Financial, вече са активни потребители на облачни услуги. Capital One започна да работи с Amazon още през 2013 г., а през 2016 г. направи Amazon Web Services свой главен доставчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още