Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европейският ETF пазар регистрира ръст от 40% през 2017 г.

Това е най-доброто представяне на борсово търгуваните фондове от 2009 г. насам

Европейският ETF пазар регистрира ръст от 40% през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Борсово търгуваните фондове (ETF) в Европа удариха рекорди през миналата година, като подчертаха популярността на този вид инструменти извън доминиращия американски пазар, пише Financial Times.

Европейският пазар на ETF регистрира ръст от 40% през 2017 г., което е най-силното му представяне от 2009 г. насам.

Активите, инвестирани в европейски ETF фондове и продукти, са достигнали 802 млрд. долара миналата година, показват данни на изследователската компания ETFGI.

Въпреки това размерът на европейската индустрия за борсово търгувани фондове остава малка част от глобалния пазар в размер на 4,8 трлн. долара. Европа обаче е един от най-бързо развиващите се региони, нарастващ с 40% на годишна база през миналата година, което е най-силният темп от 2009 г. насам. За сравнение, световният темп на разрастване за инвестиционния клас е 36%.

Още по темата

В Европа има 2260 ETF фонда в сравнение с 2116 в САЩ. Районът с най-бърз темп на растеж е Япония, където активите са се увеличили с 60% до 276 млрд. долара. САЩ, където активите са нараснали с 34%, остават лидери с 3,4 трлн. долара.

Фонд мениджърите търсят по-евтини алтернативи на активно управляваните средства. Новите продукти са популярни, защото са прости и предлагат разнообразие.

Повече от 40 компании стартираха първите си ETF-и през 2017 г. Все още в областта доминират големите играчи, най-вече BlackRock, Vanguard и State Street Global Advisors. Малцина някога са преминавали границата от активи за 100 млн. долара, което се счита за необходимо за реализиране на печалба.

Според анализатори наскоро въведените правила в Европа ще бъдат катализатор за по-нататъшен растеж. Mifid II изискват подробно отчитане на търговията с ETF-и и за първи път ще осигури ясна представа за ценообразуването и ликвидността. Липсата на данни преди това възпираше много инвеститори.

Припомняме, че от 10 януари първият български ETF - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF вече се търгува на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Това е първият български инструмент, регистриран за търговия на голям западен пазар. Фондът пасивно следва представянето на основния български борсов индекс SOFIX и е проектиран да предостави на международните инвеститорите ликвидна и диверсифицирана експозиция към българския капиталов пазар.

На 17 януари на борсата в София ще започне търговията с ETF-ите на Експат върху основните индекси на Полша, Чехия, Румъния и Гърция. Плановете са те също да бъдат листнати на борсата във Франкфурт и Лондон.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Инвеститорите се броят след криза