IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на генерични лекарства пести милиони на здравната система

За последните пет години средната цена за ден лечение в България се е понижила с 23% за седем основни терапевтични групи при терапия с генерици

11:20 | 14.05.14 г. 3
Употребата на генерични лекарства пести милиони на здравната система

Защо Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не прилага пазарни механизми за понижаване на цените на лекарствата, а налага рестриктивни правила, които в крайна сметка са в ущърб на пациента. Това попитаха от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ ФармА), която потвърди изтеглянето на над 30 медикамента от пазара само заради административния натиск от страна на Здравната каса за задължителни отстъпки в цените на медикаментите.

Припомняме, че през януари тази година с решение на кабинета беше приет пакет от мерки за оптимизиране на разходите в здравеопазването, като се ограничават средствата за медикаменти, плащани от Здравната каса. Мотивът на управляващите беше, че фондът прави прекалено големи разходи за лекарствени препарати, а ресурсът, който се отделя за дейности за болничната и за извънболничната помощ, намалява.

Беше решено занапред производителите да дават задължително отстъпки на здравната каса от цените на лекарствата, като предлагането на отстъпки ще бъде задължително условие и за включването на нови препарати в списъка с медикаменти, които НЗОК плаща.

Един от естествените пазарни механизми за намаляване на разходите за лекарства е да се изписват и да се купуват повече генерични медикаменти* за сметка на скъпоструващите. В момента в България тенденцията на пазара на лекарствата е точно противоположна, обясни за Investor.bg Росен Казаков, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация.

От асоциацията предлагат мерки за насърчаване на употребата на генерични лекарства, което ще спести милиони на здравноосигурителната система.

Повече генерици в списъка на Здравната каса

На първо място производителите посочват необходимостта генеричните медикаменти да бъдат застъпени по-широко в списъка с продуктите, плащани от Здравната каса. Според компаниите това незабавно ще намали публичните разходи за лекарства, ще намали драстично дефицитите в бюджета на здравния ни фонд и ще подобри достъпа до терапия, която ще стане по-евтина.

Ако повече генерични медикаменти влязат в списъка на плащаните от касата лекарства и бъдат реимбурсирани в по-висока степен, това ще сведе доплащането от страна на пациента до минимум. В момента заради ниски нива на реимбурсация доплащането от джоба стига 66 процента, изчисляват от БГ ФармА. В момента едва 25 на сто от бюджета на здравния ни фонд отива за генерични продукти. А Касата плаща напълно скъпи иновативни медикаменти, което блокира достъпа на пациентите до по-евтина терапия.

Стимули за лекарите

Затова от генеричната асоциация предлагат лекарите да бъдат стимулирани да предписват генерични медикаменти. И дават примери с европейски практики в областта на генеричната лекарствена политика. Според производителите лекарите трябва да бъдат насърчавани да предписват минимум 70% генерични медикаменти. Във Франция например 65% от изписаните лекарства за социално значими заболявания трябва да са генерични. Генерично предписание следва да има от 90% за антибиотици, 80% за антидепресанти. В други страни като Унгария и Хърватия има внедрен специализиран софтуер за контрол на предписването, който изисква мотивация от страна на лекаря, ако е изписал оригинален продукт, а не негов аналог. В Белгия също има правило определен процент от рецептите, които предписват общопрактикуващите лекари, да бъде насочен към генерични лекарства с по-достъпни за пациентите цени.

В Унгария е въведена т.нар. практика "dear doctor letter" за стимулиране на лекарите да предписват генерични лекарства. Практиката е въведена с цел да се ограничат разходите за лекарства от публичните здравни фондове и да се използват по-ефективно. Ако през дадена година здравните власти констатират, че съществува опасност от преразход на средства за определени заболявания, те изпращат препоръки към лекарите да изписват лекарства с по-приемливи цени за тези заболявания, за да бъде избегната опасността от преразход. Тези препоръки се наричат "dear doctor letter".

Другата възможност (отново в Унгария) е използването на специализиран софтуер, който класира медикаментите по тяхната стойност. Той дава възможност на лекаря във всеки един момент да провери какви медикаменти и на какви цени могат да бъдат предписани за съответното заболяване. Така той може да информира пациента в момента на прегледа какви са вариантите за предписване на лекарство за неговото заболяване. Така лекар и пациент могат заедно да преценят кой е оптималният вариант за лечение, вземайки предвид едновременно терапевтичните характеристики и цената на медикаментите.

Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Ти имаш ли на идея какво е това генерично лекарство, че пишеш такива глупости? Молекулата, която лекува в оригиналното и генеричното лекарство е на 100% идентична, но генеричните лекарства са по евтини, защото те са произведени след изтичането на право на патент на изобретателя от алтернативна фармацефтична фирма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
"Употребата на генерични лекарства пести милиони" и мори милиони ... мама им гадна, дано никой да не стига до там и здравната система ако може да ги изгълта тея хапчета .... че да не отидат зиян барем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Основен принцип на пестене в здравната и пенсионната система е "Има човек, има разход. Няма човек - няма разход", още повече че разходите за погребение не се поемат от тези системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още