IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И генерични лекарства може да бъдат изтеглени от нашия пазар

Предложението за даване на отстъпки на НЗОК следва да бъде преосмислено в диалог с фирмите, твърдят от БГФармА

13:13 | 27.03.14 г.
И генерични лекарства може да бъдат изтеглени от нашия пазар

Твърде е възможно някои генерични лекарства да бъдат изтеглени от нашия пазар заради исканите отстъпки от страна на фармацевтичните производители към здравната каса. Това казаха пред журналисти от Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), коментирайки проектопромените в Закона за здравното осигуряване, регламентиращи въвеждането на задължителни отстъпки.

Припомняме, че при публикуването на законопроекта от асоциацията на чуждите фармацевтични производители също алармираха за подобна опасност.

Днес от БГФармА обясниха, че при ниски цени на медикаментите у нас, заради реферирането със 17 държави, и заради факта, че в последните години стойността на генериците постоянно пада, допълнително налагане на отстъпки, ще постави фармацевтичната индустрия в „неизгодна позиция“ или фирмите ще са принудени да продават медикаменти под себестойност.

„Като търговски дружества обаче това няма как да го позволим“, коментира Валентин Димитров от управителния съвет на БГ ФармА.

Според генеричната асоциация този механизъм е приложим само при скъпострувщите медикаменти със сто процента реимбурсиране.

Във всички останали случаи е налице конкуренция между лекарствените продукти в рамките на едно международно непатентно наименование, която в достатъчна степен гарантира понижаване на цените и възможност за оптимизиране на разходите на Здравната каса без да се накърняват интересите на пациентите или да се стига до липсващи препарати на пазара, смятат от асоциацията.

Ако предложението за отстъпките, които фармацевтичните компании са длъжни да плащат, не бъде преосмислено, фирмите ще са изправени пред две възможности – преструктуриране на производството, тоест съкращаване на работни места, или изтегляне на лекарства от пазара, потвърди и председателят на БГ ФармА Николай Хаджидончев в отговор на въпрос на Investor.bg.

Друг удар на фармацевтичния бизнес и на пациентите може да донесе исканото увеличение на таксите, заложено в новия проект на Тарифа за таксите, плащани от фармацевтичните производители. Предвиденото нарастване за някои от таксите е до четири пъти, коментира Владимир Афенлиев, член на УС на асоциацията. По негови думи това противоречи на непрекъснато изразяваното намерение на правителството за облекчаване на условията за бизнес и създаване на благоприятна среда за стопанска дейност.

Той коментира още, че в ЕС тенденцията при таксите, плащани от фармацевтичните производители е точно противоположна – на намаляването им. Той посочи, че по-високите такси ще се отразят най-вече на големите генерични фармацевтични компании у нас, които произвеждан повече продукти и съответно ще плащат повече, тъй като таксата, събирана от агенцията по лекарствата е за всеки медикамент.

„Някои фирми може да се наложи да плащат такси в размер на 1 милион лева годишно“, коментира Афенлиев. По думите му фирмите са поставени в ситуация, при която трябва да избират дали да плащат многократно по-високи такси или да инвестират в производство и иновации.

От асоциацията напомниха, че фармацевтичната индустрия е един от четирите структуроопределящи отрасъла за икономиката ни, което е отбелязано и в доклад на Световната банка в началото на тази година. Наред с това производителите на генерични лекарства у нас осигуряват над 15 хиляди работни места и спестяват значителни разходи от публичните бюджети за лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още