IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на генерични лекарства пести милиони на здравната система

За последните пет години средната цена за ден лечение в България се е понижила с 23% за седем основни терапевтични групи при терапия с генерици

11:20 | 14.05.14 г. 3
Употребата на генерични лекарства пести милиони на здравната система

Двойно ценово рефериране

Външното референтно ценово образуване (на ниво ЕС, бел. ред.) да не се прилага за генеричните лекарства. Това е препоръка на Световната здравна организация (СЗО) към всички страни членки. Според експертите вътрешната конкуренция между фирмите на местно ниво е достатъчна, за да държи ниски цените на препаратите и същевременно да поддържа конкурентоспособност. Според изводите на СЗО външното рефериране е неефективно при генериците, тъй като цените им могат да се понижат под равнището на рентабилност. На практика лекарствата се подлагат на двойно ценово рефериране, което води до изкуствено създаване на низходяща ценова спирала при поръчки и тръжни процедури и до изтеглянето им от някои пазари.

По данни на БГ ФармА за последните пет години средната цена за ден лечение в България се е понижила с 23% за седем основни терапевтични групи, сред които срещу депресия, епилепсия, диабет и други. За тези терапевтични групи достъпът до лечение се е повишил с 80%.

Липсата на пълна прозрачност при разходването на публичните средства е сред основните причини за високите цени на определени групи лекарства, заплащани със средства от бюджета на НЗОК или републиканския бюджет, смятат още от генеричната фармацевтична асоциация и призовават за повече прозрачност.

Изтъква се и нуждата от повишаването на реимбурсните нива на медикаментите за лечение на социално значими заболявания (напр. на сърдечно-съдова система, нервна система и др.).

Генериците в европейски мащаб

Според доклад на Световната банка, публикуван в началото на тази година, фармацевтичната индустрия у нас има структуроопределяща роля за икономиката. Генеричните производители у нас осигуряват заетост на 15 хиляди души, или 10% от заетостта в генеричния сектор в ЕС.

От 36 милиона европейски граждани, страдащи от диабет, 20 милиона души се лекуват с генерични медикаменти; От 82 милиона души, страдащи от хипертония в Европа, 48 милиона са на лечение с генерични лекарства; 54% от използваните лекарства в ЕС са генерични, а разходите за тях възлизат едва на 21% от общите разходи за лекарства в Съюза;

Статистиката сочи, че генеричните лекарства осигуряват спестявания в размер на 35 милиарда евро на европейските здравни системи всяка година. А в резултат на тяхната употреба средната цена на лекарствената терапия се е понижила с 60% в страните членки на ЕС в периода 2001-2013 г. За посочения период достъпът до лечение в Евросъюза се е увеличил с 200%.

По последни данни на Европейската генерична асоциация при увеличаване на употребата на генерични лекарства с 20% в областта на онкологията ще бъдат спестявани още 4 млрд. евро годишно в европейски мащаб. При общо увеличаване на генеричните лекарства с 20% спестяванията ще възлизат на 16 млрд. евро.

Очакванията към биоподобните лекарства са те да осигурят спестявания между 11,4 млрд. евро и 33,4 млрд. евро за периода 2007-2020 г. за 8 страни от ЕС.

* Генерично лекарство – лекарствен продукт, който съдържа същата активна съставка като оригиналния продукт, на който се базира. Като такова то е взаимозаменяемо с оригинала. Генериците предлагат същото качество и ефикасност, както и достъпност. Тази комбинация ги прави все по-атрактивни за здравните системи за здравните системи и за пациентите. Генеричните медикаменти могат да се предлагат след изтичане на патента на оригиналния продукт, на който се базират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Ти имаш ли на идея какво е това генерично лекарство, че пишеш такива глупости? Молекулата, която лекува в оригиналното и генеричното лекарство е на 100% идентична, но генеричните лекарства са по евтини, защото те са произведени след изтичането на право на патент на изобретателя от алтернативна фармацефтична фирма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
"Употребата на генерични лекарства пести милиони" и мори милиони ... мама им гадна, дано никой да не стига до там и здравната система ако може да ги изгълта тея хапчета .... че да не отидат зиян барем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Основен принцип на пестене в здравната и пенсионната система е "Има човек, има разход. Няма човек - няма разход", още повече че разходите за погребение не се поемат от тези системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още