IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отново губи позиции

Еврото и златото записаха повишения, докато петролът продължава с колебливото си поевтиняване

11:21 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът се понижи по време на търговията в четвъртък на фона на опасенията на инвеститорите, свързани с федералната бюджетна сделка. Ако в петък не бъде постигнато споразумение за финансиране на правителствените операции, това би довело до проблеми за долара. "Политиката саботира икономиката", коментира Борис Шлосберг, управляващ директор в BK Asset Management в Ню Йорк. "Това е несигурността около гласуването за тавана на дълга в САЩ. Ако не бъде постигната сделка, натискът върху щатската валута ще се засили", допълни още Шлосберг. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с 0,03 пункта до 90,104 пункта.

Еврото и йената успяха да се възползват от отслабването на американските пари. Единната валута нарасна с почти 0,4% до 1,2234 долара за евро. Двойката USD/JPY добави 0,17%, достигайки 111,09 йени. Британският паунд също поскъпна. Повишението при лирата бе ограничено поради липсата на сериозни новини за британската икономика. Австралийският долар се върна обратно на нивата над 0,8800, след като през предходния ден двойката AUD/USD отстъпи до 0,7941. Новозеландската валута, от своя страна, завърши търговската сесия на нивата около 0,7300.
Слабостта на долара даде тласък на златото, връщайки го обратно към ръст. Спот цената на благородния метал се повиши с 0,25% до 1330,91 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари нараснаха с 0,59%, затваряйки търговията на нивата около 1 331,30 долара за тройунция.

"Златото продължава да се търгува в синхрон с представянето на щатския долар", коментира Карстен Менке, анализатор в Julius Baer в Цюрих. "Според нас американските пари са твърде подценени към момента. За второто тримесечие очакваме повишение за щатската валута, което означава, че златото ще отстъпи до под 1 300 долара за тройунция, а към средата на годината очакванията са ни за цени от 1 250 долара", допълни още Баер. Фючърсите на среброто се търгуваха на 17,01 долара. Платината нарасна с почти един процент, достигайки 1 005,80 долара аз тройунция, което е най-високото ниво за метала от 8 септември насам.

Петролът се понижи по време на вчерашната търговия на фона на данните за увеличените петролни запаси в САЩ. Според голяма част от пазарните участници, поевтиняването при черното злато е резултат от увеличаването на петролните запаси. Последните данни показаха, че за седмицата до 12 януари американските запаси са се увеличили до 9.75 млн. барела. Голяма част от пазарните анализатори прогнозират, че запасите в САЩ ще надхвърлят 10 млн. барела дневно в близко време. Фючърсите на американския лек суров петрол отстъпиха с 0,6 на сто или 59 цента до 64,89 долара за барел. Сортът Брент се търгуваше на нива от 68,78 долара за барел, след като по-рано през седмицата поскъпна до 70,37 долара - най-високото ниво от декември 2014 г. насам.

Опасенията на пазарните участници, свързани с евентуалното спиране на работата на американското правителство, натежаха върху представянето на водещите щатски индекси. Dow Jones спадна с 97 пункта, завършвайки на 26 017,81. S&P 500 загуби 0,2 на сто от стойността си, затваряйки на ниво от 2 798,03 пункта. Технологичният Nasdaq остана почти без промяна като се търгуваше на нивата около 7296,05. Въпреки вчерашните понижения, от началото на годината щатските индекси са се покачили с 4,8%, продължавайки възходящата тенденция от 2017 г.

На другия полюс бяха фондовите пазари в Европа, които затвориха на зелена територия. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 0,2 на сто. Германският Dax 30 отчете пореден силен резултат, след като се повиши с 0,74%, достигайки 13 281,43 пункта. Сред акциите водещи бяха тези от технологичния сектор, които успяха да добавят около 1,4% Книжата на ASML скочиха с над 3%, след като от компанията повишиха прогнозата за корпоративните приходи през четвъртото тримесечие на 2017 г. Междувременно книжата на Rightmove се сринаха с 3,7%, след като от инвестиционната банка J.P. Morgan понижиха с една степен кредитния рейтинг на компанията.

Сред по-важните новини от днешния ден се открояват данните за продажбите на дребно във Великобритания. Прогнозите на икономистите са за ръст от 3,1% на годишна база на фона на повишението от 1,6% през последния период. По-сериозна разлика между прогнозираната стойност и реалната би предизвикала повишаване на волатилността при двойките, в които участва британският паунд. По-късно се очакват новините за прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет. А вечерта българско време вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към изявлението на Рандъл Куорълс, който е заместник-председател на Федералния резерв.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

На 16.01 писахме: “Ценовото движение започва да дава индикации за потенциална корекция. Очакванията са за спад в цената в следващите няколко сесии.”
Цената регистрира необходимото поевтиняване.

AUD/CAD

На 11.01 писахме: “Ценовото движение на големите времеви рамки забавя низходящото си ускорение. Това явление фундаментално е подхранвано, от една страна, от подобряващата се австралийска икономика, а от друга, от прекупената за последните 8 месеца канадска валута. При пробив на нивото на съпротива от 0,9914 се очаква ценовото движение да достигне кръглата стойност от 1,0000. При наличен пробив тук следващото ниво за преодоляване се явява на 1,0187. Австралийският CPI индекс, измерващ нивото на инфлацията в страната, несъмнено ще окаже влияние при движението на австралийския долар в средносрочен план.”
Към момента е наличен пробив, което е индикация за слабост на продавачите. Очакванията са ценовото движение да продължи възходящата си посока. В по-краткосрочен план не е изключено да се наблюдава по-дълбока корекция. 

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още