IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът с най-слабото си седмично представяне от май 2017 г. насам

По-слабите от очакваното данни за икономическия растеж в САЩ през четвъртото тримесечие оказаха допълнителен негативен ефект върху зелените пари

11:45 | 29.01.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът претърпя най-слабата седмица от месец май 2017 г., отстъпвайки спрямо кошницата от основни валути. Щатската валута бе подложена на масирани разпродажби след изявлението на американския финансов министър Стивън Мнучин на икономическия форум в Давос. По-късно зелените пари успяха да забавят силното си поевтиняване, след като президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска "силен долар".

По-слабите от очакваното данни за икономическия растеж през четвъртото тримесечие на 2017 г. оказаха допълнителен негативен ефект върху зелените пари. В петък доларовият индекс, показващ изменението на щатската валута спрямо шест от основните валути, отстъпи с 0,38% до 89,05 пункта. На седмична база индексът регистрира спад от 1,7%, което е най-слабият резултат от май 2017 г. насам. "1.25 е силно психологическо ниво при двойката EUR/USD, поради което рисковете, свързани с него не са за подценяване", коментира Грег Андерсън, валутен стратег в BMO Capital Markets. "Вероятно в тази зона има концентрирани голям обем чакащи поръчки, активирането на които може да доведе до сериозно покачване на волатилността", допълни още Андерсън.

В последния ден от миналата седмица еврото нарасна с 0,24% до 1,2425. Въпреки това единната валута остава под 3-годишния си връх от 1,2536, който успя да достигне по-рано през седмицата. Австралийският долар завърши седмицата с ръст, след като успя да добави 1,58% към стойността си. Австралийската валута достигна 0,8102. Това е най-високото равнище от 20 септември насам. В основната си част движението бе резултат от слабостта на долара, а не поради някакви силни данни, свързани с икономиката на Австралия. Добрите резултати, които реализираха суровините също оказаха положително влияние върху австралийския долар, който се ползва със статут на стокова валута.

Новозеландският долар също отчете силна седмица, завършвайки с ръст от 1,12%. Двойката NZD/USD се търгуваше на нива около 0,7355. Неприятна изненада за инвеститорите се оказаха данните за индекса на потребителските цени в Нова Зеландия, които неочаквано се понижиха през последното тримесечие на 2017 г., тъй като рязкото понижение в цените на стоките на дребно надхвърля ефекта от повишаващите се цени на бензина и самолетните билети.

Златото завърши за шеста поредна седмица с повишение, получавайки подкрепа от слабостта на долара. В последния работен ден спот цената на благородния метал се покачи с 0,4 на сто до 1 352,91 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари се търгуваха на нива от 1351,10 долара. Златото беше сред големите печеливши, добавяйки процент и половина към стойността си. По-рано през седмицата жълтият метал достигна 1 366,07 долара за тройунция - най-високото ниво от август 2016 г. насам. "Златото се изправя срещу съпротивата от средата на 2016 г. и заплашва да достигне нива, невиждани от 2013 г. насам. Към момента като че ли това не е много възможно, тъй като вероятно ще видим краткосрочна корекция и прибиране на печалби от дългите позиции", заяви Джонатан Бътлър, финансов анализатор в Mitsubishi. Фючърсите на среброто регистрираха ръст от 0,66%, достигайки 17,41 долара. Платината добави 0,28% към стойността си, завършвайки на нивата около 1 013 долара. Паладият нарасна с почти процент до 1 086 долара за тройунция.

Петролът приключи петъчната търговия с повишение, доближавайки се до върха, достигнат малко по-рано през седмицата. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 63 цента или почти един процент до 66,14 долара за барел. Сорт Брент нарасна с 29 цента, затваряйки на 70,71 долара. И двата основни вида петрол реализираха добри резултати, подкрепени от слабостта на долара, който в петък достигна ново 3-годишно дъно.

"Корелационната зависимост между петрола и долара изглеждаше мъглява в определени моменти, но ето че стигнахме до момент, в който виждаме поскъпване на черното злато на фона на отслабващия долар", коментира Джон Килдъф, анализатор в Again Capital. И тъй като петролът се търгува в долари, то колебанията на зелените пари влияят пряко върху търсенето и предлагането на петрол и петролни продукти за страните, използващи други валути.
Щатските индекси завършиха търговията в петък на зелена територия. Най-силно се представиха акциите на технологичните компании. Nasdaq нарасна с 1,3%, достигайки 7 505,77 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones добави 223,92 пункта към стойността си, завършвайки на ниво от 26 616,71 пункта, докато S&P 500 отчете ръст от 1,2% до 2 872,87 пункта. При акциите AbbVie, Honeywell, Intel и Rockwell съобщиха за по-добри от очакваното финансови резултати за последното тримесечие. Книжата на AbbVie поскъпнаха с 13,8%, на Intel с 10,6%, на Honeywell с 1,9%, а тези на Rockwell с 1,7%.

Европейските пазари също затвориха на положителна територия. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 успя да добави половин процент към стойността си. Сред водещите индекси най-силно се представи френския CAC 40, който поскъпна с 0,88% до 5529,15 пункта. Британският FTSE 100 добави 0,65% към стойността си, подкрепен от очакванията на пазарните участници за положителна развръзка около преговорите по излизането на Великобритания от ЕС. Книжата на френската компания за луксозни стоки LVMH поскъпнаха с 4,9%, след като нейни представители съобщиха, че корпоративните приходи са нараснали с 13% на годишна база спрямо същия период на миналата година. Акциите на Christian Dior нараснаха с повече от 4%, а тези на Kering с над 2%. На другия полюс бе Gjensidige. Книжата на застрахователната компания се сринаха с 6,6%, след като данните за приходите не оправдаха предварителните прогнози на анализаторите.

В понеделник не се очакват важни икономически новини. В 15:30 часа българско време ще бъдат съобщени данните за дефлатора на потребителските разходи в САЩ. В 23:45 пък ще бъдат публикувани новините за търговския баланс на Нова Зеландия. Прогнозите на икономистите са, че за декември баланса на страната ще достигне -0.175 млрд. новозеландски долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/USD

Корекцията, която се разви през петъчната сесия достигна ниво от 76,4 по Фибоначи. Последва очакваното подновяване на продажбите и цената се задържа под 13-периодната пълзяща средна. Засега продължаване на поевтиняването и по-ниско дъно са по-вероятни.

USD/CHF

Тук в четвъртък се е развила свещ обръщаща формация, която индикира за движение нагоре. Последвалата корекция се е съобразила с дълбокото ниво по Фибоначи – 76,4. Има потенциал за покачване, но при условие че „биковете“ успеят да пробият пълзящата средна.

EUR/NZD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Spartakk
преди 6 години
мда,пишат се едни неща дето ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 6 години
EUR/USD 1.64783/92 01.30.2018
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Spartakk
преди 6 години
Какво искаш да кажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Tyrista
преди 6 години
USD/EURO 1.08 Q-2 18
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още