IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се засили въпреки последните макроданни в САЩ

Според анализатори вероятността Фед да вдигне лихвите още през март остава около 70%

11:54 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Доларът поскъпна в края на миналата седмица след дълбоката корекция, започнала по-рано в сесията. Инвеститорите смятат, че по-слабият отчет от данните за неселскостопанската заетост не би възпрепятствал Федералния резерв да осъществи многократно увеличение на лихвените проценти през тази година. Очакаванията на анализаторите показват, че има 70% шанс централната банка на САЩ да вдигне лихвите през месец март. Докладът за заетостта, без селскостопанския сектор, показа ръст на работните места от 148 хил. за миналия месец. Икономистите прогнозираха ръст от 190 хил. работни места. Данните за заетостта за октомври и ноември показаха с 9 хил. работни места по-малко в сравнение с предходния период. В момента на публикуване на по-слабите от очакваното данни, зелените пари се придвижиха в негативна посока, но оптимизмът в инвеститорите надделя и ръстът в цената върна инерцията си.

Най-позитивната новина от доклада за заетостта в САЩ през декември, според анализатори, е ръстът на заплатите. Средната почасова доходност се повиши с 9 цента или 0,3% през месец декември, след 0,1% ръст през предходния месец. Тези резултати доведоха до годишно увеличение на заплатите с до 2,5% от 2,4% през месец ноември.
С отварянето на търговията в САЩ доларът поскъпна спрямо японската йена с 0,37% до 113,16 йени, докато еврото падна с 0,18% спрямо зелените пари до 1,2045 долара. Индексът на щатската валута, който е измерител на най-използваните пари в света спрямо кошница от шестте основни валути, се установи с 0,2% по-високо за деня до ниво от 91,95 пункта. 

От Wall Street бяха разтърсени от слабите показатели за неселскостопанската заетост, но все пак акциите се повишиха в петък в тон със силния старт на годината. Индексът Dow Jones Industrial Average нарасна с 220,74 пункта и затвори на новото си най-високо ниво за всички времена при 25 295,87 пункта. Широкият S&P500 се изкачи с 0,7% и завърши на ниво 2 743,15 пункта, след ръст на технологичния сектор от 1,2%. Технологичният NASDAQ добави 0,8% към стойността си затваряйки на 7 136,56 пункта. Най-добре представилите се в индекса бяха Amazon и Alphabet, които достигнаха нови рекорди съответно до 1 113,58 и 1 229,14 долара за акция.

Основните индекси достигнаха нови най-високи върхове за всички времена, а Dow Jones и NASDAQ продължават да генерират печалби благодарение на най-добрия старт за годината от 2006 г. насам. Трите основни индекса започнаха гръмко годината, като DOW, S&P и NASDAQ поскъпнаха съответно с 2,3%, 2,6% и 3,4% за миналата седмица. Dow Jones затвори за първи път над 25 000 пункта, като от ниво 24 000 пункта до 25 000 бяха необходими 23 дни на търговия. Това са най-бързите 1000 пункта за индекса в историята. S&P и NASDAQ също достигнаха за първи път нивата 2 700 пункта и 7 000 пункта.

Данните за заетостта първоначално се отразиха негативно върху фючърсите на щатските индекси, но оптимизмът надделя и измерителите излязоха на зелено. Фючърсите US30 затвориха със 100 пункта по-високо спрямо предходната сесия. Другите важни показатели от петъчната сесия дойдоха от индекса на института за управление на доставките, който измерва покупките в икономиката без индустриалния сектор. Резултатите се разгледаха като негативни след спад от 57.4 пункта за месец ноември до 55,9 пункта за декември. Междувременно, заводските поръчки нараснаха с 1,3% за декември.

Пазарите в останалата част на света също отчетоха солидни ръстове, след като сред инвеститорите отпаднаха опасенията, свързани с геополитическото напрежение между Северна Корея и Запада, като пазарните участници се съсредоточиха върху позитивния импулс. Паневропейският широкоспектърен индекс STOXX 600 се повиши с 0,9%. В Азия Nikkei 225 скочи с 0,9%, докато Shanghai Composite добави 0,2% към стойността си.

Акциите на Target и Lowe's скочиха съответно с 0,4% и 1,6%, след като от Barclays направиха преоценка на компаниите. Ценните книжа на Cisco се покачиха с 1,4%, достигайки най-високото си ниво от близо 17 години, след като от Bank of America промениха статуса им от "neutral" на "buy".

По време на търговията в понеделник се очаква ниска волатилност, тъй като липсват значими икономически събития. От трибуната на Фед своите становища, относно монетарната политика на САЩ, ще представят председателят на Фед за Бостън Ерик Росенгер, председателят за Фед в Сан Франциско Джон Уилямс, както и президентът на Фед за Атланта, Рафаел Бостик.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

CAD/JPY

На 4 декември писахме: “Канадската валута регистрира силен възходящ импулс по време на петъчната сесия след публикуването на серия от положителни данни за икономиката. Чисто технически, цената ни дава добра възможност за покупки след реализиран пробив на вертикалната съпротива. Ценовото движение има потенциала да достигне до зоната от 91,13, преодолявайки междинните нива на съпротива.“

Данните от петък за канадската икономика дадоха силен тласък при местната валута и целта ни беше достигната. Възможно е да видим форма на корективно движение около върховете на дневна графика.

GBP/JPY

Продължаваме да следим валутната двойка GBP/JPY. На 15-ти септември публикувахме идея за дългосрочни покупки. Към момента ценовото движение се движи според очакванията ни. В по-общ план оставаме бичи настроени спрямо лирата за 2018 г.

EUR/GBP

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още