IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се изкачи до 3-годишен връх

Новината, че социалдемократите и консерваторите в Германия са се договорили за сформирането на ново правителство подкрепи единната валута

11:23 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото поскъпна по време на търговията в петък до най-високото си ниво от 2014 г. насам след положителните новини, които дойдоха от Германия. В края на миналата седмица стана ясно, че социалдемократите и консерваторите са близо до съставянето на нова широка коалиция. Настоящият канцлер Ангела Меркел зави, че очаква новото правителство да бъде сформирано преди Великден. Новината подкрепи еврото, като то завърши деня с повишение от 1,21%, достигайки 1,2180 долара за евро. Данните от протокола на Европейската централна банка (ЕЦБ) също продължават да подкрепят европейската валута, след като последната информация дава сигнал, че централните банкери може да преразгледат програмата за количествени улеснения още през първата половина на 2018 г.

Доларовият индекс, измерващ изменението на долара спрямо кошницата от шест основни валути поевтиня с близо един процент, достигайки  91,008 пункта. Това е най-ниското ниво за индекса от три години насам. Спрямо британския паунд щатската валута отстъпи с 1,43% до 1,3729. Това е най-високото ниво, което лирата достига след проведения референдум за излизане от ЕС. През настоящата седмица инвеститорите ще следят внимателно данните за инфлацията и продажбите на дребно в Обединеното кралство, тъй като по-сериозно разминаване между прогнозните и фактическите стойности може да повиши волатилността при GBP/USD.

Австралийският долар поскъпна до най-високото равнище от 26 септември насам. Двойката AUD/USD завърши петъчната търговия на нивата около 0,7897. Новозеландският долар пък отстъпи леко до 0,7276, но въпреки това остана в близост до върха от 25 септември. Засиленото търсене на метали като сребро, мед, олово и цинк вероятно ще се запази през целия януари, а това би подкрепило стоковите валути и особено австралийския долар. Но инвеститорите трябва да бъдат внимателни, тъй като едно евентуално затягане на паричната политика от страна на Китайската централна банка може да хвърли негативно отражение върху австралийската валута.

Златото се повиши за пета поредна седмица. В последния работен ден спот цената на благородния метал нарасна с 0,65 на сто до 1331,01 долара за тройунция, доближавайки се до най-високото ниво от 15 септември насам. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари скочиха с 0,7% до 1331,70 долара. Междувременно последните данни от доклада на CFTC показаха, че за седмицата до 9 януари нетните дълги позиции в злато са се увеличили с 47.7 хиляди до 289.2 хиляди. Среброто поскъпна до 17,13 долара за тройунция, добавяйки 0,7% към стойността си. Според доклада на CFTC дългите позиции в сребро отчитат повишение от 9.2 хиляди до 84.3 хиляди. Платината също нарасна за пета поредна седмица, достигайки 996,70 долара. За изминалите седем дни благородния метал се покачи с 2,5%.

Петролът поскъпна за четвърта поред седмица. В петък черното злато се повиши, след като руският енергиен министър Александър Новак заяви, че министрите на основните страни производителки на петрол ще обсъдят параметрите по излизането от програмата за ограничено производство. Според Новак "е налице намаляване на излишъка на петрол, но въпреки това петролният пазар все още не е напълно балансиран". Това доведе до покачване на цените, като сорт брент проби нивото от 70 долара за барел за първи път от декември 2014 г. Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха до 64,35 долара.

Водещите американски индекси отчетоха ново силно представяне, реализирайки най-силния годишен старт от 2003 г. насам. За първите десет дни на новата година S&P 500 е добавил 4,2% към стойността си като към момента е на ниво от 2 786,24. Dow Jones нарасна с 228,46 пункта, завършвайки търговията на 25 803,19 - нов исторически връх за индекса на сините чипове. Акциите на J.P. Morgan Chase бяха лидер, реализирайки ръст от 1,7%. Nasdaq поскъпна с 0,7 на сто до 7 261,06. Книжата на Amazon скочиха с 2,2%, пробивайки за първи път нивото от 1 300 долара за акция. 

Фондовите пазари в Европа също затвориха търговията на зелена територия. Най-силен ръст отчете френският CAC 40, който нарасна с малко над половин процент до 5 517,06 пункта. Dax 30 добави 0,32% към стойността си, завършвайки деня на ниво от 13 245,03. Секторът на автомобилостроенето бе двигател за европейските индекси, реализирайки повишение от 1,24%. Акциите на британската GKN скочиха с 26%, след като от компанията отхвърлиха предложение за придобиване. Сериозен ръст отчетоха и книжата на Volkswagen и Porsche. Акциите на Carrefour нараснаха с 1,74% след новината, че френската компания ще придобие дял от Showroomprive.com, който е онлайн търговец на модни стоки.

Икономическият календар в понеделник е беден откъм събития. Понеделник е официален празник и почивен ден в САЩ. Сред по-важните събития от днешния ден се открояват данните за търговския баланс в еврозоната. Прогнозите на икономистите са, че за месец ноември баланса на страните от валутния съюз ще се повиши до 28,1 млрд. евро.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

GBP/USD

На 10.01. публикувахме следното: ” През последните търговски дни на 2017 г. ценовото движение се радваше на подкрепа от страна на купувачите. След това станахме свидетели на импулсивна корекция, която към момента има потенциал да се яви като възможност за тласкане на цената към стойностите от 1,3460. При волатилен пробив ще продаваме двойката.”
Макар и за кратко, цената достигна целта ни. Слабият долар обаче тласна ценовото движение в агресивна възходяща посока. Очакванията са за корекция.

AUD/JPY

Ценовото движение има потенциала да достигне нивото от 88,75, възползвайки се от импулса от 10 януари. При пробив на нивото от 87,20 идеята за покупки ще отпадне.

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още