IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл призна влиянието на западните санкции

Голямото търсене на пари в брой доведе банковата система до структурен дефицит на ликвидност, заяви ръководителят на централната банка Елвира Набиулина

17:43 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В понеделник, петия ден от войната в Украйна, от администрацията на руския президент Владимир Путин признаха, че засилените западни санкции заради инвазията в Украйна оставят своя отпечатък.

„Икономическата реалност се промени значително", заяви говорителят Дмитрий Песков пред репортери в Москва в понеделник. Това са тежки санкции, те са проблематични. Но Русия има потенциал да компенсира щетите, пояснява той.

Според Песков Русия отдавна има планове за отговор на евентуални санкции. „Има планове за реакция, те са разработени и ще бъдат приложени веднага щом възникнат проблеми", каза Песков.

Освен това говорителят на Кремъл обвини Европейския съюз във „враждебен курс" срещу Русия. Песков също така предупреди, че доставките на оръжия, оборудване и боеприпаси от държави от ЕС, включително Германия, допълнително дестабилизират ситуацията в Украйна. Това не помага за възстановяване на реда в страната, подчерта довереникът на кремълския лидер Владимир Путин.

Междувременно президентът Владимир Путин свика кризисна среща за обсъждане на икономическата ситуация. Участие взеха ръководителят на централната банка Елвира Набиулина, министърът на финансите Антон Силуанов и председателят на управителния съвет на най-голямата банка „Сбербанк“ Герман Греф.

Централната банка вече повиши основния си лихвен процент от 9,5 на 20,0%, за да ограничи резкия спад на националната валута - рублата. „Нямали сме причина да се съмняваме в ефективността и надеждността на нашата централна банка", каза Песков. „И сега няма причина да се съмняваме в това“, предава Bloomberg.

„Голямото търсене на пари в брой доведе банковата система до структурен дефицит на ликвидност“, заяви междувременно гуверньорът на централната банка.

Набиулина, която не отговори на въпроси на репортерите в понеделник, заяви, че централната банка не се е намесила на валутния пазар в понеделник в резултат на ограниченията на резервите си. Тя похарчи 1 млрд. долара миналия четвъртък и по-малка сума на следващия ден, за да подкрепи рублата, каза тя.

„Ще вземаме по-нататъшни решения относно паричната политика въз основа на това как се развива действителната ситуация, като същевременно оценяваме рисковете главно по отношение на външните условия", каза Набиулина.

Решенията за суспендиране на някои регулаторни изисквания се равняват на увеличаване на капитала на банките с равностойността на 900 млрд. рубли (8,6 млрд. долара), каза тя.

Обезценяването на рублата от 24% досега през тази година е най-големият спад в световен мащаб, показват данни на Bloomberg. На сегашните нива спадът на рублата е най-големият от 1998 г. насам - годината, в която икономиката на страната изпадна в криза, а правителството обяви неизпълнение по местния си дълг.

В петък рейтинговата агенция S&P Global Ratings понижи кредитната оценка на Русия под инвестиционния клас, а Moody's Investors Service - която оценява Русия с една степен над "junk" - постави страната в режим на преразглеждане за понижаване на рейтинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още