Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Програмите на ЕС за подпомагане на работниците са достигнали до 40 млн. души

Ако извънредните мерки се запазят и през лятото, нивото на безработицата в ЕС може да надхвърли 11%, според прогноза

Програмите на ЕС за подпомагане на работниците са достигнали до 40 млн. души

Снимка: Bloomberg

Европейските правителства трябваше да похарчат огромни суми в защита на работниците по време на ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, но огромната тежест върху публичните финанси изглежда, че си заслужава, пише Bloomberg.

Част от заплатите на повече от 40 милиона работници, които са били пуснати в принудителен отпуск по време на националните блокади, е покрита от правителствата на страните от Европейския съюз (ЕС). Без правителствената подкрепа много от служителите вероятно щяха да се сблъскат с риск да изгубят работата си, което от своя страна да се отрази под формата на рязко повишаване на нивото на безработицата.

Bloomberg Economics изчислява, че ако всички работници, които са заплашени да изгубят работата си заради пандемията, в крайна сметка останат безработни, нивото на безработица в Германия, Франция, Италия и Испания - четирите най-големи икономики в еврозоната, може да скочи до 42% по време на пика на блокадите.

Това би било голям удар върху икономиката на еврозоната, където пазарът на труда регистрира по-слабо подобрение след световната финансова криза, последвана от дълговата криза в региона.

За да се предотврати повтаряне на ситуацията, правителствата се активизираха. Предвидените от тях разходи за програми за подпомагане на работниците достигат около 100 млрд. евро за периода от март до май при най-големите икономики.

Картината изглежда далеч по-драматична в САЩ, където месечните данни за работните места се очаква да излязат този петък. Резултатите от проучване показват, че за април броят на работните места в американската икономика вече е спаднал с 21 милиона. Това е с 26 пъти повече от най-мрачния месечен отчет от времето на финансовата криза.

Европейският пазар на труда може да пострада и още. През април Германия регистрира рекордните 373 000 заявления за обезщетение при безработица. Данните за безработицата за Испания, която регистрира най-голям брой на заразени с коронавирус в Европа, се очаква да бъдат публикувани днес (5 май).

Дори при по-оптимистичен сценарий нивото на безработица в ЕС ще нарасне до 7,6% от 6,5% през февруари - преди ограниченията, наложени от правителствата. При по-мрачния сценарий, при който мерките за социално дистанциране и карантина се запазват през лятото, нивото на безработицата в блока може да надхвърли 11% и да не се възстанови до стойностите от миналата година до 2024 г.

Безработицата се „повишава до нива, каквито просто не сме виждали след Голямата депресия“, коментира Сара Хевин, главен икономист в Standard Chartered. "Безработицата ще намалее, след като приключи блокирането, и ще наблюдаваме спад, но е много вероятно равнището на безработица в Европа да остане високо за известно време", подчертава Хевин.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ще успее ли ЕЦБ да избегне хватката на вируса?