IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 г. след независимостта предизвикателствата помрачават празненствата в Косово

Средната месечна заплата в бившата сръбска провинция е 360 евро, а безработицата достига 30%

17:33 | 17.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Булевард „Майка Тереза“ в Прищина се изпълва със знамена, подготвят се сцени за концерти с участието на родената в Косово британска певица Рита Ора, започват да пристигат международни високопоставени лица. В събота малката балканска страна отбелязва 10-годишнината от обявяването на независимостта и във въздуха се усещат гордост и ентусиазъм, пише британският вестник Guardian.

„Независимостта беше най-хубавото нещо, което се случи на Косово“, казва 27-годишният студент с авиаторски очила Гранит Мифтари, докато преминава през една от сцените. „Това е един от най-хубавите празници, които можем да имаме“, допълва той.

Сред гостите ще бъде Чери Блеър, чийто съпруг Тони Блеър е уважаван в Косово заради ръководната му роля в намесата на НАТО по време на войната в Косово през 1998-1999 г. Тя сложи край на властта на потисническия режим на Слободан Милошевич в Косово и откри пътя към независимостта.

„САЩ и Великобритания са основателите на нашата страна“, казва 67-годишният пенсиониран строителен техник Хасан Дотоку, докато преминава покрай ледената пързалка „Олимпийски парк“.“Тони Блеър ни помогна много, деца и улици са кръстени на неговото име. Смятаме, че той е нашият човек“, допълва Дотоку.

Но радостта не може да прикрие сериозните предизвикателства, пред които е изправена частично признатата страна у дома и в международен план. Миграцията, младежката безработица, неразрешените предполагаеми военни престъпления и етническото разделение създават главоболия на международните поддръжници на Косово, включително Великобритания, ЕС и САЩ. Териториалните спорове за Косово изглеждат толкова необуздани, че се споменават идеи за ново преначертаване на балканските граници – ход, който би предизвикал нови войни.

„Съществува усещане за достойнство и гордост от постиженията на Косово“, казва президентът Хашим Тачи в офиса си в столицата, където ръкописната декларация на независимостта е окачена в рамка на стената. Тачи беше политически лидер на етническата албанска Армия за освобождение на Косово (АОК), която започна партизанска война срещу доминираната от сърбите Югославска република в края на 90-те години на миналия век. Нейната кулминация беше изтеглянето на сръбските сили през 1999 г. след 78-дневни бомбардировки на НАТО.

Тачи посочва постиженията на Косово в последните десет години, включително изграждането на държавните институции, среден икономически растеж от 4%, членство в 200 международни организации (от ФИФА до МВФ) и признаване от 115 страни.

Лидерите както на Косово, така и на Албания смятат, че годишнината бележи не само историческата борба за независимост на етническите косовски албанци, но и е възможност за съсредоточаване върху стремежите на региона за членство в ЕС.

„Ако свободно и независимо Косово някога беше невъзможната мечта на албанците, днес това е факт от живота“, казва албанският премиер Еди Рама пред Guardian. „Сега се надявам, че до края на следващото десетилетие Косово, Албания и Сърбия, Балканите като регион, ще бъдат напълно интегрирани членове на Европейския съюз. Дали това е още една невъзможна мечта? Не мисля така!“, допълва той.

Бернар Кушнер, бивш специален представител на ООН в Косово, който беше френски външен министър по времето на обявяването на независимостта от Косово, определя страната като „един от успехите на системата на ООН“.

„Имаше война, кървава война, а сега вече няма война“, казва той. Кушнер, който е привърженик на хуманитарната намеса, твърди, че „планините от пари и огромните усилия“, които западните съюзници на Косово са излели от 1999 г. насам, са били оправдани.

„Косово е призната държава въпреки нарастващите проблеми след разрушаването на структурите му преди и по време на войната, а това не е малко постижение. През 1999 г., по времето на ООН, страната започна от нулата“, казва дипломат от ЕС.

Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още