Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Amnesty предупреждава за демонизация на малцинствата

За България организацията отчита все по-осезаема среда на ксенофобия и нетолерантност към различните

Amnesty предупреждава за демонизация на малцинствата

Снимка: Олег Попов, Invetor Media Group

Всеки юбилей е всъщност причина за празник. А този, който предстои през декември 2018 г., е много специален: „Всички човешки същества се раждат свободни и равни по достойнство и права", независимо от расата, цвета на кожата, пола, езика, религията или произхода. Преди седемдесет години ООН прие Хартата за правата на човека, която съдържа това изречение.

Но годишнината от този момент „ни кара болезнено да разберем, че нашите човешки права далеч не са очевидни". С това изказване Салил Шети, генерален секретар на Amnesty International (AI), започва годишния доклад на организацията за 2017/18. А изминалата година бе белязана и от безбройни атаки срещу правата на човека.

Освен това в много страни - дори на Запад - цели групи от хора са систематично маргинализирани и дискриминирани.

Това, което безпокои особено много генералния секретар Шети в годишнината от Всеобщата декларация за правата на човека, е онова, което той нарича "демонизация": шест пъти той назовава този психологически инструмент, който превръща непознати или малцинства в легитимни жертви на изключване, подтискане или дори линчуване. Разбира се, не е нужно да обявявате жертвите за демони - достатъчно е да ги оскърбите и да ги дехуманизирате. Но това, според Amnesty, се случва ужасяващо често и в Европа. 

Нежеланието на българските власти да се ангажират по имигрантските въпроси на фона на все по-осезаема среда на ксенофобия и нетолерантност към различните отчита световната правозащитна организация за страната ни. В доклада се посочва, че бежанският натиск е отпаднал, но лошото третиране на нелегално влезли у нас лица продължава и все още няма ефективни механизми за интеграция на тези, които желаят да останат у нас.

Като пример се посочва случаят в Елин Пелин, където сирийско семейство с хуманитарен статут не беше допуснато от кмета, обявил публично, че мюсюлмани от арабската страна не са добре дошли.

Проблем е и отношението към непридружените деца, много от които нямат достъп до училище и правна помощ. Amnesty критикува ограниченията за придвижването на регистрираните мигранти, както и неизпълнените ангажименти за приемане на лица, задържани в Гърция и Турция.

В същото време речта на омразата и последващите от нея престъпления продължават да бъдат проблем, отчита правозащитната организация. Подобна реторика се е чувала и от влезлите във властта Обединени патриоти, които са посочени като организатори на „масови антиромски демонстрации” включително  в Асеновград. Проблеми имат не само представителите на различни етнически малцинства, но и хората с увреждания, които са лишени от възможност за самостоятелен живот, отчитат от Amnesty.

Активистите говорят за ясен модел на „заплахи, политически натиск и нападения” срещу журналисти. За пример са дадени заплахите, отправени от Антон Тодоров (ГЕРБ) и Валери Симеонов (ОП/НФСБ) по адрес на водещия Виктор Николаев от Нова Телевизия, че може да загуби мястото си, ако не се откаже от темата за спорния конкурс за нови изтребители. Припомня се още, че официални последици за двамата не е имало. Според организацията като цяло медиите у нас са „здраво под контрола на политически партии и местни олигарси”.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
6
 
17
преди 1 година
Като са толкова умни тия от Amnesty да кажат - кое точно право е нарушено на всички малцинства?
Имат ли право да работят - ДА!
Имат ли право да имат собственост - след като са я закупили и пратили всички нужни такси и данъци - ДА!
Имат ли право на достъп до всички държавни институции - ДА!
Предлагат ли им работа - ДА!
Имат ли право сами да отглеждат децата си - ДА!
Та кое тяхно право е нарушено?
А да забравих те не изпълняват основни базови човешки отношения (даже животните в дадено стадо имат определени задължения като да се оглеждат за хищници и да спазват йерархията)!
Какви права бе?
Проста промяна в закона - не си платил данъци, не се осигуряваш, здрав си, но не работиш въпреки, че ти е предложена работа от бюрото по труда - да се заличаваш от всички списъци на държавата - било то за ЕГН, лична карта, избирателни списъци, за помощи и тн. ТИ НЕ СИ ВЪРШИШ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СЪОТВЕТНО НЯМАШ ПРАВА И ГОТОВО.
1
 
8
 
16
преди 1 година
Такива организации по времето на Марк Твен е нямало, но е имало вестници. Какво е казал човека:

"Американските вестници не са продажни. Те са купени един път за винаги....."
3
 
1
 
15
khao до: BobbyM
преди 1 година
Няма профилна снимка
само да те питам, кво либерално виждаш в тях ? щото никъде в либералното не е написано че трябва да налагаш твоите вижданис със сила ! ...мислете малко, че ставате като тях ! ... ей го и пинкото, също
3
 
6
 
14
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много дразнеща организация. Нищо като малцинствата станат мнозинства те ще са първите на бесилото. Малкото останали ще спамят за техните либерални възгледи от мазетата си на свещи.
2
 
13
 
13
ABBA до: pinoccio
преди 1 година
"Амнести ще трябва да преосмислят философията си "

Не мое баце, те са инструмент, кукла, марионетка... не са самостоятелен субект.

Още от Анализи
ОИСР вижда много рискове за глобалната икономика