Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Борсите поглеждат към нови рекорди и през новата седмица

Експертите все още не предричат скорошна промяна в паричната политика

Борсите поглеждат към нови рекорди и през новата седмица

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ако инвеститорите запазят доброто си настроение от петък до понеделник, новата търговска седмица също трябва да започне с нарастващи цени на акциите. Поглеждайки към Dax, рекордното ниво от 14 юли от 15 811 пункта не е далеч. Измерено към края на петък липсват само 120 пункта. А по-малкият германски индекс MDax достигна нов връх в петък.

Индексите в Европа щяха да продължат да се покачват, ако успяха да поемат напълно от тласъка от търговията на Wall Street. Всички важни бенчмаркове там като S&P 500 или Nasdaq 100 достигнаха нови рекордни нива в края на сесията, Dow Jones за първи път достигна над 35 000 пункта.

Фирмените данни предизвикаха фурор. Акцентът беше групата за технологични и социални медии Snap, чиято цена се повиши с една четвърт. Twitter, Pinterest и Facebook също поскъпнаха силно след това. Данните от American Express и Honeywell също бяха добре приети. 

Още по темата

Роберт Халвер не възприема доброто настроение като предупредителен знак. Ръководителят на анализите за капиталовите пазари в Baader Bank вярва в непокътната възходяща тенденция. Той вижда дългосрочнта движеща сила в лицето на централните банки: „Бумът на ликвидността ще остане коз за фондовите пазари“.

Според анализатори Европейската централна банка е подчертала по време на важното си заседание в четвъртък, че засега възнамерява да продължи да подкрепя икономиката с разхлабената си парична политика. Затова инвеститорите също така ще очакват срещата на централните банкери в САЩ в сряда.

Странната ситуация с лихвите е считана за двигател на доброто настроение

Експертите все още не предричат промяна в паричната политика. „Федералният резерв на САЩ и ЕЦБ се борят срещу всякакви рестриктивни мерки за паричната политика като малки деца срещу полезните зеленчуци“, казва Халвер. Поради това той очаква по-нататъшна инфлация на цените на активите - тоест устойчивото покачване на цените на активите като акции, облигации, злато и недвижими имоти.

Според него централните банкери вече не искат да рискуват с опасности като пукването на балона Dot.com през 2000 г. и жилищния балон в рамките на финансовата криза от 2008 г., което според него затвърждава разхлабената парична политика.

Специалистът пише в седмичния си коментар: „Ако недвижимите имоти, акциите и най-вече облигационният балон се спукат заедно, това ще бъде сравнено с едновременното изригване на всички големи вулкани на земята“. Раните за икономиката и общественият ред вече няма да може да се излекуват.

Такъв анализ може да изглежда преувеличен за някои наблюдатели. Но извънредната ситуация с лихвите се разглежда и от други експерти като ключов двигател на доброто настроение за акциите. „Най-негативната реална възвръщаемост за всички времена гарантира на фондовите пазари устойчива съпротива срещу фундаментално влошаване“, казва Халвер.

Инфлацията движи акциите - икономиката пращи от сила

Значително по-високите данни за инфлацията през последните месеци подсилиха аргументите. Обезценяването на парите през юни беше 2,3% за еврозоната. Тъй като текущата доходност от десетгодишни държавни облигации е минус 0,4 процента, реалната доходност е минус 2,7 процента.

Възпиращият лихвен процент тласка инвеститорите към материални активи като акциите. На този фон инвеститорите ще разгледат данните в четвъртък за обезценяването на парите през юли. „То вероятно ще бъде забележимо по-високи“, вярва Роберт Грайл, главен стратег в Merck Finck.

Данните за икономиката също трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Германският индекс за бизнес климата Ifo се очаква в понеделник, а потребителският климат на GfK в сряда. Важни данни ще идват и от САЩ. Входящите поръчки са насрочени за понеделник, във вторник ще има данни за потребителското. Данните за основната инфлация ще последват в петък.

Данните подчертават доброто икономическо състояние. Индексите на мениджърите по закупуване бяха публикувани в петък. Тома Гитцел, главен икономист във VP Bank, написа тогава: „Германската икономика пращи от сила“. Еврозоната като цяло се представя по подобен начин. „Икономиката на общата валутна зона сега бързо се издига от кризисната дупка“, казва представителят на VP Bank.

Европейските акции отново са изгодни

Много анализатори вече са забравили проблема с пандемията. Наистина коронавирисът се разпространява отново по-бързо в някои страни. Но Карстен Клуде, главен икономист в M.M. Warburg, счита, че рискът от нови икономически ограничения и следователно икономическите тежести е нисък. Ето защо той счита, че е налице добра среда за акциите и през втората половина на годината.

Клуде също така признава: „Сравнително високата оценка на много фондови пазари беше поставена в перспектива благодарение на доброто развитие на корпоративните печалби“. Това означава, че европейските акции отново се оценяват като изгодни.

Добрите корпоративни печалби също повишиха настроението и курсове в момента. Френският автомобилен доставчик Valeo отчете атрактивни цифри в петък. Според анализатори това се разпростря дори и в Dax и е отговорно за силните ръстове в цената на Continental с над три процента и на Daimler с повече от пет процента - последният също така се възползва от препоръка за покупка от анализаторите от Kepler Cheuvreux.

Какво още ще следим:

Четвъртък: Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ вероятно е нараснал рязко отново през второто тримесечие в сравнение с предходното тримесечие. Този ръст обаче е преди всичко резултат от инерцията от предходното тримесечие. Неофициалните изчисления на месечното развитие показват, че БВП е нараснал изключително силно през март в сравнение с предходния месец. По това време за ръста допринесе и шестият стимулен пакет. 

Силното увеличение през март гарантира, че нивото на БВП в края на тримесечието е значително по-високо от средното за тримесечието. През април и май последва малко допълнителен скок. Изчислението за юни все още предстои. Редовната годишна ревизия на данните за БВП също ще бъде публикувана заедно с данните за второто тримесечие.

Петък: Прогнозата за брутния вътрешен продукт на Германия за второто тримесечие е сериозно предизвикателство: От една страна, времената на блокиране и догонващият процес след облекчаването попадат в този период. От друга страна, в множество сфери на обслужване, за които в по-голямата си част няма или има само много късни месечни показатели, нещата се подобряват. 

Появява се следната картина: Индустрията е загубила скорост, докато доставчиците на услуги, освободени от оковите на заключването, растат силно. Това се отнася за доставчиците на дребно, гастрономия и други услуги. Като цяло възстановяването вероятно е било силно. От Deka очакват увеличение на брутния вътрешен продукт на Германия с почти 2% в сравнение с предходното тримесечие.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Натискът върху ЕС заради климатичните мерки вероятно едва сега започва